Gyurcsány Ferenc gátlástalanul mentegeti őszödi beszédét

2019.10.22. 13:20

Gyurcsány Ferenc tegnapi parlamenti felszólalásával minden eddiginél érzékelhetőbbé vált a jelenség: a 2010 előtti balliberális politikai elit vérszemet kapva, az önkormányzati választást követően vissza akar kapaszkodni a hatalomba. A bukott kormányfő egészen odáig jutott, hogy elkezdte mentegetni az amúgy nehezen védhető őszödi beszédét. Mint ismert, ebben többek között azt mondta, átverték a magyar választópolgárokat, mivel "reggel, délben és este" hazudtak nekik. 

Orbán Viktor a parlament hétfői ülésén Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalására reagálva leszögezte, hogy Gyurcsány Ferenctől az őszödi beszéde miatt nem fogad el semmiféle erkölcsi kioktatást. A miniszterelnök szavai a jelek szerint szíven ütötték a DK elnökét, aki közel ötperces válaszában

váratlanul védelmébe vette az amúgy nehezen védhető monológját.

"Az értelmesebbje érti a beszédnek lényegét. Érti, hogy akár képes vagyok szembefordulni akár a sajátjaim egy részével is." - magyarázta bizonyítványát színpadiasan, bal kezét a háta mögé dugva a bukott kormányfő. Tizenhárom évvel később Gyurcsány már úgy látja, hogy ez egy korrupcióellenes beszéd volt, és ezzel szembe ment a hozzá "közel állók egy részének elfogadhatatlan erkölcsével és kultúrájával."

Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője, a párt elnöke napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. október 21-én. Jobbról Gurmai Zita, az MSZP, balról Varju László, a DK parlamenti képviselőjeForrás: MTI/Kovács Tamás

A mai napig tisztázatlan körülmények között kikerült felvételen sok minden elhangzott, csak az nem, amiről Gyurcsány az Országgyűlés hétfői ülésén beszélt. A volt miniszterelnök többek között beismerte, hogy 2002 és 2006 között rosszul kormányoztak, és nem mondtak igazat a magyar választópolgároknak. A kiszivárgott beszédnek a következők voltak a legfontosabb részletei:

  • "Elkúrtuk! Nem kicsit, nagyon! "
  • "Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. "
  • "Jöttek páran, akik nem szarakodtak azon, hogy a megyei önkormányzatban lesz-e majd helyük, vagy nem, hanem megértették, hogy másról szól ez a kurva ország."

Gyurcsánnyal szemben egyébként felmerült a vád, miszerint politikai haszonszerzés végett, saját maga szivárogtatta ki a felvételt, csak mint utólag kiderült, balul sült el. Szanyi Tibor, az MSZP korábbi elnökségi tagja többször is hangot adott annak, hogy a DK jelenlegi vezetője áll a hanganyag nyilvánosságra kerülése mögött. Mint ismert, annak felbukkanását követően kormányellenes megmozdulások robbantak ki az országban, rendszeresek voltak a tüntetők és a rendőrség közötti összetűzések.

Karácsony Gergely főpolgármesterré választása után szemmel láthatóan vérszemet kapott a baloldali elit: az elmúlt másfél hétben több olyan mozzanatra is sor került, amelyből arra lehet következtetni, hogy a bukott balliberális világ restaurációs próbálkozásba kezdett. A jelek szerint Karácsony hátán próbálnak meg visszakapaszkodni a hatalomba. Éppen ma írtuk meg, hogy az MSZP és a DK olyan politikusokat erőltet főpolgármester-helyettesnek, akiket Karácsony korábban még élesen bírált.