A világ egyik újabb fontos vezetője jön Budapestre

Erdogán török Orbán Viktor miniszterelnök
Vágólapra másolva!
Ahogy többször megírtuk: Magyarország az Orbán-kormány határozott külpolitikájának köszönhetően mára elérte, hogy az egész világban viszonyítási pont a magyar kormány és a magyar miniszterelnök véleménye. A világ legnagyobb hatalmú politikusai az utóbbi években egymás után jöttek Budapestre, vagy éppen Orbán Viktor látogatta meg őket. A miniszterelnök idén a világ összes nagyhatalmának vezetőjével tárgyalt vagy tárgyal, beleértve az amerikai, a kínai, az orosz, a török, a francia elnököt és a német kancellárt is. Vlagyimir Putyin múlt héten volt Budapesten, hétfőn a német külügyminiszter.  Recep Tayipp Erdogan török államfő ma érkezik Budapestre.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP pártszövetség 2010 óta három országgyűlési választást nyert meg kétharmados aránnyal. Közben a világon is példanélkülien bátor gazdaságpolitikával kivezették az országot a szocialista kormányok okozta csődből. A magyar gazdaság most már stabilan 5 százalék körüli növekedést produkál, a legnagyobbak között van az Európai Unióban, a határozott bevándorlásellenes politikát egyre több ország követi, és mostanra már azok is kezdik tiszteletben tartani, akik nem értenek egyet vele.

Orbán Viktor miniszterelnök a bevándorlásellenes erők vezetője lett. Világszerte rengetegen irigylik, hogy Magyarország, ellenállva a migrációs nyomásnak, megmaradt biztonságos országnak.

Nagy sikert hozott a Putyin-látogatás

Mindennek köszönhetően idén elképesztő diplomáciai sikersorozatot mondhat magáénak a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök. Múlt héten Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt Budapesten. A találkozó óriási sikert hozott, mivel nyolc megállapodást írtak alá, új gázszállítási szerződést jelentettek be, szó volt az új ukrán vezetésről és a kárpátaljai magyarok helyzetéről, a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlődéséről, a NATO-, illetve a nyugati országok és Oroszország viszonyának javításáról is, a szíriai helyzetről, valamint az ebből fakadó migrációs veszélyről. Emellett kiemelten foglalkoztak a közel-keleti és afrikai keresztény közösségek védelmével.

Nagy siker volt Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin budapesti találkozója Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A találkozót követő sajtótájékoztatón a magyar-orosz politikai együttműködésre is kitért Orbán Viktor, úgy fogalmazva: egyetlen ország sem tudja megváltoztatni a "házszámát", márpedig

Ebbe illeszkedik a magyar-orosz együttműködés is, mert noha Magyarország természetesen a NATO-nak és az EU-nak is tagja, és az is marad, ez nem zárja ki bizonyos kérdésekben a politikai együttműködést Oroszországgal - közölte. A migráció tekintetében is van együttműködés a felek között - mondta Orbán Viktor.

Itt volt a német külügyminiszter is

Putyin után hétfőn Heiko Maas német külügyminiszter érkezett Budapestre. Németország a legfontosabb gazdasági partnere Magyarországnak, és számos területen stratégiai szövetségese is - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter kiemelte, vannak ugyan olyan nagy horderejű kérdések, amelyekben nem ért egyet a két ország, ilyen például a migrációval szembeni fellépés, de a vitás kérdésekre a találkozó során kevesebb időt kellett fordítaniuk, mint az azonos álláspontokról szóló eszmecserére. Heiko Maas német külügyminiszter azt hangoztatta, hogy

hogy megpróbáljanak közös megoldásokat találni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter köszönti Heiko Maas német külügyminisztert Forrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

Ez a legfontosabb szempont Magyarország számára

Csütörtökön a Moszkva-Berlin-Isztambul háromszög harmadik tagjának vezetője, Erdogan érkezik Budapestre. Erdogan egy éve, tavaly októberben járt Budapesten, de Orbán Viktor miniszterelnök két héttel ezelőtt is folytatott kétoldalú megbeszélést a török elnökkel Bakuban, a Türk Tanács ülésén.

