Garázdaság és súlyos testi sértés: kiadták a Gyurcsány-párti képviselő mentelmi jogát

ARATÓ Gergely; VARJU László
Budapest, 2019. november 4. Varju László (j) és Arató Gergely, a DK parlamenti képviselői az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. október 21-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés kiadta Varju László, Gyurcsány-párti képviselő mentelmi jogát. Mindennek az oka, hogy a DK képviselőjét az MTVA székházában tavaly decemberben történtek miatt garázdaság, valamint súlyos testi sértés bűntettének vétségével vádolhatja a Legfőbb Ügyészség. Varjunak egy másik ügyben már korábban felfüggesztették a mentelmi jogát. 
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés felfüggesztette Varju László mentelmi jogát. 138 képviselő támogatta a felfüggesztést. A mostani szavazás érdekessége volt, hogy Gyurcsány Ferenc nem jelent meg az ülésteremben, így nem állt ki képviselője mellett, mivel nem szavazott. A szavazás előtt ismételten bohóckodtak egy kicsit az ellenzéki képviselők azzal, hogy demonstratívan a pulpituson beszélő Varju mellé álltak. Varju beszédét egyébként két jobbikos képviselő (Bana Tibor és Farkas Gergely) megtapsolta.

Nyomozás zajlik

Mint arról korábban beszámoltunk, újabb ügyben indítványozta Varju László (DK) országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél. A Legfőbb Ügyészség azt közölte, hogy az MTVA székházában decemberben történtek miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványozta Varju László mentelmi jogának felfüggesztését.

Varju nekirontott a biztonsági őrnek

2018. december 16-án - amikor tüntetés volt az MTVA székháza előtt - több országgyűlési képviselőt - kérésükre - beengedtek az épületbe. A képviselők öt pontból álló követelést akartak a köztelevízió adásában beolvastatni, de a biztonsági osztályvezető többször tájékoztatta őket arról, hogy az intézmény zárt, védett területnek minősülő területeire nem léphetnek be. Az országgyűlési képviselők - köztük Varju László - ezt vitatták, és azt követelték, hogy engedjék be őket az élő műsor helyszínére.

Varju László ellen súlyos testi sértés és garázdaság miatt nyomoznak Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Azért, hogy a stúdióba bejuthasson,

Varju László másnap délelőtt "nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának, és megszorította egy biztonsági őr vádliját".

Miután a biztonsági őrök társuk lábát kiszabadították, Varju Lászlót eltolták a stúdió ajtajától. A képviselő délután a székház első emeletén akart bemenni arra a folyosóra, ahonnan a vezérlő helyiségek és a hírszerkesztőség ajtói nyíltak. Mivel a férfi többszöri felszólításra sem távozott és erőszakosan ellenállt, testi kényszert alkalmaztak ellene.

Varju László ekkor a földre feküdt, elkapta, majd kihúzta egy biztonsági őr lábát, ennek következtében a férfi a földre esett, és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

Az országgyűlési képviselő cselekménye garázdaság vétségének, valamint súlyos testi sértés bűntettének felel meg, de a büntetőeljárás lefolytatása csak az országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése esetén lehetséges - olvasható a közleményben.

Pénzt ígért Varju a visszalépésért

Az Országgyűlés egy másik ügyben már felfüggesztette Varju László mentelmi jogát. A legfőbb ügyész ezt a lépést azért indítványozta, mert az ügyészség gyanúja szerint a Demokratikus Koalíció politikusa a 2018-as országgyűlési választás előtt anyagi juttatást ígért egy függetlenként induló jelöltnek azért, hogy visszalépjen a javára.