Gulyás Gergely: November 15-ig döntsön a Fővárosi Közgyűlés a budapesti nagyberuházások sorsáról

2023 atlétika
A 2023-as budapesti atlétikai vb stadionjának egyik látványterve
Vágólapra másolva!
November 15-ig döntsön a Fővárosi Közgyűlés a budapesti nagyberuházások sorsáról! - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Mandiner.hu-nak adott, a portálon csütörtökön közzétett videointerjúban.
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely kiemelte, szeretnék, ha a Fővárosi Közgyűlés világosan állást foglalna, milyen fejlesztéseket szeretne megvalósítani, és melyeket nem. Ezért arra kérte a főpolgármestert,

legkésőbb november 15-ig döntsenek a IX. kerületbe tervezett nagy kézilabdacsarnok és az atlétikai világbajnokságra készülő stadion jövőjéről.

Amennyiben a főváros új vezetése nem támogatja ezeket a fejlesztéseket, a kormány eldönti, mire használja fel a felszabaduló forrásokat.

A Fidesz nem mond le Budapestről, amelyre eddig és ezután is úgy tekint, mint a nemzet fővárosára

- tette hozzá a miniszter.

Gulyás Gergely beszélt arról is, a fővárosban ma is a Fidesz a legnagyobb támogatottságú párt, nem kaptak a korábbiaknál kevesebb szavazatot a kormánypártok, amelyeknek most is magabiztos abszolút többségük lenne az Országgyűlésben az önkormányzati választások eredménye alapján. 2002 és 2006 kivételével mindig a Fidesz volt a legerősebb párt a fővárosban, de soha nem ért el 50 százalék feletti többséget, a Fidesz mégis fejlesztette Budapestet - tette hozzá a miniszter.

A 2023-as budapesti atlétikai vb stadionjának egyik látványterve Forrás: Origo

Gulyás beszélt arról is, hogy az elmúlt kilenc évben végrehajtott budapesti fejlesztésekre mindenki büszke lehet, ezért úgy tekintenek Tarlós István főpolgármesteri időszakára, mint a főváros aranykorára.
A miniszter ugyanakkor Tarlós Istvánnal szembeni sértésnek nevezte, hogy a leköszönő főpolgármester Demszky Gáborral egy időben válhat Budapest díszpolgárává.

- jelentette ki Gulyás Gergely. Szerinte Demszky Gábor hivatali ideje alatt alig fejlődött, sőt sok területen inkább visszafejlődött, lemaradt a város, Tarlós István főpolgármesteri időszakában a dualizmus periódusa utáni legtöbb fejlesztést és legnagyobb fejlődést tudhatta magáénak Budapest.

A miniszter megerősítette továbbá azt is, hogy a kormány ugyanazokat a feltételeket biztosítja Karácsony Gergely új főpolgármesternek, mint amilyenek Tarlós Istvánnak is rendelkezésére álltak.

Az ellenzék pedig most bebizonyíthatja, hogy képes valóra váltani mindazt, amit a kampányban ígért, és azok után, hogy az elmúlt évtizedben szinte sehol, semmilyen felelősséget nem vállalt, megmutathatja azt is, hogy képes néhány városban az adott helyi közösség érdekében működni

- fűzte hozzá.
Gulyás Gergelyt kérdezték a Fideszből kilépett Borkai Zsolt győri polgármester ügyéről is. Elmondta, a polgármesternek kell megítélnie, hogy a történtek után alkalmas-e egy megyei jogú város képviseletére, vezetésére. "Én úgy gondolom, hogy ez nehézségekbe ütközne" - mondta, hozzátéve, a miniszterelnökhöz hasonlóan úgy látja, "nagyon jó lenne túl lenni ezen az egész ügyön".

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Forrás: MTI/Molnár Edvárd

Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatásával kapcsolatban Gulyás hangsúlyozta, a paksi atomerőmű nélkül nem képzelhető el előrelépés a klímavédelemben, nem valósulhat meg Magyarország karbonsemlegessége. A beruházás emellett az ország hosszú távú energiabiztonságát is szavatolja - tette hozzá.
Elmondta,

Magyarországnak azért is érdeke, hogy korrekt gazdasági partneri viszonyt alakítson ki Oroszországgal, mert az ország - bár minden diverzifikációs törekvést támogat - gyakorlatilag teljes egészében az orosz gáztól függ.

Gulyás Gergely közölte: a magyar kormány álláspontja világos Ukrajna ügyében is. Emlékeztetett, Magyarország az elsők között ítélte el az ukrajnai orosz agressziót és a legnagyobb mértékben támogatta Ukrajna vízumliberalizációs törekvéseit, addig azonban nem tudják támogatni Ukrajna NATO-csatlakozását, amíg nem módosítják azt az oktatási törvényt, amely radikálisan korlátozza a kárpátaljai magyarok anyanyelvhasználatát a közoktatásban. A miniszter szerint Orbán Viktor kormányfő készen áll arra, hogy találkozzon az ukrán elnökkel, tart a találkozó diplomáciai előkészítése.

Gulyás Gergely végül arról is beszélt, hogy akár a szomszédságpolitikai, akár a közlekedési területet kapja majd Magyarország következő uniós biztosa, mindegyik fontosabb lesz minden korábbi magyar biztos feladatkörénél.