A múlt árnyai: mutatjuk, kiket visz vissza Karácsony Gergely a Városházára

KARÁCSONY Gergely; DEMSZKY Gábor; RAJK László
Budapest, 2019. október 6. Demszky Gábor korábbi főpolgármester (b) és Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt a szeptember 11-én elhunyt Rajk László Kossuth-díjas építész, díszlet- és látványtervező sírjánál tartott megemlékezésen, 2019. október 6-án a Fiumei úti Sírkertben. A demokratikus ellenzék egykori tagja, volt SZDSZ-es politikus 70 évesen halt meg. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely megválasztását követően világossá vált, hogy milyen figurák térhetnek vissza a politikai életbe. Köztük van Demszky Gábor, Batiz András, Gál J. Zoltán, Lamperth Mónika és Murányi András. Most megmutatjuk, hogy milyen "eredményeik" és botrányaik voltak a múltból újra előkerült balliberális botrányszereplőknek.  
Vágólapra másolva!

Karácsony Gergely megválasztását követően észvesztő tempóban kezdődött meg a Gyurcsány-korszak embereinek reaktiválása. A múlt már majdnem elfeledett árnyai kerülnek újra elő.

A hírek szerint Lamperth Mónika egykori belügyminiszterből főjegyző lesz. Karácsony kampányát segítette az MSZP-SZDSZ-korszak két szóvivője, Gál J. Zoltán és Batiz András is, akik minden bizonnyal szerepet kapnak majd a városházán.

Nem lehet véletlen, hogy Karácsony megválasztása után még 24 óra sem telt el, és megszólalt maga Demszky Gábor is. Arról beszélt, hogy vegyen fel hitelt Budapest - azaz, jöjjön vissza az MSZP-SZDSZ-kormányok idején megszokott eladósodás. Most nézzük is meg, hogy kik is ezek az emberek, akikről azt hittük, végképp elfelejthetjük őket!

Demszkynek csak ígéretei voltak, eredményei nem

Demszky Gábor 1990-2010 között volt Budapest főpolgármestere.

Húszéves ciklusának a végére teljesen lebénult Budapest, egymást követték a botrányok és a büntetőügyek.

A kilenc évvel ezelőtt távozott Demszky örökké a nagy, soha be nem tartott ígéretek embere maradt. Folyamatosan ígérgette csak az aquincumi híd megépítését, az 1-es villamos vonalának meghosszabbítását, a szentendrei és a csepeli HÉV közötti kapcsolatot biztosító 5-ös metrót. A terv szerepelt a 2000-es és a 2005-ös programjában is.

Demszky Gábor csak ígérgetni tudott, majd pedig egy hatalmas csődhalmot hagyott hátra Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Demszky-korszak igazi szimbóluma lett az általa kulcsberuházásaként futó 4-es metró;

1998 és 2010 között folyamatosan arról beszélt, hogy most már hajrájába fordul a beruházás, és legfeljebb 4-5 év, amíg elkészül.

Az építés azonban egyre csak húzódott, botrány botrányt követett, milliárdos korrupciós ügyek derültek ki.

A 4-es metró építését végül a Tarlós István vezette főváros fejezte be 2014-ben.

A 4-es metrót megépítenie nem sikerült Demszkynek, de a botrányok folyamatosak voltak Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Soha nem látott korrupciós botrány

A fővárosi önkormányzat szétzüllését a 2-es és a 4-es vonalakra szánt, 44 darab Alstom-szerelvény típusengedélyügye mutatja a legjobban. Abban az ügyben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) az elmúlt évtized legjelentősebb korrupciós botrányát tárta fel, amikor súlyos szabálytalanságokat és uniós pénzekkel visszaélést állapított meg a 4-es metróberuházással összefüggésben.

A vizsgálat során kiderült, hogy 167 milliárd forintot elloptak, elcsaltak, vagy nem megfelelően használtak fel.

Az Alstom-ügyben egyetlen politikus ellen sem emeltek vádat, de az egész korrupciós ügy ezer szállal kötődik a Demszky-korszak politikájához és a Medgyessy-Gyurcsány kormányokhoz.

Az Alstom ügy vádlottjai között szerepel Medgyessy Péter volt miniszterelnök bizalmasa, T. Károly. Medgyessy neki adta el a Medgyessy Tanácsadó Kft.-ben lévő tulajdonát. Bukását követően az ex-miniszterelnök – már mint utazó nagykövet – ismét tanácsadói bizniszbe kezdett, és megalapította az M. P. Európa Tanácsadó Kft.-t. Ahogy azt megírtuk, ez azért fontos körülmény, mert ennek a cégnek a segítségével vásárolta vissza magát T. Károly mellé a Medgyessy Tanácsadóba, amely akkor már AssistConsult néven működött.

Soha nem látott botrány lett az Alstom-kocsik beszerzéséből Forrás: MTI/Jászai Csaba

A volt miniszterelnök érdekeltsége két részletben csaknem hatszázezer eurót szedett be az Alstomtól.

Az összeg egy része Medgyessy feleségének a számlájára került, születésnapi ajándék címén.

