Karácsonyék bosszút akarnak állni a kommunista Lukács György szobrának eltávolítása miatt

KARÁCSONY Gergely; KUNHALMI Ágnes; NÉMETH Angéla; GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2019. október 12. Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Németh Angéla újpalotai polgármesterjelölt és Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselő, választmány elnök (b-j) az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Az új baloldali főpolgármestert szolgai módon támogató, annak minden mozdulatáról lelkesen beszámoló propagandalap, az Index adta hírül, hogy Karácsony Gergely a Szent István téri Szent István-szobor felállításának felfüggesztését tervezi a fővárosi közgyűlés alakuló ülésén. Karácsony indoklása szerint teljes körű egyetértés szükséges annak érdekében "hogy meghatározzák a szobor pontos helyét". Na persze. A valóság az, hogy az ügynek szimbolikus jelentősége van, hiszen korábban a kommunista, és emberek kivégzésére parancsot adó, filozófus Lukács György szobra állt a parkban, amelynek eltávolításáról és annak helyén Szent István szobrának felállításáról még a korábbi, jobboldali városvezetés döntött. Az eset már akkor is felháborodást váltott ki a filozófussal szimpatizáló balliberális értelmiség körében: Demszky Gábor és a néhai Heller Ágnes vezényletével tüntettek is néhányan a szoborért. Így vélhetően Karácsony és a mögötte álló, most visszatérőben lévő baloldali elit a mostani húzásával akar bosszút állni a nemzeti oldalon az általuk hőn szeretett kommunista gondolkodó szobrának korábbi, érthető okokból történő eltüntetése miatt.
Vágólapra másolva!

Karácsony Gergely még csak fél hónapja főpolgármester, de úgy tűnik a mögötte álló, sikertelenségében bosszúra szomjazó balliberális erők máris igyekeznek provokálni a jóérzésű fővárosi lakosokat, és bosszút állni a jobboldali városvezetésen,

hogy egy, a konzervatív lakosság számára szimbolikus ügyet, amit a Szent István-szobor Szent István parkba történő elhelyezése jelent, lefékezzék vagy ellehetetlenítsék. Szent István persze nemcsak a konzervatívok számára, hanem minden jóérzésű magyar embernek fontos történelmi személyiség, kivéve - úgy tűnik - Karácsonyékat.

Karácsony Gergely főpolgármester, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Németh Angéla újpalotai polgármesterjelölt és Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselő, választmányi elnök (b-j) az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én MTI/Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Karácsonyéknak valamiért nagyon sürgős lett ez az ügy, hiszen már most, a november 5-i alakuló ülésen javaslatot tesz majd a szobor felállításának felfüggesztésére.

Indoklása szerint olyan javaslatot szeretne, amely lehetőség szerint teljes körű egyetértés mellett határozza majd meg a szobor felállításának pontos helyét. Na persze.

Érdemes visszaemlékezni, hogy a tervezett Szent István-szobor helyén korábban egy Lukács György szobor állt, amelynek eltávolításáról, az akkor még jobboldali Jobbik javaslatára, a fideszes képviselők jóváhagyásával döntöttek, és a városvezetés egyúttal határozott egy Szent István-szobornak is a felállításáról.

Az eset a balliberális értelmiség körében felháborodást váltott ki, és a néhai Heller Ágnes és Demszky Gábor vezetésével tüntetéseket is szerveztek a szobor mellett.

Érdemes megemlíteni, hogy a kommunista filozófus komoly tisztséget látott el a Tanácsköztársaság idején, amely során hét vagy nyolc embert agyonlövetett. Későbbi írásaiban ezzel büszkélkedett is.

A Karácsony mögött álló balliberális erők tehát máris bosszút akarnak állni a hőn szeretett kommunista "hősük" szobrának eltávolítása miatt, amely igénynek Karácsony szolgai módon meg is akar felelni.

És ez számára láthatóan minden mást megelőz, és annál is fontosabb, hogy az első Szent királyunknak legyen szobra a róla elnevezett téren.