(X) Dr. Szatmári Péter: „Itt az utolsó lehetőség emelt szintű érettségi és nyelvvizsga nélkül diplomát szerezni!"

Budapest, 2019. július 6. Végzős hallgatók a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Karának oklevélátadó ünnepségén a Ludovika Arénában 2019. július 6-án. MTI/Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
A Zsigmond Király Egyetem alapjain működő Milton Friedman Egyetem immár második évtizede fontos szereplője a hazai felsőoktatásnak. A Római part közelében található intézmény a modern kor kihívásainak megfelelő képzéseket nyújt. Az egyetemre jelentkezők olyan hiánypótló, az országban egyedülálló szakirányú továbbképzések közül is választhatnak, mint a „Nemzetbiztonság és biztonságpolitika" szak, vagy a „Sportlétesítmény menedzsment", de a hiányszakmának számító "Gazdasági Informatikus" képzés is népszerű. Mivel közel a keresztféléves képzés jelentkezési határideje, Dr. Szatmári Péter, általános és közkapcsolati rektorhelyettest, egyetemi docenst arról kérdeztük, hogy mit is kínál hallgatóinak a Milton?
Vágólapra másolva!

„Egyetemünk oktatási rendszere és képzései erős alapot adnak a hallgatóinknak az élethosszig tartó tanuláshoz, amelynek fontosságát ma már talán nem kell hangsúlyozni.

A nálunk megszerzett versenyképes tudással és magas szintű szakmai képzettséggel magabiztosan, sikeresen végezhetik munkájukat.

Hallgatóink az elméleti oktatást gyakorlati, azonnal alkalmazható tudással egészítik ki, így a munka világában gyorsan tudnak érvényesülni.

Érettségiző diákok a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban. A Milton ígéri az utolsó lehetőséget az emelt szintű érettségi és nyelvvizsga nélküli diplomaszerzésre." Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az órarendjeinket úgy alakítjuk, hogy a már munkában álló hallgatóink könnyen beilleszthessék az életükbe a levelezős és szakirányú képzéseinket."

Origo: Kérem, mutassa be néhány szóban a régi-új egyetem képzési rendszerét, működését! Miben változott, mit kínál?

Dr. Szatmári Péter: „Idén 19 éves az intézményünk. Elődje, a Zsigmond Király Egyetem az első magyar magán felsőoktatási intézmények egyike volt. A közelmúltban megváltozott a fenntartó és vele együtt a név is. Ám nem csupán névváltoztatásról van szó, alapjaiban alakult át egyetemünk filozófiája is!

Az állami intézményekkel összevetve itt sokkal inkább személyre szabjuk a képzést. Amikor a hallgató felvételt nyer hozzánk, lényegében megfogjuk a kezét és segítünk neki a tanulásban, ám a többi felsőoktatási intézménnyel ellentétben ránk akkor is számíthat, mikor már befejezte a tanulmányait.
A képzésünk kompetenciatárgyak oktatásával kezdődik.

Mindezt természetesen a tanulókkal közösen tesszük. A különböző szakokon hallgatók, mentorok és támogatók együtt keresnek megoldást arra, hogy 3-3,5 év után ki, merre induljon el a munkaerőpiacon, esetleg hogyan folytassa a tanulást mesteri, doktori szinten.

A Milton Friedman Egyetemet a gyakorlatorientáltság, a hallgatóbarátság és az innováció jellemzi. Forrás: Dreamstime

Még egy fontos dolgot hadd említsek! A Milton Friedman név arra kötelez bennünket, hogy kilépjünk a globális felsőoktatási piacra.

Az intézmény nemzetközivé tétele folyamatban van.

Szeretnénk minél több intenzív transzatlanti kapcsolatra szert tenni."

Origo: Utalt rá, hogy a Milton Friedman Egyetem név determinálja a vezetőséget bizonyos célok elérésére. Milyen hatással volt a névváltoztatás az intézmény életére? Beszélhetünk-e egyfajta trendváltásról?

Dr. Szatmári Péter: Pontosan erről van szó! Számos újítást tervezünk az egyetem életében. Eddig 11 alap- és mesterszakunk volt, de folyamatosan dolgozunk az egyes területek továbbképzésén. Mindezek mellett új képzéseket is tervezünk, például a pedagógusképzés területén is nagyon komoly ambícióink vannak. Több, máshol el nem érhető szakirányú továbbképzésünk is van, a „Nemzetbiztonság és biztonságpolitika" vagy a „Sportlétesítmény-menedzser" képzés iránt is nagy az érdeklődés.

Origo: Közeleg november 15-e, a jelentkezési határidő. Mit kell tudnia a képzéseik iránt érdeklődőknek?

Dr. Szatmári Péter: A legfontosabb, hogy a mostani keresztféléves képzés az utolsó olyan időszak a magyar felsőoktatásban, amikor még be lehet jutni egyes szakokra - például a közgazdász vagy a gazdasági informatikus képzésünkre - emelt szintű érettségi és nyelvvizsga nélkül is. Levelező képzéseink elérhetőek azok számára is, akik munka mellett keresnek új szellemi kihívásokat.

Célunk, hogy megújult egyetemünk a magyar felsőoktatás meghatározó szereplőjévé váljon.

Az üzleti igényekhez igazodva, számos új szakot indítunk kereskedelmi, marketing és turisztikai területen, és több, jelenlegi hiányszakma szakembereinek képzését is tervezzük. A Pedagógusképző Karon első lépésként közgazdásztanár képzésbe kezdünk, majd a kiépülő infrastruktúrára alapozva óvodapedagógus és tanító képzést is indítunk. Fontos, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb képzést, és a Milton közösségének tagja lehessen.

A cikk megjelenését a Milton Friedman Egyetem támogatta.