Karácsony Gergely fél tőlük és meg akar felelni a bukott balliberális világnak

Vágólapra másolva!
Ugyan szakértők tucatjai figyelmeztették Karácsony Gergelyt, hogy a Liget projektről tett kijelentései minden jogszabályi alapot nélkülöznek, ő egyre zavarosabb állításokat tesz ezzel kapcsolatban. Magyarul: összevissza beszél. Karácsony álzöld lózungokkal próbálkozik, de minden mondata mögött felsejlik valódi főnökei rombolási szándéka. Valódi főnökei, vagyis a bukott balliberális világ képviselői, Gyurcsánnyal a középpontban. De mondhatjuk Demszkyt vagy Bajnai Gordont is. Mindenesetre utánanéztünk, miket mond Karácsony és mi a valóság.
Vágólapra másolva!

Karácsony legutóbb a főpolgármesteri átadás-átvételt követő csütörtöki sajtótájékoztatón, majd a Klubrádióban tett tanúbizonyságot elképesztő felkészületlenségéről: nem meglepő persze, de fogalma sincs arról, hogy éppen mi zajlik a Ligetben, bár az azt megújító Liget projekt szapulása évek óta egyik kedvenc témája. Saját bevallása szerint is csak a sajtóból tájékozódik, dacára annak, hogy Zugló polgármestereként minden hatósági döntésről hivatalból értesülnie kellett.

Az ellenzéki propagandaoldalon, az Indexen megjelent, természetesen hízelkedő, alákérdezős interjúból tudható, hogy Karácsony stratégiai céljának tekinti, hogy leállítsa a Liget projektet, és már az első, alakuló közgyűlésen úgy módosítaná a Városligeti Építési Szabályzatot (VÉSZ), hogy új épületek ne épülhessenek a Városliget területén.

Ezzel a kijelentésével több baj is van, mint ahogy arra több szakember és a Városliget Zrt. is - fogalmazzunk így - rámutatott. Egyrészt minden tervezett építkezésnek már van érvényes, végrehajtható építési engedélye, másrészt jogszerűen a VÉSZ-t nem lehet csakúgy módosítani, előtte a vonatkozó jogszabályban meghatározott szakmai és társadalmi egyeztetéseket kell folytatni, amely hónapokig eltarthat. Ezek tények.

Forrás: Origo

Ezekre a tényekre próbált válaszolni Karácsony, persze kiderült, hogy továbbra is teljesen fogalmatlan ebben a kérdésben (is). Állítása szerint csütörtökön, utolsó zuglói munkanapján kapott egy, a Néprajzi Múzeum építési engedélyével kapcsolatos „függő hatályú határozatot", amit Zugló majd meg is fog támadni, így ő „a Néprajzi Múzeumról pontosan tudja, hogy jelenleg nincs érvényes építési engedélye".

Megkérdeztük a Városliget Zrt.-t, hogy vajon ebből mi az igazság. A társaság tájékoztatása szerint Zugló a Néprajzi Múzeumra vonatkozóan semmiféle értesítést nem kaphatott ezekben a napokban: a Karácsony által hivatkozott, a Néprajzi Múzeumra vonatkozó „függő hatályú" hatósági határozat, amit elmondása szerint Zugló majd meg is támad, egyszerűen nem létezik. Így semelyik elemében nem igaz, amiről Karácsonynak – őszerinte – „pontos tudása" van. Állításával szemben a Néprajzi Múzeumnak érvényes és végrehajtható építési engedélye van, ez alapján jó ütemben zajlik is a magyar építésziroda kiemelkedő nemzetközi díjakkal elismert terveinek kivitelezése.

Végezetül még érdemes kitérni Karácsonynak arra a gyakran puffogtatott közhelyére, hogy a Liget projekttel szemben ő a Városligetet közparkként újítaná meg. A Liget projekt megvalósítása révén a Városliget semmivel kevésbé nem lesz közpark, mint eddig, sőt a parkon belül – az eddig lebetonozott felületek egy jelentős részének visszazöldítésével - jelentősen nőni fog a zöldfelületek aránya, a jelenlegi 60-ról 65 százalékra. Ami pedig a park „beépítését" illeti, a már meglévő, több mint száz éve a parkba épített épületek (mint például a Vajdahunyad vára, a Széchenyi-fürdő vagy épp a Műjégpálya – tán ezeket is lebontatná Karácsony?) és az új épületek együttesen sem foglalhatnak el többet, mint a Liget területének hét százalékát, azaz, a Városliget összterületének 93 százaléka „beépítetlen" marad a jövőben is. Vagyis a Városliget a Liget projekt keretében magvalósuló megújítását követően éppúgy közpark lesz, csak több és megújult zöldfelülettel és valamennyi látogatója számára többet nyújtva, mint eddig.

Forrás: Origo

Ha valaki a Liget projekt valóságára, és nem pedig a róla összehordott, tendenciózusan negatív tévállításokra alapozza a véleményét, akkor éppen a Karácsony által képviselt álláspont ellentétére jut. Ezt igazolta már évekkel ezelőtt az Ipsos által a Liget projektről készített reprezentatív közvélemény-kutatásnak a legfontosabb állítása, miszerint a megkérdezettek kétharmada támogatja a projektet, amennyiben nem a Városliget úgymond „beépítéséről", hanem a ténylegesen megvalósuló tervekről kérdezik meg őket.

Nyilvánvaló, hogy Karácsony Gergely szeretne megfelelni a Gyurcsány-Bajnai-Demszky irányította, többszörösen megbukott balliberális politikai, gazdasági, jelen esetben kulturális világnak. A gyengekezű vezető összevissza beszél, és bár nemrégen kiderült, hogy keveri a Nemzeti Múzeumot az új Néprajzi Múzeummal, azt azért fontosnak tartja, hogy megpróbáljon értékeket rombolni.