Karácsony Gergely meggátolhatja az állatkert fejlesztését

2019.10.17. 09:55

Karácsony Gergely főpolgármesterként egyedül az állatkert fejlesztését, a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló, Közép-Európában egyedülálló biodóm építkezését tudná leállítani, illetve hátráltatni, mert az fővárosi intézmény - tudta meg a Magyar Nemzet.

Az ellenzék vasárnap megválasztott főpolgármestere szerdán korábbi ígéretén - miszerint leállítja a Liget Budapest Projektet - változtatva bejelentette: az újonnan összeülő Fővárosi Közgyűlés egyik első döntése az lesz, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt. Hozzátette: még tájékozatlan a kiadott, jogerős engedélyek ügyében, és akkor intézkedik, ha van arra jogszerű lehetőség. 

Egyedülálló építmény a budapesti BiodómForrás: MTI

"A Liget Budapest Projekt valamennyi, jelenleg is zajló, illetve a közeljövőben elinduló projekteleme kapcsán végrehajtható építési engedéllyel rendelkezik" - közölte a projekt megvalósításért felelős Városliget Zrt. Minden folyamatban lévő vagy indulás előtt álló építkezés - Néprajzi Múzeum, Magyar Zene Háza, Nemzeti Galéria és a Magyar Innováció Háza - egytől egyig jogerős, sőt a fellebbezések miatt bírósági döntéssel is megerősített építési engedéllyel rendelkezik. Hatályos, jogerős építési engedélyt jogszerűen sem a főpolgármester, sem a Fővárosi Közgyűlés és a kerületek sem vonhatnak vissza - olvasható a lapban.

A Városliget Zrt. arra is felhívta a figyelmet, hogy feladatát törvényi felhatalmazás alapján, a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően végzi, beruházásait végrehajtható engedélyek birtokában hajtja végre.
"A tisztán állami forrásból megvalósuló kulturális és rekreációs fejlesztések tekintetében a fővárosnak mostanra nincs joghatósága" - tette hozzá. "Nincs tudomásunk arról, hogy Magyarország kormánya vagy a Városliget Zrt. tulajdonosi joggyakorlója, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a Liget Budapest Projekt vonatkozásában változtatást kezdeményezett volna."