Tízezrek nézték meg eddig a rejtett kincseket a Budai Várban

Erdélyi bástya budai vár
Vágólapra másolva!
Kiemelkedő látogatószámmal zárult a Budai Várnegyed Táncsics u. 9. szám alatt és a BTM Vármúzeumban található, Az első bástya című kiállítás. Az évtizedeken keresztül mindenki elől elzárt területen feltárt erődítmény rejtett kincseit bemutató programra 5 hónap alatt közel 30 ezren voltak kíváncsiak.
Vágólapra másolva!

A mai Táncsics u. 9. szám alatti telek történetéből a nagyközönség leginkább Táncsics Mihály író 1848-as kiszabadítását ismeri, mivel az utcafronti József-kaszárnya épülete a forradalom idején börtönként szolgált. Ez a terület ugyanakkor a Budai Vár egyik legfontosabb építészeti öröksége, melynek részleges feltárása 2018 őszén történt meg. Az ingatlan kertje – amely évtizedeken át megközelíthetetlen volt a Várba látogatók számára – öt hónapon keresztül várta régészeti sétánnyal és a lőportárban kialakított interaktív kiállítással az érdeklődőket.

Forrás: Várkapitányság

A Várkapitányság Nonprofit Zrt. és a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum által szervezett kiállítást két helyszínen nézhették meg a látogatók: a Táncsics u. 9. szám alatt a Magyarországon egyedülálló bástya feltárt területét és a gazdag leletanyag egy részét, míg a BTM Vármúzeumban a

szenzációnak számító, a falak közé elrejtett két éremkincsleletet,

s számtalan csodálatos tárgyat, melyek a korabeli ember mindennapi életmódjáról mesélnek.

A kiállítás megvalósulásában fontos szerepet játszott, hogy az évtizedeken keresztül mindenki elől elzárt terület a magyar és az amerikai állam megállapodásának köszönhetően 2014-ben ismét magyar tulajdonba került, így régészeti kutatása folytatódhatott.

Forrás: Várkapitányság

A feltárási munkák befejeződését követően már fél évvel, két helyszínen nyílt kiállítás, ám a Táncsics utcai tárlat november 3-án ideiglenesen bezárt állagmegóvás, és a talajmenti fagykárok elkerülése miatt. A tervek szerint 2020 tavaszán nyitják meg újra.