Nagy tartalék van az idősebb korosztály foglalkoztatásában

SZEMÉLY idős HÉTKÖZNAPI dolgozik férfiak munkában nők munkában Csanádapáca, 2009. december 11.
Csanádapácán a szociális foglalkoztatóban tobozokra lyukat fúrnak a munkások, akik 6 órában dolgoznak. Szeptember 1-jén lépett életbe az a kormányrendelet, amel
Csanádapáca, 2009. december 11. Csanádapácán a szociális foglalkoztatóban tobozokra lyukat fúrnak a munkások, akik 6 órában dolgoznak. Szeptember 1-jén lépett életbe az a kormányrendelet, amely megváltoztatta a szociális foglalkoztatás rendszerét. Egyebek között kizárja a munkalehetőségből a fejlesztőfoglalkoztatás esetén az 55. évüket, munka rehabilitáció esetén a 62. évüket betöltötteket. Csanádapácán a jelenlegi helyzet szerint a 103 foglalkoztatottból egy sem marad. Végső elkeseredésükben tízezer Békés megyei aláírással küldtek levelet Sólyom László köztársasági elnökhöz településvezetők és a szociális foglalkoztatásból kiszorulók. MTI Fotó: Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Az 55-64 éves korosztály foglalkoztatásában még sok tartalék van, őket képzésekkel, továbbképzésekkel lehetne jobban bevonni a munkaerőpiacra - mondta Csath Magdolna közgazdász, egyetemi tanár az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal augusztusi adatai szerint ebben a korcsoportban

57 százalék a foglalkoztatottság.

Csath Magdolna szerint azonban a továbbképzésekkel növelni lehetne a foglalkoztatottsági mutatót,

mivel ebből a korosztályból mindössze 2,6 százalék vett részt képzéseken.

Illusztráció Forrás: MTI/Rosta Tibor

Az új szakképzési rendszerrel kapcsolatban azt mondta, hogy nem csak arra van szükség, amely a jelen igényeit fedi le, a jövőre is gondolni kell.

Azt is mondta, hogy alacsonyabb hozzáadott értékű munkát végzők feladatait előbb-utóbb robotok váltják ki, az érintetteket pedig fel kell készíteni a változásra, át kell őket képezni.