Újabb kilenc évre Polt Pétert választották meg legfőbb ügyésznek

POLT Péter
Budapest, 2019. november 4. Polt Péter legfőbb ügyész az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 4-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Polt Pétert választotta meg legfőbb ügyésznek az Országgyűlés. Az eddigi legfőbb ügyész kilenc évre nyerte el újabb mandátumát.
Vágólapra másolva!

Ismételten kilenc évre megválasztották Polt Pétert legfőbb ügyésznek. Polt Péter 134 igen szavazatot kapott, és 27 nem voksot.

Polt Péter legfőbb ügyész az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 4-én. MTI/Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Korábban a kormánypártok üdvözölték Áder János köztársasági elnök döntését, amely szerint Polt Péter jelenlegi legfőbb ügyészt jelöli ismét a posztra - nyilatkozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely elmondta: Áder János a harmadik államfő, aki Polt Pétert találta a legalkalmasabbnak a vádhatóság első számú vezetői tisztségére. Az első Göncz Árpád volt, aki így döntött - jegyezte meg.

Polt Péter habilitált egyetemi tanár, büntetőjogi szaktudása megkérdőjelezhetetlen, komoly nemzetközi és európai elismertsége van - mondta a miniszter. Hangsúlyozta:

A bűncselekmények száma ennek is köszönhetően csökkent kevesebb mint a felére a 2010-es kormányváltás óta - tette hozzá. A kormánypárti frakciók támogatják a köztársasági elnök jelöltjének megválasztását a legfőbb ügyészi tisztségre - közölte Gulyás Gergely.

2000-ben választották meg először

Áder János október 18-án kelt - a parlamenti honlapra felkerült - levelében tájékoztatta Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét arról, hogy Polt Péter jelenlegi legfőbb ügyészt javasolja ismét a posztra. Polt Péter kilencéves mandátuma idén decemberben jár le. Az Országgyűlés 2010. december 6-án választotta legfőbb ügyésszé Polt Pétert, aki 2000 és 2006 között egyszer már betöltötte ezt a tisztséget.