De Borbély Lénárd, a metrókocsik 2006-os közbeszerzését vizsgáló ideiglenes fővárosi bizottság volt elnöke a Pesti Srácoknak korábban arról is beszélt, hogy Demszky Gábor, Budapest volt vezetője közvetlen utasításokat adott a 4-es metróval kapcsolatos ügyekben. Az Alstom-per ezekben a hetekben kezdődik.

A Hagyó-ügy

A Demszky-korszak másik jelképes botránya a Hagyó-ügy volt. A botrány 2009 nyarán kezdődött, a BKV túlzott végkielégítési, valamint a korábbi, a cég számára aránytalanul hátrányos szerződéskötések nyilvánosságra kerülésével, ennek végén Hagyó Miklósnak és Horváth Csabának le kellett mondania főpolgármester-helyettesi tisztségéről.

Most Horváth Csaba is előkerült, ő vette át Zuglót Karácsony Gergelytől.

Hagyó Miklós botránya a Demszky-korszak másik jelképe lett Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Balogh Zsolt, a BKV volt megbízott vezérigazgatója 2010. március 6-án a Magyar Nemzetnek, majd 2010. március 8-án a Hír TV-nek adott interjújában azt mondta, hogy

több alkalommal, összesen mintegy 70 millió forintnyi korrupciós pénzt juttatott el Hagyó Miklósnak, ebből 15 milliót személyesen, egy nokiásdobozban.

Ez vált a Demszky-korszak és az intézményesített korrupció jelképévé.

A Combino-botrány

De nemcsak a 4-es metrót nem sikerült Demszkynek megépítenie, hanem több egyéb botrány is kötődik a nevéhez. Még 2006-ban érkeztek Budapestre a Combino-villamosok. Az akkori áron 36 milliárd forintért vásárolt villamosok Demszky Gábor budapesti főpolgármester önkormányzati választási kampányának központi elemét képezték. Ennek ellenére 2006. július 9. és 31. között több mint hússzor állt le a közlekedés, mert az új szerelvények érkezése előtt nem hajtották végre a megfelelő átépítéseket, vagy elrontották azokat.

A felújítási munkákért 3,5 milliárd forintot fizettek ki, mégsem végezték el őket, vagy legalábbis nem jól. Nyilván ebben szerepet játszott a választási kampány is, a Combinóknak el kellett indulnia, hogy Demszky dicsekedhessen velük. A következmény: egymás után dőltek ki az oszlopok, vezetékek szakadtak le, áramszedők törtek el.

A legfelháborítóbb az volt az ügyben, hogy Demszky a felelősséget rendre sértődötten elhárította. Ráadásul az új Combinók is rendre lerobbantak.

Demszky a Combino-villamosok beszerzését sem tudta botrány nélkül levezényelni Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Nem tűrte Demszky a szabad véleményt

Szintén 2006-ban derült ki, hogy Demszky nem tűri az ellenvéleményeket.

Még év elején, amikor a gazdák a kormány ellen tüntetni akartak, a traktorokkal történő behajtást korlátozta a városban, majd jöttek a demonstrációkon való kihangosítási tilalomra vonatkozó rendeletei is.

Óriási felháborodást váltott ki, amikor a 2006-os október 23-i rendőri vérengzés és szemkilövetések után kitüntette Gergényi Pétert, Budapest rendőrfőkapitányát. Az utcai rendőri túlkapások miatt többen súlyosan megsebesültek, köztük Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselő is.

A Demszky-korszak végén a fővárosi cégeknél az alábbi nyomozások zajlottak.

A Demszky-korszakról mindent elmond, hogy 2010-ben az új városvezetés mintegy nyolcszázmilliárd forintos adóssággal vette át a BKV-t. Ez az összeg a város teljes költségvetésének több, mint másfélszerese volt.

Vagyis csak a BKV adósságaira másfélszer annyit kellett fordítani, mint amennyi pénze a városnak egyáltalán volt.

A kiszivárgott titkos Lamperth-beszéd

A hírek szerint Budapest főjegyzője lehet Lamperth Mónika. A Gyurcsány-kormány volt minisztere már tinédzserként belépett az MSZMP-be. 2002–2006 között belügyminiszter volt, majd önkormányzati és területfejlesztési miniszter egy évig, végül 2007-től szociális és munkaügyi miniszteri posztot töltött be. Nevéhez több botrány is kötődik.

Lamperth Mónika egy titkos ülésen terjesztette elő, hogyan bünteti meg a választókat azért, mert nem a Fideszre szavaztak Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az egyik az volt, hogy a 2006-os ellenzéki győzelmet hozó önkormányzati választást követően kiszivárgott egy titkos beszéd Lamperthtől. Az MSZP választmányi ülésén zárt ajtók mögött kijelentette: olyan javaslatot fog a kormány elé terjeszteni, ami

"Bízzatok bennem, olyan módosítás lesz, ami áthúzza azt az újságokban címlapon megjelent számítást, hogy majd innentől megnézhetjük magunkat, mert a Fidesz fogja osztani a pénzt. Nem így döntöttek Magyarországon a választók, és nem így döntött az Országgyűlésben a Fidesz.

