Fókuszban a Paks II. Atomerőmű megvalósítása

Hárfás Zsolt
Vágólapra másolva!
A magyarországi villamosenergia-rendszer folyamatos kihívásokkal szembesül, hiszen évről évre növekvő villamosenergia-fogyasztással, újabb és újabb téli és nyári rendszerterhelési csúcsokkal találkozhatunk, miközben a hazai erőműpark folyamatos öregszik. Éppen ezért a hazai jövőbeli ellátásbiztonsági, klímavédelmi és a versenyképességi célok elérésének alapvető pillére a Paks II. Atomerőmű lesz.
Vágólapra másolva!

Paksra érkezett a világ vezető atomenergetikai cégének vezére

2019. november 5-én Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója a XIII. AtomEco 2019 - Nemzetközi Társadalmi Párbeszéd Fórum alkalmából felkereste a Paks II. Atomerőmű fővállalkozóját, a cégcsoport mérnöki divíziójához tartozó ASZE Mérnöki Vállalat paksi telephelyét. Ez az atomenergetikai mérnöki vállalatcsoport ma globálisan a legnagyobb megrendelés-állománnyal rendelkezik: egyszerre több mint 30 új atomerőművi blokkot tervez és épít világszerte.

Forrás: Hárfás Zsolt

A vezérigazgató kiemelte, hogy ebben az évben egy nagyon lényeges esemény történt a paksi atomerőmű kapacitás-fenntartása szempontjából, ugyanis szeptember végén a Roszatom átadta a megrendelőnek a két új paksi blokk műszaki terveit. A következő nagy lépés a létesítési engedélykérelem összeállításához szükséges teljes dokumentáció összeállítása, amely az ütemezésnek megfelelően halad és a tervek szerint 2020 tavaszán adják át a megrendelőnek, hogy az átvizsgálását követően a nyáron engedélyezés céljából benyújthassák a hazai nukleáris hatóságnak, az Országos Atomenergia Hivatalnak. A Roszatom mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a munka szervezetten, az előírt határidőre elkészüljön és maximálisan megfeleljen a megrendelő elvárásainak. Ennek érdekében a következő időszakban jelentős számú új orosz tervező érkezik Paksra. Az orosz fél minden szerződéses határidőt be fog tartani.
A világ atomenergetikai közössége és a Paks II. Atomerőművi projekt számára is nagyon jó hír, hogy néhány nappal ezelőtt Oroszországban már a harmadik orosz, 3+ generációs VVER-1200 típusú blokk is megkezdte a kereskedelmi üzemét – zárta gondolatait a vezérigazgató.

Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a sajtótájékozatón elmondta, hogy fontos mérföldkő volt a Roszatom műszaki terveinek szeptember végi átadása, amelyek révén igazolható az, hogy a két új, legkorszerűbb 3+ generációs blokk maximálisan megfelel a legszigorúbb nukleáris biztonsági követelményeknek is.

A hazai klímavédelmi célkitűzéseket a két új paksi blokkok megépítése és beüzemelése nélkül nem lehetne elérni, ugyanis a Paks II. Atomerőműnek köszönhetően évente 17 millió tonna szén-dioxid-kibocsátás válik elkerülhetővé.

A miniszter hangsúlyozta azt is, hogy néhány nappal ezelőtt lezárult egy újabb tender, amelynek eredményeképpen a Framatome SAS – Siemens AG francia-német konzorcium szállítja a Paks II. Atomerőmű blokkvezérlő berendezését. Korábban az amerikai hátterű GE Hungary Kft. és a francia Alstom alkotta konzorcium nyerte el azt a tendert, amely a paksi atomerőmű új blokkjai számára készülő turbinák szállításáról szól. Mindez azt is jelenti, hogy a 60 évre tervezett két új blokk nemzetközi együttműködésben fog megépülni.

Forrás: Hárfás Zsolt

A Roszatom a Paksi Atomerőmű üzemeltetésével összefüggésben már régóta sikeresen együttműködik a magyar partnerekkel, hiszen garantálják a friss üzemanyag-szállításokat, valamint számos más szolgáltatási/fejlesztési projektben is folyamatosan részt vesznek.

