Borús és esős lesz a hétvége

2019.11.01. 15:55

Szombaton az ország nagy részén felhős lesz az idő, és többfelé eső is eshet. A hőmérséklet 16 fok fölé is melegedhet, éjjel viszont fagypont alá is hűlhet.

Éjszaka nyugat felől megvastagszik a felhőzet, és a hajnali órákban elsősorban a Dunától keletre néhol már előfordulhat eső, záporeső. Szombaton többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak átmeneti felszakadozások lehetnek. Többfelé, akár több alkalommal is várható eső, zápor, de a Kisalföldön lehet szárazabb az idő. A déli, délkeleti szél nagyobb területen lesz élénk, emellett az Észak-Dunántúlon, hajnaltól pedig a Dél-Alföldön is gyakran megerősödik.

Forrás: Medgyesi Mián - Origo

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +6 fok között alakul, a Dunántúlon lesz enyhébb a hajnal. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton az ország északkeleti harmadán csupán 5 és 9, másutt többnyire 10 és 16 fok között valószínű. 

Európa

A Fekete-tenger térségében, valamint a Kárpát-medencében magasnyomású légköri képződmény van, ezeken a vidékeken csendes az idő, egyaránt előfordulnak napos, illetve köddel, rétegfelhőzettel borított tájak.  Európa többi részén azonban ciklonok és a hozzájuk kapcsolódó légköri frontok teszik változékonnyá az időjárást. A Skandináv-félszigetet elérő alacsonynyomású képződmény hatására ismét egyre többfelé havazik, a Földközi-tenger medencéjében pedig egymás után alakulnak ki intenzív zivatarok, amik kiadós mennyiségű esőt okoznak. A Brit-szigetek térségét is egy hatalmas kiterjedésű, fokozatosan erősödő ciklon érte el, ami gyorsan mozog a szárazföld belseje felé, hatására arrafelé is többfelé esik az eső. Lappföldön van a leghidegebb, ott néhol reggelre -25 fok alá hűl a levegő, napközben pedig előfordul -16, -18 fokos csúcsérték is. Közép-Európában általában 5 és 12, a mediterrán térségben többnyire 16 és 24 fok közé melegszik fel a levegő, de Spanyolország déli partjainál 30 fokot is mérnek. A Kárpát-medencébe szombat estig nyugat felől az eddigiekhez képest jóval enyhébb, ugyanakkor nedvesebb léghullámok érkeznek, többfelé számíthatunk csapadékra.