Kósa Lajos: Egy országgyűlési választáson abszolút többsége lenne a Fidesznek

Fidesz eredményváró, Önkormányzati választások 2019, Kósa Lajos
Vágólapra másolva!
A kormánypártok 1,8, míg az ellenzéki erők alig 1,4 millió szavazatot szereztek, tehát egyértelmű, hogy a Fidesz-KDNP nyerte az önkormányzati választást - mondta Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a XXI. Század Intézet hétfő reggeli rendezvényén. 
Vágólapra másolva!

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke elmondta, hogy 2014-ben úgy döntött a kormánypárt, hogy a választási ciklusokat átrajzolják. Addig úgy volt, hogy a parlamenti választás után rögtön jött az önkormányzati választás, ám ezt megváltoztatták, és ennek eredményeként ciklus közben is van választás. Úgy látja, hogy ez a változás jót tett a demokráciának. Korábban ugyanis a pártelitek bebetonozását biztosította az egy éven belüli országgyűlési és önkormányzati választás – tette hozzá. Kósa Lajos elmondta azzal, hogy az önkormányzati ciklus ötéves lett, megváltozott a korábbi ciklusmenedzsment is. Mindezzel a Fidesz saját magának is megnehezítette a dolgát – tette hozzá.

A Fidesz alelnöke beszélt arról is, hogy jól döntöttek a cikluseltolással, annak ellenére, hogy ha 2018-ban lettek volna az önkormányzati választások, akkor a kormánypártok minden bizonnyal még jobban szerepeltek volna, mint most. Kósa Lajos megjegyezte

a kormánypártok 1,8 millió, míg az ellenzék alig 1,4 millió szavazatot szerzett a vasárnapi voksoláson.

Mindez pedig egy országgyűlési választás esetében abszolút többséget jelentene a Fidesz-KDNP számára.

Kósa megjegyezte ugyanakkor, hogy most azok is nyertek, akik országos botrányba keveredtek.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az ellenzék egy működőképesebb stratégiára tért át

Az ellenzék célja az volt, hogy a 2010 óta létrejött centrális erőteret valahogyan megtörje, és most sikerült elérnie az egységesítés révén egy szorosabb eredményt. Mindez pedig a korábbi eredmények fényében olyan illúziót kelthet, hogy vesztettek a kormánypártok, de ez nem igaz - mondta Kósa Lajos. Elmondta azt is, hogy több olyan település is volt, ahol korábban nem nyert a Fidesz (Hajdúszoboszló, Hajdúdorog), míg most sikerült, és volt olyan település (Tatabánya), ahol eddig nem tudott nyerni a baloldal, de most sikerült nekik.

Most világosan kiderült az is, hogy Magyarországon demokrácia van, és egy versengő helyzet keletkezett a politikában - tette hozzá. Kétségtelen, hogy a mai helyzetben az ellenzéki elit stabilizálta magát, így maradt Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc.