Zavaros múltú ellenzékiek kerültek hatalomba

Lackner Csaba, MSZP, hangfelvétel, fehér por
Vágólapra másolva!
A vasárnapi önkormányzati választáson több olyan ellenzéki politikus is fontos politikai pozícióhoz jutott, akinek finoman szólva is kétes az előélete. Bemutatjuk a szivárványkoalíció terméseit.
Vágólapra másolva!

Ahogy az egy választás után lenni szokott, a politikai elemzők megpróbálják megfejteni, miért így alakultak az eredmények, milyen tényezők szóltak közbe. A mostani önkormányzati választáson azonban felmerültek olyan kérdések, amelyekre igencsak nehéz választ adni: hogyan tudott egy turistákat összeverő jobbikos nyerni a körzetében, miképp győzhetett a holokauszton többször is gúnyolódó politikus Egerben, vagy hogyan tudott diadalmoskodni egy több száz millió forintos korrupciós üggyel hírbe hozott polgármester? Gyakorlatilag lehetetlen ezt megválaszolni, de nem is ez a cél most: több olyan ellenzéki politikus is fontos politikai pozícióhoz jutott, akinek finoman szólva is kétes az előélete. Bemutatjuk őket!

Szabó Balázs (Jobbik)

Szabó Balázs, a Momentum, a DK, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Mindenki Magyarországa Mozgalom újpesti jelöltje nagy meglepetésre megnyerte egyéni körzetét, ami azért különös, mert éppen a választás előtt derült ki súlyos botránya. Mint kiderült, a politikust

csoportosan elkövetett garázdaság, és hivatalos személy elleni erőszak miatt marasztalta el korábban a bíróság,

és jelenleg is több büntetőeljárás van ellene folyamatban. Az egyik most is tartó ügyében azért indítottak vizsgálatot a hatóságok, mert társaival megverte a Fidelitas aktivistáit a tavalyi országgyűlési választások előtt néhány nappal. Szabó a történtek miatt az intézkedő rendőröknek is nekiesett. Egy másik alkalommal pedig bandájával külföldi turistákat vert össze, amit egyébként kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntet a törvény.

Szabó Balázs (Jobbik) Forrás: Facebook

Gajda Péter (MSZP) és Lackner Csaba (MSZP)

A választási kampány egyik kulcsfigurája volt Lackner Csaba, aki kokainozás közben számolt be arról, hogyan uralja el a szocialista pénzügyi maffia Kispestet. A szocialista, de a szavazólapokon valamennyi ellenzéki párt logóját maga mögött tudó politikus

100 millió forintos lopásokról, álomszerű gazdagodásokról és luxusingatlanokról beszélt

egy kiszivárgott felvételen valamikor idén nyáron. Lackner veszélybe sodorta Gajda Péter MSZP-s kispesti polgármestert, és Kránitz Krisztián volt önkormányzati képviselőt is, hiszen terhelő állításokat tett rájuk. Elmondása szerint Gajda már annyira megszedte magát, hogyha felhagyna a politizálással, akkor is nyugodtan élhetne élete hátralévő részében. Az ügynek közel sincs vége: ugyan Gajda és Lackner is nyert a választáson, de nyilvánvalóan lesz jogi folytatás.

Lackner Csaba (MSZP) Fotó: Polyák Attila - Origo

Jancizak Dávid (Jobbik)

Korábban egy Adolf Hitler-imitátorral fotózkodott, és anális közösüléssel fenyegette meg beosztottját, ennek ellenére megint nyerni tudott Ózdon a jobbikos Janiczak Dávid. Ő az a polgármester, aki egyszer meztelenre vetkőzött az irodájában, és erről még képet is mutogatott.

Janiczak Dávid együtt fotózkodott egy Hitler-imitátorral Forrás: Origo

Mirkóczki Ádám (Jobbik)

Hiába a magyar közélet egyik legantiszemitább politikusa Mirkóczki Ádám, a balliberális elit befogadta, aminek köszönhetően megnyerte a polgármester-választást Egerben. Pedig a jobbikos politikus korábban

több alkalommal is a holokauszton gúnyolódott,

egyik parlamenti felszólalásakor piros ultinak nevezte a zsidóellenes népirtást, máskor pedig az áldozatok számát kérdőjelezte meg. Mirkóczki egyébként még 2013-ban is bőszen használta a cigánybűnözés kifejezést, ami nem éppen a demokraták sajátja.

Mirkóczki Ádám (Jobbik) Forrás: Origo

Vágó István (DK)

A választáson a baloldali pártok mellett a Jobbik támogatásával induló, és körzetében nyerő Vágó István előélete közel sem makulátlan. Mint ismert, nem is olyan régen úgy szidta a kaftános zsidókat, hogy akár Jobbik-tag is lehetne. Egyelőre ugyan nincs szó a két szervezet egyesüléséről, az azonban biztos, hogy nem ez volt az egyetlen botrányos megjegyzése a magát - amikor még alkalmazta egy tévé - kvízprofesszornak tartó politikusnak. Egyik bejegyzésében úgy éltette a török megszállás időszakát, mintha minimum török lenne.

Vágó István (DK) "kvízprofesszor" még tévés korában Forrás: millionaire.wikia

Gyenes Levente (Jó itt élni! Lokálpatrióta, Kulturális és Városfejlesztő Egyesület)

Meggyőző fölénnyel nyert a szexorgiáival lebukott Gyenes Levente a gyömrői polgármester-választáson. Mint ismert, olyan képek jelentek meg az ellenzéki politikusról, amelyen bizarr szexuális játékok közben látható, amint fehér port szív fel meztelen nők testéről.

Gyenes Levente Forrás: Gyenes Levente Facebook oldala

Czeglédy Csaba (DK-közeli)

Nemcsak, hogy elindult, de meg is nyerte szombathelyi körzetét a botrányos múltú Czeglédy Csaba. Ebben segítségére volt az ellenzék: bár logójukkal nem támogatták Gyurcsány Ferenc ügyvédjét, nem indítottak jelöltet vele szemben, így meg tudta nyerni a választást. Miért is furcsa a győzelme?

Szeged, 2018. március 5. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai vezetik Czeglédy Csabát az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. Mellette Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az általa vezetett Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet ügyében februárban emeltek vádat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 21 terhelttel szemben. A vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. Mint ismert, a vád szerint

a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.