A XXI. Század Intézet szerint Magyarország számára a legfontosabb szempont, hogy

Az intézet úgy látja, a nyilvános üzengetések ellenére szemmel láthatóan az EU vezetése is tisztában van mindezzel, hiszen október végén nagyjából 218 milliárd forintot utalt át Törökországnak a területén tartózkodó migránsok ellátására.

A magyar miniszterelnök a visegrádi együttműködés vezető politikusa

A magyar diplomácia egyik legnagyobb sikere, hogy a V4-es országok - tehát Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia - magyar kezdeményezésre az elmúlt évek során eddig nem látott együttműködést alakítottak ki egymással.

Ebben a rendszeres kormányfői találkozók mellett a közös határvédelem, azaz az illegális migráció elleni közös fellépés, és nem utolsósorban az uniós fórumokon zajló közös érdekérvényesítés játsszák a vezető szerepet.

Ennek a 65 millió embert, az unió lakosságának több mint tíz százalékát képviselő együttműködésnek Orbán Viktor a vezéralakja.

A V4-ek következes politikát folytatnak, legyen szó a bevándorlásról, vagy éppen az uniós költségvetés kialakításáról. Mára pedig olyan súlyúvá vált a csoport, hogy meg tudta akadályozni, hogy a bevándorláspárti erők egyik vezetője, Soros György bizalmi embere, Frans Timmermans legyen az Európai Bizottság elnöke.

Mateusz Morawiecki lengyel, Peter Pellegrini szlovák, Andrej Babis cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnök sikeres együttműködése a magyar diplomácia egyik legfőbb eredménye Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Donald Trump: Orbán Viktor nagyon jó munkát végzett

Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök idén májusban találkozott a Fehér Házban. A rendkívül sikeres találkozóra az uniós választási kampány hajrájában került sor, ami önmagában is bizonyította, hogy a magyar miniszterelnök a migrációellenes erők vezető politikusa, aki az amerikai elnök támogatását is élvezi.

- mondta Donald Trump az Ovális Irodában. Méltatta azokat az erőfeszítéseket is, amelyeket a magyar kormány tesz az illegális migráció ellen, és leszögezte, hogy a bevándorlás Európában óriási problémát okoz. Az amerikai elnök örömét fejezte ki a találkozó miatt. Majd egy kérdésre válaszolva azt is hozzátette:

"Orbán Viktor kemény ember, de nagyon jót tett az emberekkel." A magyar miniszterelnököt egész Európában tisztelik Orbán Viktor pedig többek között rendkívül fontosnak nevezte, hogy együtt küzdünk az Egyesült Államokkal az illegális bevándorlás és a terrorizmus ellen, és a keresztény közösségek védelméért. A találkozón számos fontos területen megerősítették a két ország szövetségesi kapcsolatait.

Donald Trump amerikai elnök (j) és Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog megbeszélésükön a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án Forrás: Koszticsák Szilárd

Szoros magyar-kínai kapcsolatok

A jelentős találkozók sorozata azonban nem Washingtonban kezdődött. Ezt megelőzően Orbán Viktor április 12-én Dubrovnikban találkozott Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel, és szinte az összes közép-európai vezető politikussal a Kína-Közép-Kelet-Európa (KKE) együttműködési fórum keretében. Akkor Orbán Viktor azt mondta, hogy

Hozzátette, a közép-európai országok politikája a józan észen és a racionalitáson alapul, ezért a kölcsönös tisztelet az alapja a nemzetközi kapcsolataiknak, és ez tükröződik a Kínával folytatott sikeres többoldalú együttműködésben is. Dubrovnikban Orbán Viktor Andrej Plenkovic horvát kormányfővel is találkozott.

Orbán Viktor Hszi Csin-ping kínai elnökkel Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Nem sokkal később Orbán Viktor Pekingbe utazott, ahol találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel is. Magyarország készen áll arra, hogy a Kína, valamint a közép- és kelet-európai országok közötti együttműködésen keresztül előmozdítsa az európai-kínai kapcsolatok egészének fejlődését
- mondta Orbán Viktor a kínai elnökkel folytatott találkozóján. Hszi Csin-ping is arról beszélt, hogy

- kiemelte az ide tartozó magyar-szerb vasút-modernizációt -, és törekedni kell a minél konkrétabb eredmények elérésére. A két találkozó között Orbán Viktor Kazahsztánban is tárgyalt, ahol elmondta: megváltozott Kelet és Nyugat egyensúlyának helyzete, de Magyarország ebben az új helyzetben nem veszélyt lát, hanem lehetőségeket, amelyeket a keleti országokhoz fűződő egyre erősebb kapcsolatok építésével akar kihasználni.

Jelentős magyar politikai siker az Orbán-Merkel csúcson

Jelentős magyar politikai sikert hozott Orbán Viktor és Angela Merkel soproni csúcstalálkozója augusztus 19-én. Ezt jól mutatja, hogy a csalódott ellenzéki kommentárok is azt írták, hogy Angela Merkel kiállt Orbán Viktor politikája mellett.

Még a liberális német lap, a Die Welt is Angela Merkel barátságos hangnemét emelte ki.

A csúcstalálkozón a magyar miniszterelnök és a német kancellár sok mindenben egyetértett. Mindketten beszéltek arról, hogy a migránsválságot helyben kell megoldani, a segítséget kell odavinni, ahol gondok vannak, nem a migránsokat Európába hozni. Ismét elhangzott, hogy az európai migrációs politikában új kezdetre van szükség. Angela Merkel arról is beszélt, hogy határozottan fel kell lépni az embercsempészek ellen, és védeni kell az uniós külső határokat.

- mondta többek között a német kancellár az uniós pénzek Magyarországi felhasználásáról.

Angela Merkel megdicsérte az uniós pénzek magyar felhasználását Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Macron: Magyarország élen jár az európai civilizáció megújításában

Orbán Viktor októberben Párizsba látogatott, ahol munkaebéden vett részt Emmanuel Macron francia elnökkel. Magyarország és Franciaország egyaránt sikeres és gazdaságilag erős Európát szeretne
- jelentette ki Orbán Viktor az Élysée-palota előtt a sajtónak. A francia-magyar kapcsolatokról a miniszterelnök elmondta, hogy Franciaország a negyedik legnagyobb befektető Magyarországon, és kiválóak a két ország közötti gazdasági kapcsolatok. A magyar miniszterelnök elmondta, hogy

Emmanuel Macron francia elnök azt hangsúlyozta, hogy - bár ismertek a nézetkülönbségek a migrációs politikában, a klímavédelmi kérdésekben vagy az európai költségvetést illetően - meggyőződése, hogy az új, erős Európai Bizottság égisze alatt megoldást találnak minden vitás kérdésre.

Emmanuel Macron francia államfő fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Párizsban, az Élysée-palotánál Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Én ezen fogok szüntelenül dolgozni Orbán miniszterelnökkel és a visegrádi négyekkel. A korábbi megbeszéléseinken számos alkalommal bebizonyosodott, hogy képesek vagyunk hasznos megoldásokat találni - tette hozzá Emmanuel Macron, egyértelműen utalva arra, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnöki megválasztásában a V4-ek és Franciaország együttműködött.

Macron már ősz elején, a francia nagykövetek előtt arról beszélt, hogy

az Orbán Viktor vezette Magyarország – szemben Európa több vezetőjével – élen jár az európai civilizáció megújításában.

A francia elnök szerint a legnagyobb tisztelettel kell figyelni a magyarországi politikai diskurzust, amely „kulturális és civilizációs életerőt hordoz magában".