- mondta az önkormányzati és területfejlesztési miniszter a zárt ülésen.

A Fidesz élesen bírálta a lelepleződött Gyurcsány-kormányt. Gyurcsány Ferenc ugyanis korábban azt hazudta: a kormány pártállástól függetlenül együttműködik az önkormányzatokkal, Lamperth szavai viszont ennek ellenkezőjét bizonyították.

Miután az MSZP-kormány 2010-ben megbukott, Lamperth Mónika Herényi Károllyal kezdett közös üzletbe, aminek a vége az lett, hogy 2014 augusztusában hatmillió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal a cégükre, mert

a vállalkozás valótlanul tulajdonított egyes termékeinek betegségmegelőző, illetve gyógyító hatást, valamint hamisan állította, hogy ők voltak az elsők a piacon.

A cégben korábban benne volt Kökény Mihály és Székely Tamás is, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány két egészségügyi minisztere.

Lamperth 2014-et követően lett jegyző a Hajdu László DK-s politikus által vezetett XV. kerületben. Nevéhez köthető, hogy zárt ülésen akarta bérbe adatni ismeretlen kínai befektetőknek az egykori Észak-Pesti Kórház területének egy részét. Az érintett területen egyébként várhatóan egy kínai kórház épül majd a magyar kormány és Peking megállapodása alapján. A kínaiakkal kötött kerületi megállapodásról egyébként semmilyen egyeztetés nem volt. A rákospalotai testület végül leszavazta az előterjesztést.

Gál J. Zoltán Gyurcsány közeli szövetségese

Komoly szerepet játszott Karácsony kampányában Gál. J. Zoltán. Medgyessy és Gyurcsány államtitkára a kilencvenes évek közepén a Népszabadságnál kezdte újságírói pályáját. Az Orbán-kormány idején édesapja, idősebb Gál Zoltán, egykori szocialista házelnök közvetítésével került a Medgyessy-kampány közelébe. Ekkor került baráti kapcsolatba Gyurcsány Ferenccel is.

Gál J. Zoltán mindig is nagyon közel állt Gyurcsányhoz Forrás: MTI

Gál J. 2001 márciusában készített egy interjút Medgyessy Péterrel, Medgyessy itt jelentette be, hogy vállalná az MSZP miniszterelnök-jelöltségét.

Gál J. ezután azonnal Medgyessy sajtófőnöke lett, majd néhány hónappal később már kabinetfőnök-helyettes.

2001 őszétől a kampányt Gyurcsány Ferenc irányította, azóta szoros kettejük között a munkakapcsolat.

2002 után a Medgyessy-kormány szóvivője lett. Ráadásul a parlamentbe is bekerült, és egyre inkább politizálni kezdett, pedig ez a szóvivőktől nem megszokott. Amikor Gyurcsány eldöntötte, hogy megpuccsolja Medgyessyt, a Gyurcsányt kiszolgáló Gál J.-t a miniszterelnök elzavarta.

Gyurcsány miniszterelnöksége alatt 2006 nyarának végén kerül vissza a politikába, ő lesz a kabinetfőnök. Ezután nevetséges baklövések követik egymást:

2007 márciusára sikerül csak felállítani a stábot, aminek első lépése a még kinevezése előtt megbukott Demcsák Zsuzsa szóvivői felkérése.

Gál J. 2008-ban távozott a kormányból. 2010-2017 között az ellenzéki Vasárnapi Hírek című hetilap főszerkesztője volt.

Nagyon olcsón bérelt lakást Batiz

Szintén Karácsony kampányát segítette Batiz András, aki korábban kormányszóvivő is volt. Batiz András körül is több botrány volt. Az egyik legnagyobb ügy az volt, amikor 2008-ban kiderült,

hogy havi húszezer forintért bérel egy 70 négyzetméteres Andrássy úti önkormányzati bérlakást.

Akkor cinikusan arra hivatkozott, pontosan annyit fizet, amennyit az önkormányzat kér.

Batiz András, korábbi kormányszóvivő lakásügye borzolta a kedélyeket Forrás: [origo]

A terézvárosi önkormányzat még cinikusabban a múltra hivatkozott, mondván fizettetnének ők többet, de Batiz bérleti díját még korábban állapították meg.

Batiz András 2004 októberétől volt a kormány szóvivője. 2006 végén jelentette be, hogy „hátat fordít" a Miniszterelnöki Hivatalnak, s az üzleti szférában próbál szerencsét. Időközben megalapított kommunikációs cége, a Batiz Consulting Kft. azonban ezt követően is a MeH-nek dolgozott, miután 2007 júniusában nyolcmillió forintos keretszerződést írt alá a hivatallal.

Volt népszabadságos főszerkesztő is besegített Karácsonynak

Karácsony mellett dolgozott Murányi András, volt Népszabadság volt főszerkesztő is. A Nemzeti Sport korábbi újságírója a népszabadságos kitérőt követően a Zoom.hu főszerkesztője volt, majd pedig a Párbeszéd nevezetű nullaszázalékos párt kommunikációs igazgatója lett. Minden bizonnyal most majd Karácsony valahogyan meghálálja az eddigi szolgálatait.