Első intézkedésként fizetésemelést szavazott meg magának a pesterzsébeti balliberális képviselőtestület

Vágólapra másolva!
Villámgyorsan felbomlott az ellenzéki szövetség Pesterzsébeten: 11 nap telt el az önkormányzati választás óta, és a Momentum helyi képviselői egy Facebook-posztban jelezték, lezártnak tekintik az együttműködés korszakát. Momentum ide, Momentum oda, a helyi képviselőtöbbség első intézkedéseként komoly fizetésemelést szavazott meg magának, innentől kezdve 411 ezer forintot kapnak a képviselők. 
Vágólapra másolva!

- írta ki október 24-én pesterzsébeti Momentum közösségi oldalára, a közlemény Somodi Klára és
Szőnyi Attila momentumos képviselők nevével ment ki. Az eset érdekessége, hogy az október 13-ai választást követően

mindössze 11 napnak kellett eltelnie ahhoz, hogy a helyi ellenzék szövetsége felbomoljon.

A párt képviselői leszögezték, hogy ezzel lezártak "egy sikeres időszakot", a Momentum, a DK, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd a közös cél érdekében kötött együttműködésének korszakát. A rövid posztból kiderült továbbá, hogy sem Szőnyi, sem Somodi nem fogadta el a felkínált bizottsági elnöki tisztségeket.

Fizetésemelést szavaztak meg maguknak

Nem ez volt az egyetlen érdekes történés Pesterzsébeten. A Magyar Nemzet hétfői cikkében arról írt, hogy

a képviselő-testület baloldali többsége a múlt csütörtöki alakuló ülésen első intézkedésként húszszázalékos fizetésemelést szavazott meg magának.

Az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd és a Jobbik képviselői szavazták meg a béremelést, aminek következtében

bruttó 411 ezer forintra nőtt a helyi politikusok fizetése.

A lap információi szerint mindezért cserébe a Párbeszéd négy, az LMP három, a Jobbik két külsős bizottsági helyet kapott, a Jobbiknak pedig még egy tanácsnoki pozíciót is adtak úgy, hogy ezeknek a pártoknak csak egy-egy önkormányzati képviselője van. A lapnak nyilatkozó Fidesz–KDNP-s képviselők elhatárolódtak az ellenzékiek által hozott döntéstől.

Pesterzsébet mellett Zuglóban is komoly súrlódások mutatkoznak a választáson együtt induló ellenzéki pártok között. Vasárnap az Átlátszó szellőztette meg, hogy Horváth Csaba polgármester olyan előterjesztéssel készült a képviselő-testület mai, első ülésére, ami alapján szinte bármiben egyedül dönthetett volna, illetve többszáz millió forintos ügyekben a képviselő-testület hozzájárulása nélkül határozhatott volna. A hír már csak azért is érdekes, mert minden bizonnyal belső információról van szó: a politikus ennek megfelelően felháborodottan és ingerülten reagált a történtekre közösségi oldalán, hazugsággal vádolva meg a Soros György által (részben) finanszírozott portált. Ehhez képest hétfő reggel közzétett "Védjük meg a közbizalmat!" felütésű posztjában már arról írt, hogy nem terjeszti a képviselő-testület elé a szóban forgó előterjesztést.