Karácsony legújabb bejelentésével is csúnyán felsült

Karácsony Gergely Brüsszelben
Vágólapra másolva!
Alternatív szavazatszámláló rendszer létrehozását jelentette be Karácsony Gergely. A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása alapján kiderült: Karácsonyék bejelentésének semmi újdonságtartalma nem volt. Erre eddig is volt lehetőség.
Vágólapra másolva!

Budapesten minden szavazókörben lesz ellenzéki delegált – hangoztatta keddi sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely, amit azért tart fontosnak az ellenzék főpolgármester-jelöltje, mert – szerinte – így ellenőrizni tudják a voksolás tisztaságát. – Egy olyan alternatív szavazatszámláló rendszert fogunk kialakítani a választás napjára, amely minden kétséget kizárólag, mindenkit megnyugtathat afelől, hogy semmilyen csalásra nincs lehetőség – fogalmazott Karácsony, aki szerint a parlamenti választáson az informatikai rendszer leállása miatt nagyon sokan gyanakodtak. Az ellenzék ezért azt tervezi, hogy amikor elkészülnek a választási jegyzőkönyvek, delegáltjaik nyilvánosságra hozzák azokat.

Karácsony Gergely ismételten nagyot akart mondani, de nem lett belőle semmi Forrás: V4NA

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) ugyanis a Magyar Nemzetnek megerősítette, hogy a jogszabályok nem tiltják ilyen alternatív szavazatszámláló rendszerek működtetését. Ez pedig azt jelenti, hogy Karácsonyék pontosan úgy tervezik ellenőrizni a választási eredményt, ahogyan azt eddig is mindig megtehették, és nem találtak visszaélést. Az NVI válaszában azt is megjegyezte: – Természetesen, ha kéri,

minden szavazatszámláló bizottsági delegált kaphat egy hiteles jegyzőkönyvi másolatot.

Arra is van lehetőség, hogy ezt lefényképezzék – írták, amiből kiderül, Karácsonyék bejelentésének semmi újdonságtartalma nem volt.

Mivel a főpolgármester-választás rendszere a legtisztességesebb és a legátláthatóbb intézmény – azt választják meg, aki a legtöbb szavazatot kapja –,

- nyilatkozta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont-csoport vezetője. Az elemző szerint amennyiben Karácsony Gergely kikap, a külső körülményeket nem tudja ezért felelőssé tenni. – Ebben a helyzetben a választási csalás mítosza segíthet, s enyhítheti a várható vereség terhét. Az alternatív szavazatszámlálás itt a mítoszépítés eszköze lehet – fogalmazott.