Nem hajlandó elárulni a Momentum, hogy miért támogat egy korrupt románt a magyar jelölt helyett

Momentum logó
Vágólapra másolva!
Ahogy arról az Origo már beszámolt, Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke, vasárnap, a román USR-PLUS pártszövetség kolozsvári kampányrendezvényén vett részt, ahol a támogatásáról biztosította a pártszövetség államelnökjelöltjét, a súlyos korrupciós botrányba keveredő Dan Barnát, aki ellen vizsgálódik a visszaélések feltárására szakosodott csalásellenes hivatal (DLAF), illetve a korrupcióellenes ügyészség (DNA) is. A Momentum nem volt hajlandó elárulni lapunknak, hogy a romániai államelnök-választáson miért támogatja a közel 6 millió eurónyi uniós forrás „eltüntetésével" gyanúsított, román nemzetiségű Dan Barnát, a feddhetetlen múltú magyar jelölttel, Kelemen Hunorral szemben.
Vágólapra másolva!

Az Origo írta meg elsőként a magyarországi médiában, hogy a Momentum Mozgalom romániai testvérpártjának, az USR-PLUS-nak az államelnökjelöltje, Dan Barna USR-vezető súlyos korrupciós botrányba keveredett.

A RISE Project oknyomozó portál feltárta, hogy

az önmagát - hamisan - sikeres vállalkozónak állító Barnának kudarcok hosszú sorozata jutott osztályrészül, amelyek közel 6 millió euró veszteséget okoztak.

A tényfeltáró cikk rámutat arra, hogy

a korrupcióellenes harc témájával kampányoló államelnökjelöltnek a felügyelete alatt csalások és összeférhetetlenségek sorozata történt uniós alapok felhasználásánál.

A RISE Project oknyomozói azt járták körül, hogy hogyan kapott Dan Barna cége, a Grupul de Consultanță și Dezvoltare (GCD) támogatást szociális felzárkóztatásra az Európai Bizottság kohéziós alapjából, majd hogyan osztotta azokat el úgy, hogy

a rászorulókhoz nem, hanem csak Barna családi és haveri köreinek zsebébe jusson belőle, köztük a politikus nővérének, Gabriela Popának, illetve gyerekkori jó barátjának Sorin Pădurariunak.

A cikk szerint Barna olyan fogyatékkal élő és/vagy hátrányos helyzetű embereket használt ki, akiknek nehéz integrálódni a munkaerőpiacon, és Romániában rendkívül elhanyagolt a helyzetük.

A nevükben a fejlesztési tanácsadó csoport, a Dan Barna által alapított cég milliókat tett zsebre „jó cselekedet" ürügyén, viszont a pénzből a hátrányos helyzetű emberek már nem részesülhettek.

Ráadásképpen, annak az időszaknak egy részében, amikor a feltételezett visszaéléseket elkövették,

Dan Barna államtitkár volt a szélsőjobboldali múltú, magyarellenes Dacian Cioloș jelenlegi Renew Europe-frakcióvezető akkori kormányában.

Barna az európai uniós alapok lehívásért felelős minisztériumnak dolgozott, annak tárcavezetője pedig nem más volt, mint későbbi párttársa, Cristian Ghinea, aki most EP-képviselő, és a Renew Europe frakcióban ül, a magyarországi momentumos kollégái társaságában.

A G4Media.ro információi alapján Dan Barna ügyében – Romániában - közben

elkezdett vizsgálódni a visszaélések feltárására szakosodott csalásellenes hivatal (DLAF), illetve a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke tehát egy korrupcióval gyanúsított román politikus kolozsvári kampányrendezvényén vett részt, és

a feddhetetlen múltú, sokkal kompetensebb, illetve tapasztaltabb, a bukaresti politika mélységeit átlátó, magyar nemzetiségű Kelemen Hunor RMDSZ-elnök helyett Dan Barnát biztosította a támogatásáról.

