Totó kutya és társai - Gyurcsány Ferenc nemrég még Putyin hátát simogatta, most meg már szidja

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc ritkán látott módon változtatta meg véleményét Vlagyimir Putyinról: miniszterelnökként még a hátát simogatta, és vacsorára hívta meg az Apró-villába, az utóbbi években viszont rendre negatívan beszélt róla. Tíz évvel ezelőtt még azzal dicsekedett, hogy az MSZP-SZDSZ kormányok alatt "partneri kapcsolat alakult ki Oroszországgal," aminek szükségességét azzal indokolta meg, hogy gazdasági befolyásánál fogva a keleti állam megkerülhetetlen. 
Vágólapra másolva!

Szerdán fontos politikai találkozónak adott otthont Budapest, hiszen Vlagyimir Putyin orosz elnök a magyar fővárosba látogatott, ahol Orbán Viktor magyar miniszterelnök fogadta. A magyar diplomácia sikerét mutatja, hogy ismét eljött Magyarországra a világ egyik legfontosabb politikusa, aki Európa gazdasági nagyhatalmainak vezetőivel is találkozott az elmúlt hónapokban. A megbeszélésen nyolc megállapodást írtak alá a felek: többek között új gázszállítási szerződést jelentettek be, szó volt az új ukrán vezetésről és a kárpátaljai magyarok helyzetéről, valamint a közel-keleti és az afrikai keresztény közösségek védelméről. A szerdai nap is megmutatta, a magyar külügy törekvése egyértelmű - egyenrangú, kiegyensúlyozott viszonyt kialakítani Oroszországgal két cél, a magyar politikai-gazdasági érdekek érvényesítésének, valamint a nyugati országok és Oroszország viszonyának javításának mentén.

Pálfordulás Putyin megítélésében

Bár a tegnapi találkozó eredménysora tekintélyt parancsoló, mindez nem volt elég a magyar ellenzéknek, különböző eszközökkel próbáltak meg demonstrálni Putyin látogatása ellen. Mind közül azonban Gyurcsány Ferenc egy Facebook-poszttal vitte a prímet, olyanokat írva, minthogy "Oroszország tele van ezer problémával", és a világ egyik legfontosabb politikusa mit keres már megint Magyarországon. Ezzel

a bukott kormányfő megint az ország érdeke ellen foglalt állást.

Már önmagukban felettébb furcsának és felelőtlennek tűnnek ezek a gondolatok, főleg úgy, hogy Gyurcsány nem mindig viszonyult ilyen negatívan Vlagyimir Putyinhoz. Miniszterelnöksége idején ugyanis

rendszeresen találkozott az orosz államfővel, sőt, akkor még kifejezetten jó véleménnyel volt róla.

Egyik közös sajtótájékoztatójukon teátrális mozdulatokkal simogatta meg a hátát. A jelenet 2:34-től látható:

Korábban még annyira oda volt Putyinért, hogy 2006-os budapesti látogatásakor egyenesen el akarta kápráztatni őt, mégpedig egy négylábúval, nevezetesen Totó kutyával. "A tokaji bor és a Totó nevű puli kutya tetszett leginkább az orosz elnöknek, mikor szerdán a Gyurcsány családnál ebédelt. Putyin a tervezettnél több időt töltött a magyar kormányfő házában, és a külügy embereinek kellett szólniuk, hogy ideje lenne indulni Prágába. Totó két puszit adott a vendégnek, aki nagyon élvezte, hogy anyanyelvén társaloghatott Dobrev Klárával." - olvasható a Blikk propagandaízű tudósítása a találkozóról. Ebből kiderült, hogy a tokaji borért rajongó Putyin annyira jól érezte magát Gyurcsányék villájában, hogy kis híján megfeledkezett prágai útjáról.

Forrás: MTI

Annyira jól sikerült a budapesti terefere, hogy Putyin egy évvel később visszahívta Gyurcsányt saját házába, ahol ismét kedélyesen, jó hangulatban beszélgettek. A Tények tudósítása szerint a bukott kormányfő magánemberként látogatott el Oroszországba.

Kapcsolatuk annyira jónak bizonyult, hogy miután Gyurcsány miniszterelnökként megbukott, Putyin még akkor is meghívta Moszkvába. A korabeli híradások szerint az orosz kormányfő egy ukrán étteremben - szűk körű, magánjellegű - vacsorán látta vendégül Gyurcsányt feleségével, Dobrev Klárával. Állítólag saját költségükön tettek eleget a kedves invitálásnak. Mindenképpen érdekes, hogy a ma már Putyint napi rendszerességgel támadó politikus a találkozót követően úgy nyilatkozott, hogy 2002 után partneri kapcsolat alakult ki Oroszországgal. "Ténykérdés, hogy ma a világ Európán kívüli három hatalmi központja az Egyesült Államok, Oroszország és Kína. Magyarország számára a szövetséges és barát az Egyesült Államok, de Oroszországgal és Kínával is szoros partneri kapcsolatot kell kiépíteni, akkor is, ha nem mindenben értünk egyet velük, mert ez Magyarország érdeke" - magyarázta Gyurcsány tíz évvel ezelőtt, miért érdemes Oroszországgal jóban lenni.

Forrás: MTI

Még hat évvel később, az Origo P+ műsorában is előkerült a téma, miért hívta meg annak idején Putyint magához.

Gyurcsány tehát mindent azért tesz, hogy ártson a magyar kormánynak, így tulajdonképpen a magyaroknak, akiknek alapvető gazdasági érdekük, hogy Magyarország jó kapcsolatban legyen Oroszországgal, és annak vezetőjével. Évekkel ezelőtt ezt Gyurcsány tudta, és tudja ezt most is, csak álságos módon nem mond igazat, mert azt diktálják az érdekei.