Egy park felújítása Karácsony Gergely alkalmatlanságának egyik jelképévé vált

KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2019. október 1. Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt az idősek világnapja alkalmából, Könyöradomány helyett érdemi megbecsülést az időseknek címmel tartott sajtótájékoztatóján a belvárosi Széchenyi téren 2019. október 1-jén. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Ha van olyan beruházás a parkolás mellett Zuglóban, ami Karácsony Gergely polgármester alkalmatlanságának jelképévé vált, az a Pillangó park felújításának projektje volt. A beruházás már a közbeszerzési eljárás során bűzlött, hiszen az alkalmassági feltételeket úgy írták ki, hogy lehetőleg csak a végül nyertes konzorcium, Parkfenntartó-DeerGarden konzorcium jöjjön ki győztesen az eljárásból. Ismerős lehet ez az eljárás, hiszen a botrányos, a parkolóórák állítására és karbantartására irányuló közbeszerzést egy olyan konzorcium nyerte meg, amely konzorcium jóval drágábban végezte el ezt a szolgáltatást Zuglóban, mint a város más részein, és valahogy az olcsóbb ajánlatot tevőt kizárták a közbeszerzési eljárás során. A cél az lehetett a Pillangó parknál is, hogy mindenképp a baráti cég legyen a befutó, hiszen így lehet folytatni a mutyigyanús ügyleteket, amiben - ahogy az Karácsony őszödi beszédéből kiderült - a helyi szocialisták, Tóth Csaba vezetésével, nagy rutinnal rendelkeznek. Miután megnyerte a jól bejáratott cégcsoport a projektet, idén áprilisban szerződést módosítottak, és megemelték 70 millióval a közbeszerzés összköltségét, hogy búcsúzóul még több pénzhez juttassák a baráti cégeket. Persze a Pillangó park a januári átadás ígérete ellenére továbbra sem került átadásra, és a Ripost szeptemberi képei arról tanúskodnak, hogy egy-egy részén méteres parlagfű van, a közvécé nem használható, olyan mintha nem lenne gazdája a területnek. Teljesen egyértelmű: Karácsony polgármesterként megbukott, nem tudott rendet tartani ennél a beruházásnál sem, a helyi szocialisták bábjaként szemet hunyt efelett a visszaélésgyanús ügylet felett is.
Vágólapra másolva!

Karácsony alkalmatlanságát és gyengekezűségét nemcsak a botrányos, és naponta egymillió forint veszteséget termelő parkolás mutatja Zuglóban, hanem a Pillangó park felújítása környékén történő visszaélésgyanús ügyletek, majd a többletköltség és az átadás jelentős elhúzódása is.

Budapest, 2019. október 1. Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt az idősek világnapja alkalmából, Könyöradomány helyett érdemi megbecsülést az időseknek címmel tartott sajtótájékoztatóján a belvárosi Széchenyi téren 2019. október 1-jén. MTI/Mónus Márton Forrás: MTI/Mónus Márton

Már a Pillangó park felújítására irányuló közbeszerzés is gyanúsan folyt le, hiszen, ahogy az Átlátszó korabeli cikkéből kiderült: Karácsony gyenge kézzel irányított önkormányzata úgy írta ki a felújításra irányuló eljárás alkalmassági feltételeit, hogy azt kizárólag a végül nyertes Parkfenntartó-DeerGarden konzorcium nyerhesse meg.

A feltétel az volt, hogy csak az pályázhat, aki egyetlen referenciamunkán belül is teljesített már olyan feladatokat, amelyeket a Pillangó parkban összességében kell elvégezni:

Ha eddig csak külön projektben épített például 10 hektáron játszóteret, parkot automata öntözőrendszerrel és külön projektben 10 hektáron kutyafuttatót, akkor akár be se adjon ajánlatot, az ugyanis nem lesz érvényes.

Pillangó park szeptember elején Forrás: Ripost

Ez ugye teljesen nonszensz, hiszen, ha valaki korábban tudott külön kutyafuttatót, külön játszóteret, valamint parkot építeni, az miért ne tudná ezeket együtt is megvalósítani.

A cél nyilvánvalóan a konkurensek kiejtése és a baráti konzorcium helyzetbehozása volt.

A korrupciógyanús húzás ellen Várnai László, a CivilZugló Egyesület képviselője is felemelte a hangját, és akkor azt mondta, hogy versenykorlátozó volt ez a kiírás és emiatt nagy a korrupciós kockázat a projektnél.

Ki is a főnök: Karácsony először tiltakozott a versenykorlátozás ellen, de végül mégis bekerült a kiírásba a feltétel

Karácsony alkalmatlansága ebben az esetben is jól kiviláglik, hiszen az Átlátszó korábbi cikkéből kiderült, hogy bár egy korábbi képviselő-testületi ülésen maga a zuglói polgármester is felszólalt a versenyszűkítő kritérium miatt, azonban végül mégis bekerült a kiírásba a nyilvánvalóan a baráti cég helyzetbe hozása miatt beletett feltétel.

Ez is azt mutatja, hogy nem Karácsony diktálja a feltételeket Zuglóban, hanem a zuglói szocialisták. Időközben valahogy "meggyőzték" Karácsonyt, hogy mégsem kéne annyira ágálnia a feltétel ellen, a gyengekezű polgármester természetesen engedett nekik és a feltétel be is került a kiírásba.

Budapest, 2019. szeptember 30. Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt (b) érkezik a több város ellenzéki polgármesterjelöltjével közösen, a helyi önkormányzatok napja alkalmából tartott sajtótájékoztatóra Budapesten, a Villányi úti Konferenciaközpontba 2019. szeptember 30-án. Karácsony Gergely kijelentette, hogy az október 13-i választás arról is szól, hogy lesz-e még egyáltalán önkormányzatiság, önkormányzati politika. MTI/Mónus Márton Forrás: MTI/Mónus Márton

Hogy mennyire bejáratott, bennfentes cégről van szó, azt jól mutatja, hogy a Parkfenntartó-DeerGarden konzorcium összesen már 3 milliárdnyi megbízást kapott eddig Zuglóban.

Így könnyen kijelenthető: nem ma estek be a látszólag Karácsony Gergely által vezetett, valójában Tóth Csaba és a zuglói szocialisták üzleti vállalkozásaként funkcionáló önkormányzat ajtaján.

Idén áprilisban emeltek a közbeszerzés összegén még 70 milliót

Az is tény, hogy idén áprilisban szerződést módosított az önkormányzat a céggel, és jól megemelte a közbeszerzés összegét a korábbi 464.496.612,-Ft-ról 533.993.252,-Ft-ra.

Karácsony tehát csöndben nézte végig,- ahogy mindig szokta - a helyi szocik által diktált korrupciógyanús ügyletet, és szemet hunyt a Pillangó parki ügy felett is, hiszen eddig is képtelen volt rendet tartani Zuglóban.

Hogy ki is az úr Zuglóban, azt jól mutatja Karácsony nemrégiben kiszivárgott őszödi beszéde, amelyből kiderült, hogy irgalmatlanul rossz viszonyban van az MSZP-vel, azzal az MSZP-vel, amely őt jelölte. Karácsony szerint a zuglói MSZP-sek szét akarják lopni a kerületet, a helyi országgyűlési képviselő, Tóth Csaba egy bűnöző, aki többször megfenyegette Karácsony családját is.

De az is egyértelműen kiderül, hogy maffiamódszerekkel dolgozik a magyar baloldal Zuglóban:

- vallotta be akkor Karácsony.