Mindenszentek napján valamennyi megdicsőült lelket ünneplik a katolikusok

2019.11.01. 11:14

Mindenszentek ünnepe a 4. századra vezethető vissza, és ehhez kötődik a jóval későbbi eredetű halottak napja is - mondta a Szent István-bazilika káplánja pénteken az M1 csatornán. A mindenszentek napi liturgiában a hívők a szentmise végén, a 10. századból származtatható lucernárium elnevezésű szertartáson minden halottra emlékeznek. A lucernárium során a Szent István-bazilikában az összes fényt lekapcsolják, hogy egyedül a feltámadt Krisztust jelképező húsvéti gyertya fénye világítsa be a székesegyházat.

Mindenszentek napjáról Fehér Zoltán azt mondta: az egyház szenteket kanonizált és a kalendáriumban ünnepnapot jelölt ki nekik,  de nagyon sok olyan embert, aki Krisztus tanítása szerint erényesen élt, nem kanonizáltak, őket ünnepli az egyház november 1-jén.

Fiumei úti sírkertFotó: Polyák Attila - Origo

Hozzátette: halottak napján, november 2-án minden egyes elhunyt lélekről megemlékezik az egyház, nemcsak azokról, akik erényesen éltek, hanem azokról is, akik még a megtisztulás állapotában vannak, azért, hogy "méltón léphessenek be Isten országába". 

A mindenszentek napi liturgiában a hívők a szentmise végén, a 10. századból származtatható lucernárium elnevezésű szertartáson minden halottra emlékeznek. A lucernárium során a Szent István-bazilikában az összes fényt lekapcsolják, hogy egyedül a feltámadt Krisztust jelképező húsvéti gyertya fénye világítsa be a székesegyházat. 

Ez azt szimbolizálja, hogy a földi életben Krisztus fényét követve lehet eljutni az örökkévalóságba  - magyarázta a "fényszertartás" jelentését a káplán.

Fiumei úti sírkertFotó: Polyák Attila - Origo

Mindenszentek napján, november 1-jén ünneplik a katolikusok az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, november 2-án, halottak napján pedig megemlékeznek minden elhunytról, különösen a tisztítótűzben szenvedő lelkekről.