A kampányrendezvényen ott volt Dacian Cioloș is, de Fekete-Győr Barnát és az USR-PLUS pártszövetséget istenítő beszédében valahogy „elfelejtette" számon kérni tőle a magyarellenes intézkedéseit, illetve a szélsőséges szervezetekben vállalt szerepét.

Nem hajlandó elárulni a Momentum, hogy miért támogat egy korrupciós botrányba keveredett román jelöltet a feddhetetlen magyar jelölt ellenében

Az Origo a liberális párt sajtóosztályához kérdésekkel fordult Fekete-Győr kolozsvári performanszával kapcsolatosan.

Cikkünk megjelenéséig a Momentum azonban nem válaszolt a megkeresésünkre.

Az alábbi kérdéseket küldtük el a pártnak:

  • A Momentum hogyan támogathat a feddhetetlen múltú magyar jelölt, Kelemen Hunor (RMDSZ) helyett egy olyan román jelöltet, aki a gyanú alapján, közel 6 milliárd eurónyi EU-s forrást „tüntetett el"?
  • A RISE Project tényfeltáró riportja szerint Dan Barna családi és baráti körének a zsebében landolhatott az a pénz, amit eredetileg szegény, illetve fogyatékkal élő román állampolgárok felzárkóztatására hívtak le. Azt szeretném kérdezni, hogy ez a hozzáállás és az EU-s források állítólagos ellopása belefér a Momentum értékrendjébe?
  • A történtek fejleményében a Momentum még komolyan gondolja, hogy hiteles a korrupció elleni állítólagos fellépése?

Nemcsak Romániában, Brüsszelben is tolerálja a korrupciót a Momentum

Annak ellenére, hogy romániai testvérpártjához hasonlóan – papíron – a Momentum is „harcol" a korrupció ellen, valójában Brüsszelben megszavaz minden olyan korrupcióval, hivatali visszaéléssel és egyéb bűncselekményekkel gyanúsított, illetve később hivatalosan is megvádolt politikust, aki az ő EP-frakciójukban (Renew Europe) politizál, és bírja Emmanuel Macron francia államfő, valamint Charles Michel belga Európai Tanács-elnök, volt kormányfő támogatását.

Jó példa erre Cseh Katalin, aki az Európai Parlament kutatási és energiaügyi (ITRE) bizottságának a tagjaként

a szavazatával támogatta a korrupcióval és hivatali visszaéléssel vádolt francia liberális biztosjelöltet, Sylvie Goulard-t.

Az európai adófizetőket 45 ezer euróval megkárosító, és a keresetét részben eltitkoló Goulard egyébként nem ment át a bizottsági meghallgatáson.

A Momentum másik EP-képviselője, Donáth Anna, aki a bel- és igazságügyi együttműködésért felelős bizottság (LIBE) tagja, szintén megszavazott egy korrupcióval gyanúsított liberális biztosjelöltet, a belga Didier Reynderst.

Cseh Katalin és Donáth Anna örül Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 11 titkosszolgálati jelentés által alátámasztott, gazdasági bűncselekmények elkövetésével vádolt Reynders amúgy átment a meghallgatáson, vélhetően azért, mert Macron és Michel közeli szövetségesének számít.

Reagált az RMDSZ és a magyar kormánypárt a Momentum provokációjára

Kelemen Hunor államelnökjelölt közösségi oldalán megjelent egy videó, amelyben egy fiatal lány látható, aki a Momentumnak odaszúrva arról beszélt:

- fogalmazott, hozzátéve, hogy

november 10-én csak azért sem fog otthon ülni, elmegy szavazni, és a magyar jelöltre fogja adni a voksát.

Facebook-oldalán egy táblával üzent Fekete-Győr Andrásnak Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára, aki azt kifogásolta, hogy a Momentum inkább egy korrupcióval gyanúsított román politikust támogat a romániai államfőválasztáson, mintsem a magyar jelöltet.

- tette egyértelművé a magyar álláspontot Orbán Balázs.