Novák Katalin: 1956 mércéjének kell a jelenben és a jövőben is újra és újra megfelelnünk

NOVÁK Katalin
Kolozsvár, 2019. október 23. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján rendezett gálaesten a Kolozsvári Magyar Operában 2019. október 23-án. MTI/Biró István
Vágólapra másolva!
Novák Katalin elmondta: 1956 mércét állított a magyarság elé, és ennek a mércének kell megfelelnünk a jelenben is, és a jövőben is. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Kolozsváron beszélt erről, a forradalmi évfordulón a kolozsvári magyar főkonzulátus által szervezett gálaműsor előtt.
Vágólapra másolva!

Novák Katalin megemlítette, hogy 1956-ban

"Az egymás iránti felelősség érzése erről is szól. Arról, hogyan talál visszhangra közösségeinkben az, ami a másikkal történik" - jelentette ki.

Novák kiemelte:

Az államtitkár arra figyelmeztetett, hogy az igazi szabadság belülről jön, és a belső szabadságunkat akkor sem adhatjuk fel, amikor látszólag semmi nem fenyegeti. Úgy vélte: a szabadságot nemcsak elvehetik tőlünk, de el is veszíthetjük, el is pazarolhatjuk.

Megjegyezte:

olyan korban élünk, amikor a szabadságnak látszólag alig vannak korlátai, de a szabadság jelszava alatt veszélyes gondolatok is helyet követelhetnek maguknak.

"Cserélhető és szerkeszthető profilok, cserélhető és szerkeszthető kapcsolatok, cserélhető és szerkeszthető identitások korához érkeztünk, ahol biztos pontok, kapaszkodók könnyen bizonytalanná válhatnak" - állapította meg.

Olyan nézetek terjednek, amelyek az anyanyelvről, a hitről, a családról, a gyermekvállalásról való lemondást hirdetik, és

- figyelmeztetett az államtitkár.

Novák Katalin ünnepi beszédét követően a Budapesti Nemzeti Filharmonikusok énekkara és a Kolozsvári Magyar Opera zenekara adta elő Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus című művét.