Rétvári Bence: A terror minden kommunista diktatúrában megjelenik

Rétvári Bence
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára.
Vágólapra másolva!
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a hortobágyi kényszermunkatáborokkal kapcsolatos keddi budapesti konferencián vett részt. Itt a kommunizumus áldozatairól beszélt. A konferencián felszólalt Frank Spengler és Eötvös Péter is.
Vágólapra másolva!

A rendezvényen Rétvári Bence azt mondta, hogy n

incs kommunista rendszer kényszermunkatáborok nélkül, és minden kommunista országban voltak, akik kiszolgálták a rendszert.

Ezeknek az embereknek gyengébb volt a magyarságuk, mint a kommunizmusba vetett hitük - tette hozzá -, éppen úgy, ahogy manapság egyes liberális és baloldali politikusoknak Bukaresttől Brüsszelig fontosabb a választott ideológiájuk, mint Magyarország - mondta az államtitkár.

- mondta a kereszténydemokrata politikus.

Rétvári Bence kiemelte, hogy

Már nem lehet eltüntetni a Tabánban a hortobágyi kitelepítetteknek állított emlékművet és a kommunizmus áldozatainak óbudai központi emlékművét - mondta.

A kormány 495 millió forinttal támogatja, hogy a Hortobágyon is létesüljön emlékhely.

Ennek feladata, hogy elégtételt adjon az elhurcoltaknak és emlékeztesse a történtekre a fiatalokat.
Emellett gyűjtés indul, várják az egykor elhurcoltaktól tárgyi emlékeiket, amelyek a hortobágyi táborokhoz kapcsolódnak. A tárgyakat az emlékhelyen állítják ki.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviseletének vezetője a rendezvényen azt emelte ki, hogy a felelős emlékezetkultúra kialakításához fontos az egykori rémtettek tudományos vizsgálata és megismertetése az új generációkkal.

Eötvös Péter, a Kommunizmus Bűnei Alapítvány kuratóriumának elnöke azt hangsúlyozta: nem merülhetnek feledésbe a történtek, az új generációknak is meg kell ismerniük, hogy milyen veszélyekkel fenyegetnek a baloldali diktatúrák.

A hortobágyi kényszermunkatáborok emlékhelye című konferenciát a Konrad Adenauer Alapítvány, a Kommunizmus Bűnei Alapítvány és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága szervezte.