Tárgyalhatnak a beruházások sorsáról

Fürjes Balázs Az új Puskás Ferenc Stadion bemutatása
Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!
A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában (FKT) érdemes áttekinteni a Liget-projekt ügyét, ha Budapest új vezetésének bármi felvetése van - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.
Vágólapra másolva!

Karácsony Gergely az első intézkedései között említette meg, hogy le fogja állítani az új létesítmények megépítését a Városligetben és a stadionberuházásokat. A Városliget Zrt. hangsúlyozta, hogy a közeljövőben megkezdődő minden beruházásra végrehajtható építési engedéllyel rendelkeznek - emlékeztetett a lap.

Fürjes Balázs kiemelte:

a kormány korrekt együttműködésre törekszik a főváros új vezetésével,

és ennek legfontosabb terepe az FKT, amelyben a kormány és a főváros vezetése egyhangú szavazással dönthet a fejlesztésekről. A testület elnöke a miniszterelnök, akit a Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettesít, társelnöke a főpolgármester. Az új Fővárosi Közgyűlés megalakulása után össze lehet hívni a tanácsot, ahová Fürjes szerint a Liget-projekt kapcsán érdemes meghívni a program vezetőjét, Baán Lászlót, aki el fogja mondani, milyen szakmai megfontolások szólnak a fejlesztések mellett.

Fürjes Balázs Fotó: Polyák Attila - Origo

Karácsony megpróbálja megakadályozni az elmúlt száz év egyik legnagyszerűbb kulturális építkezését

Az új főpolgármester csütörtökön jelentette ki, hogy a fővárosi közgyűlés alakuló ülésén meghozzák majd a döntést arról, hogy új épület nem épülhet a Városligetben. Hozzátette, volt olyan épület, ami már rendelkezett építési engedéllyel, de miután a bíróságon megtámadták, azt a bíróság vissza is vonta. Mindezzel az újonnan főpolgármester harcot hirdetett az elmúlt 100 év legjelentősebb beruházásával szemben.

Karácsony ráadásul azt is kifejtette, hogy élni fog vétójogával a sportberuházások terén. A projektekért felelős Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja (KKBK) Zrt. jelenleg is vizsgálja, hogy az új, ellenzéki főpolgármester nyilvánosságra hozott tervei mennyiben befolyásolhatják a Budapesten jelenleg is folyó, illetve tervezett sport- és más fejlesztéseket.

A KKBK egyik legnagyobb projektje

a 2022-es magyar–szlovák rendezésű kézilabda-Eb-re épülő, húszezer nézőt befogadó sportcsarnok,

amely a telt házzal működő Papp László Budapest Sportarénához hasonlóan koncertek és egyéb, jelentős látogatószámot igénylő rendezvények megtartására is alkalmas. Jelen állás szerint az új ellenzéki városvezető tervei óriási sportdiplomáciai baklövést jelentenének egész Magyarország számára.