Az AtomEco 2019 című rendezvény előzménye, hogy a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően legyen intenzívebb az orosz partnerekkel való tapasztalatcsere a társadalmi, környezetvédelmi kérdések vonatkozásában. Figyelemre méltó, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 2017-ben a Roszatomot a világ legjobbjaként ismerte el a fent említett ügyekben szerzett tapasztalatát illetően.

A legújabb kereskedelmi üzembe lépett VVER-1200

2019. november első napján, 30 nappal a tervezett határidő előtt, kereskedelmi üzembe állt a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 2. blokkja. A Paks II. Atomerőműhöz hasonló, a világ legkorszerűbb, 3+ generációs, VVER-1200 típusú egysége Oroszországban már a harmadik kereskedelmi üzembe lépett egység, amely klímabarát villamosenergia-termelést tesz lehetővé, miközben garantálja az ellátásbiztonságot, valamint a versenyképes áramot. Ebből is egyértelműen kitűnik, hogy a Roszatom széles körű kompetenciáival rendelkezik, az orosz atomtechnológia biztonságos, megbízható és piacérett.

Forrás: Roszatom

A blokk fizikai indításának szakasza az első üzemanyag-kazetta berakásával február 19-én kezdődött meg, miután az illetékes hatóság, az orosz Szövetségi Környezetvédelmi, Műszaki és Nukleáris Ellenőrző Szolgálat (Rosztyehnadzor) erre engedélyt adott. A reaktor ezután a láncreakció beindításával elérte az első kritikusságot. Ezt követte a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 2. blokkjának hálózatra csatlakoztatása, azaz a villamosenergia-termelés kezdete 2019. május 1-jén történt meg.

Forrás: Roszatom

Az új novovoronyezsi blokk estében 2019. szeptember közepén sikeresen befejeződtek a 100 százalékos teljesítményszinten, 15 napon keresztül végzett komplex tesztek. Ennek eredményeként az orosz nukleáris hatóság október 31-én megadta a kereskedelmi üzem elindításához szükséges végső engedélyt.

A novovoronyezsi blokk felejthetetlen pillanatai:

A világ első, 3+ generációs, VVER-1200 típusú blokkja, a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés első blokkja 2017 februárja óta kereskedelmi üzemben termel. Ezt a típust a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a világ első olyan blokkjaként ismerte el, amely megfelel a 3+ generációs atomerőművekkel szemben támasztott követelményeknek.

A második ilyen típusú blokk, a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítésének első egysége tavaly októberben kezdte meg kereskedelmi üzemét. A második blokk építése a terveknek megfelelően halad és 2020 végéig állhat üzembe. Ezek a blokkok magyar szempontból is kiemelkedően fontosak, hiszen a Paks II. Atomerőmű referenciájának számítanak.

A Leningrádi Atomerőmű II. kiépítése:

A Paks II. projekt részletes uniós vizsgálatai során az Európai Bizottság azt is megállapította, hogy a két új, VVER-1200 típusú blokk teljesíteni tudja a legszigorúbb nukleáris biztonsági és sugárvédelmi előírásokat is.

A VVER-1200 típusú atomerőművi blokk legfőbb jellemzője, hogy egyesíti az aktív és a passzív biztonsági rendszerek előnyeit, és így az atomerőművek a lehető leghatékonyabban védettek a külső és a belső veszélyek ellen. Például a passzív biztonságvédelmi rendszerek a villamosenergia-betáplálás elvesztése esetén – az üzemeltető személyzet beavatkozása nélkül – is működőképesek maradnak. A VVER-1200 típusú blokkokon alkalmazzák a zónaolvadék-csapdát is. Ez egy olyan műszaki megoldás, amely egy hipotetikus, rendkívül kis valószínűségű, súlyos baleseti helyzetben képes felfogni a zónaolvadékot. A passzív hőelvezető rendszer a villamosenergia-betáplálás kiesése esetén is biztosítja a gőzfejlesztőkön keresztül a reaktor remanens (maradék) hőjének elvezetését.

Hogyan működik egy modern atomerőmű?

A VVER-1200 típusú technológiát választotta Magyarország mellett Finnország, Banglades, Fehéroroszország és más országok is. A Roszatom nemzetközi megrendelés-állománya jelenleg 36 új blokk megépítésére vonatkozik.

Hárfás Zsolt
energetikai mérnök, okleveles gépészmérnök
Urántoll-díjas, az atombiztos.blogstar.hu oldal szerzője