Törölte a román bíróság a Kovászna megyei vezetőre az úzvölgyi rendezvény miatt kiszabott bírságot

Úzvölgye, 2019. június 6. Román résztvevők, miután áttörték a csendőrsorfalat az úzvölgyi katonatemető bejáratánál, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án. MTI/Veres Nándor
Vágólapra másolva!
A Csíkszeredai Bíróság törölte azt a 3000 lejes (210 ezer forintos) bírságot, amelyet Grüman Róbertre, a Kovászna megyei önkormányzat elnökhelyettesére rótt ki a Hargita Megyei Csendőrség amiatt, hogy nem jelentette be a csendőrségen is az önkormányzat június 6-i úzvölgyi rendezvényét.
Vágólapra másolva!

Az elsőfokú ítéletről a Háromszék napilap számolt be szombaton, internetes oldalán. Amint közölte: az ítélet ellen a hivatalos közlés utáni harminc napban nyújthat be fellebbezést a csendőrség.

Grüman Róbert szakaszgyőzelemnek tekinti a bírósági ítéletet. Úgy vélekedett, az ítélet nem cáfolja, hogy továbbra is kettős mérce érvényes Romániában.

- idézte a Háromszék napilap a politikust.

Úzvölgye, 2019. június 6. Román résztvevők, miután áttörték a csendőrsorfalat az úzvölgyi katonatemető bejáratánál, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án. MTI/Veres Nándor Forrás: MTI/Veres Nándor

A Hargita és Bákó megye határán fekvő elnéptelenedett Úzvölgye falu a törvények értelmében a Hargita megyei Csíkszentmárton község része, az első világháborúban itt létrehozott katonatemetőt a román védelmi minisztérium is Hargita megyei létesítményként tartja számon.

A sírkertet azonban a Bákó megyei Darmanesti polgármesteri hivatala saját közvagyonaként telekkönyveztette, és áprilisban Csíkszentmárton értesítése nélkül román parcellát és emlékművet hozott létre az általa nemzetközinek tekintett temetőben.

Holott köztudott tény, hogy ebben a temetőben egyetlen román katona sem nyugszik, csak magyarok és németek.

Június 6-ra Darmanesti önkormányzata román nacionalista szervezetek felvonulását és koszorúzását engedélyezte az ortodox egyház naptárában szereplő hősök napjára.

A temető előtt elhaladó útra pedig Hargita megye önkormányzata engedélyezte a Kovászna megyei önkormányzat magyar képviselőinek kihelyezett rendkívüli ülését, melyre Székelyföld településeit is meghívták.

A székelyföldiek azért vontak élő láncot a temető elé, hogy a hősök napi koszorúzás leple alatt ne lehessen egyházi szertartással felavatni a több román hatóság által is törvénytelennek nyilvánított román parcellát.

Úzvölgye, 2019. június 6. Román résztvevők, miután áttörték a csendőrsorfalat az úzvölgyi katonatemető bejáratánál, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án. MTI/Veres Nándor Forrás: MTI/Veres Nándor

A csendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre, de nem állta útját azoknak a futballhuligánoknak, akik behatoltak a temetőbe,

letépték a sírkert kapuját és a székelyföldi tüntetőket, újságírókat bántalmazva utat nyitottak a román felvonulóknak.

A román sajtó később kiderítette, hogy a csendőrségi akciót az a Sebastian Gheorghe Cucos ezredes, a csendőrség parancsnokhelyettese vezette,

akit korábban azzal gyanúsítottak, hogy 2018. augusztus 10-én a román diaszpóra bukaresti tüntetésén futballhuligánok segítségét igénybe véve oszlatta fel a kormányellenes megmozdulást.

Úzvölgye, 2019. június 6. Csendőrökkel dulakodnak román résztvevők, mielőtt erőszakkal bejutottak az úzvölgyi katonatemetőbe, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án. MTI/Veres Nándor Forrás: MTI/Veres Nándor

A június 6-i erőszakos temetőfoglalás után a román hatóságok csak Borboly Csabára, a Hargita megyei önkormányzat elnökére és Grüman Róbertre, a Kovászna megyei önkormányzat alelnökére róttak ki egyenként 3000 lejes bírságot,

amiért elmulasztották, hogy a csendőrségen is bejelentsék a székelyföldi rendezvényt. Az események után Csíkszentmárton önkormányzata, Borboly Csaba megyeelnök és több magyar résztvevő is ügyészségi feljelentést tett a támadók ellen. Ezek az ügyek azonban mindeddig csak a kivizsgálási szakaszba jutottak.

Október 25-én, a román hadsereg napján a temetőben tartott megemlékezés keretében Constantin Toma, Darmanesti polgármestere kitüntette a június 6-i román megmozdulás szervezőit, az emlékművet felszentelő ortodox papok egyikét, valamint azt a gyermeket, aki elsőként hatolt a temetőbe, és a második világháborúban elesett magyar hősök emlékművére felmászva lobogtatta a román zászlót.