Újpalotán is 50 százalékos fizetésemeléssel kezdett az ellenzéki vezetés

sajtótájékoztató, Mindenki Budapestért, mindenki a Tizenötödikért, Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt és Németh Angéla, a XV. kerület közös ellenzéki polgármesterjelöltje
Vágólapra másolva!
Az ellenzéki vezetésű XV. kerületben is érvényesült az az Origo által már korábban megírt tendencia, hogy az ellenzéki városvezetők, a hatalom megkaparintását - a XV. kerületben annak megerősítését - követően jelentősen megemelték a maguknak járó tiszteletdíj összegét. Azaz a látszatra sem adnak, annak leplezésére, hogy miért is vállalták a közfeladat ellátását. Így történt a XV. kerületben is, ahol a visszaválasztott DK-s polgármester, Németh Angéla egyik első előterjesztésére a balos többségű képviselő-testület közel 50 százalékkal emelte meg a képviselőknek járó illetmény összegét. Írta meg a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

A Magyar Hírlap beszámolt arról, hogy az előterjesztés becsapósan tízszázalékos emelést említ, ám ez valójában

ötvenszázalékos alapilletmény-emelést jelent egy XV. kerületi önkormányzati képviselő esetében.


A képviselői alapdíj így kétszázezerről 299 151 forintra emelkedik, egy bizottsági tagsággal együtt pedig 428 783 forintot jelent havonta. A bizottsági elnökök és a tanácsnokok 498 585 forintot, az alelnökök pedig 458 698 forintot kapnak, írja a cikk.

Sajtótájékoztató, Mindenki Budapestért, mindenki a Tizenötödikért, Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt és Németh Angéla, a XV. kerület közös ellenzéki polgármesterjelöltje Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az alakuló ülésen benyújtott előterjesztés nagy figyelmet szentelt a nem képviselő bizottsági tagok, illetve a nem képviselő bizottsági alelnökök – a külsősök – tiszteletdíjára is. Az ebbe a kategóriába tartozó külsős bizottsági tag havonta 200 431 forintot, míg az alelnöki pozíciót viselő 250 539 forintot kap.

A Magyar Hírlap kiszámolta, hogy egy héttagú bizottság, amelyben két külsős tag kap helyet, havonta 2 274 512 forintba kerül majd az adófizetőknek, a hat bizottság együttesen 13 640 072 forintba. Öt év alatt összesen 819 millió forintot kóstál az önkormányzati bizottságosdi.

A cikk arról is beszámolt, hogy a DK-s polgármester bár mindenkinek partnerséget ajánlott fel, mégis a 42 bizottsági helyből csak 5-t adna a kerületi Fidesznek.

Ennek kapcsán a Fidesz-KDNP helyi képviselője, Lehoczki Ádám elmondta a Magyar Hírlapnak, hogy mandátumarányosan 10 hely járt volna a kormánypártoknak.