Gulyás: A kormány is támogatja Várhelyi Olivér biztosi jelölését

GULYÁS Gergely; HOLLIK István
Budapest, 2019. október 10. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Hollik István kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. október 10-én. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A kormány is támogatja, hogy Magyarország Várhelyi Olivért jelölje biztosnak az Európai Unió következő bizottságába - mondta a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely közölte: Várhelyi Olivér az unió egyik legjobb ismerője Magyarországról, szakmai felkészültségét senki nem vitathatja. Emellett a diplomata eddig is elkötelezetten küzdött az ellen, hogy a bevándorlást ráerőltessék a tagállamokra, így Magyarországra.

A miniszter kijelentette: politikusként egyedül Trócsányi Lászlónak lett volna felhatalmazása, hiszen ő vezette azt az európai parlamenti választási listát, amely 53 százalékos támogatást kapott. Részvétele a bevándorlás megakadályozásában azonban "vörös posztónak" minősült Brüsszelben - fogalmazott.

Gulyás: Továbbra is elutasítjuk a kvótát

A magyar kormány továbbra is elutasít minden kvóta szerinti elosztást az Európai Unióban - közölte Gulyás Gergely. A miniszter úgy értékelt:

Hangsúlyozta: Magyarország legfeljebb "kiszállítási kvótát" tud támogatni, abban hajlandó részt vállalni.

Gulyás Gergely: A kormány továbbra sem kér a kötelező kvótából Forrás: MTI/Soós Lajos

40 ezer igénylás érkezett a babaváró támogatásra

A kormány döntése alapján további 2 milliárd forintot biztosítanak a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményére - közölte Gulyás. A miniszter elmondta:

Eddig közel 9 ezer határozat született 2,1 milliárd forint értékben, ugyanakkor a folyósítással el vannak maradva, ezért ezt gyorsítani próbálja a kormány.

Gulyás Gergely beszámolt arról is: eddig több mint 40 ezer igénylést nyújtottak be a babaváró támogatásra, és már mintegy 30 ezer megkötött szerződés van. Az összesített szerződéses összeg 285,5 milliárd forint, az átlagosan felvett támogatás 9,6 millió forint - ismertette.