Megoldhatatlan feladat előtt áll az ellenzék Budapesten

Lomnici Zoltán interjú 2015 január
Lomnici Zoltán interjú
Vágólapra másolva!
Az összefogásban egymást velejéig gyűlölő, már középtávon is együtt dolgozni képtelen pártok pillanatnyi szövetsége állt össze – mondta az Origónak ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. A Századvég Alapítvány jogi szakértője szerint megoldhatatlan feladat előtt áll az ellenzék Budapesten, a vesztes pedig a főváros lehet.
Vágólapra másolva!

Ifj. Lomnici Zoltán emlékeztetett arra, hogy Lengyelországban tavaly a főpolgármester-választást az ellenzék nyerte, és akkor sokan arra a következtetésre jutottak, hogy ez az idei parlamenti választásokra is hatással lesz. Ehhez képest rekordrészvétel mellett növelni is tudta a Jog és Igazságosság párt a mandátumainak számát, és önállóan fog kormányozni. Önmagában a lengyel példa és számos tőlünk nyugatra fekvő uniós tagállam is azt a tendenciát mutatja egyrészt, hogy a nagyvárosok alapvetően liberálisok, másrészt, hogy ebből még az országos politikára és a kormányzatra semmilyen következtetést nem lehet levonni. Hangsúlyozta, hogy már az EP-választáskor voltak jelek arra, hogy ha működik az egy-egyes felállás, akkor ez az eredmény lesz várható. A mostani szituáció azonban jóval bonyolultabb, mint ahogyan azt az ellenzék gondolja, nem csak azért mert, ahogyan a mondás is tartja, közös lónak túros a háta, hanem mert

– hangsúlyozta ifj. Lomnici Zoltán.

Ifj. Lomnici Zoltán Fotó: Polyak Attila - Origo

Erre szintén jó példa Lengyelország, ahol az EP-választáson összeállt egy szövetség, amely aztán rövid életű volt, és szét is hullott. Európai példák mutatják, hogy még egy esetleges győzelem esetén is gyakran van, hogy érdekközösségek nem tudnak, akár már középtávon sem együtt maradni. Az alkotmányjogász emlékeztetett, hogy 2022 nagyon messze van, ami a következő megmérettetés, amin majd egymásnak feszül a nemzeti oldal és az úgynevezett egyesült ellenzék. Az alkotmányjogász szerint

hamar ki fog derülni, hogy a koncon való osztozkodás tovább mélyíti a feszültséget az egyes pártok között.

Karácsony Gergely programjában és tegnapi beszédében is a zöld Budapest víziójával kampányolt. Egy felmérés szerint azonban a nagyvárosokban első a lakhatás, majd a rend és a bűnözés kérdése következik. A nagyváros lakói számára a huszonharmadik helyen van a környezetvédelem és a zöld ügyek kérdése.

Fontos az is, hogy hamar rá fognak jönni a budapestiek, hogy amikor ennyi felé húz egy politikai család, ott integratív, koherens egy irányba történő mozgás szinte képtelenség.

Megoldhatatlan feladat előtt áll tehát az ellenzék Budapesten, amelynek a vesztese a főváros lehet.

Nem a források miatt, hanem azért, mert a politikai, az emberi tényezők nem fognak működni, továbbá a politikai érdekek miatt – mondta a szakember.

A vidéki emberek racionális döntést hoztak

A vidék magyarsága úgy tűnik, hogy kevésbé elhamarkodottan kezelte az elmúlt hetek botrányait – véli az alkotmányjogász hozzátéve:

az a fajta megfontoltság, ami egyébként is jellemzi a magyar vidéket az most egy bölcs döntésben manifesztálódott.

Az egyes botrányok mögé láttak, és nem általánosítottak egy-egy ügyből. Sokkal fontosabbnak tartották a közösségi érdeket, mint az egyéni sérelmeiket ügyek kapcsán vagy az érzelmeiket most, hogy az ellenzék az emberek érzelmeire játszott. Ennek eredménye lett az elsöprő kormánypárti győzelem vidéken - mondta ifj. Lomnici Zoltán.