Novák Katalin: Harmadik éve részesülhetnek nyugdíjprémiumban az idősek

2019.10.09. 12:19

A magyar gazdaság növekedésének köszönhetően már harmadik éve részesülhetnek nyugdíjprémiumban az idősek, a juttatás idén minden eddiginél magasabb összegű lesz - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán Szegeden.

Novák Katalin sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a kormány azt szeretné, hogy a magyar nyugdíjasok is érezzék, az ő teljesítményük is benne van a gazdasági növekedésében, amelynek köszönhetően az emberek évről évre jobban élhetnek.
A nyugdíjprémium maximális összege 22 ezer forint, átlagos összege pedig 20 ezer forint lesz, amelyet azok a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők kapnak, akik a jogszabályi előírásoknak megfelelnek - mondta az államtitkár, aki hozzátette: Az állam akkor tud nyugdíjprémiumot fizetni, ha a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, ez idén várhatóan 4,6 százalék lesz.

Így a nyugdíjprémiummal párhuzamosan, mivel az infláció mértéke meghaladja a korábban tervezettet,  egyszeri, átlagosan 10 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést is kapnak novemberben az arra jogosultak.A nyugdíjprémiumot és a nyugdíj-kiegészítést is a novemberi nyugdíjjal párhuzamosan kapják meg az érintettek postán, vagy átutalással - tájékoztatott Novák Katalin. Kitért arra is, hogy a családvédelmi akcióterv bevezetése fontos lépése a családpolitikának. A július 1-jei indulás óta az igénylők köre már elérte a 65 ezret, ennyien kérik a babaváró támogatást, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását, a jelzáloghitel elengedését, illetve a csok-hoz kapcsolódó kölcsönöket. Az ország minden pontján épülnek a bölcsődék, jövő év elejétől pedig jön a nagyszülői gyed, illetve a négygyermekes anyák személyi jövedelemadó-mentessége.

Az államtitkár kifejtette azt is, hogy a kormány partnerséget kínál Szegednek, szeretné, ha a település fejlődő, virágzó város lenne. A szegedi születésű politikus leszögezte, a város adottságai csodálatosak, a település a jelenleginél sokkal jobban tudna fejlődni. Új dinamikára van szükség, a szegediek jobbat érdemelnek a jelenlegi vezetésnél - mondta az államtitkár. Novák Katalin úgy fogalmazott, hogy ehhez a jobb élethez, fejlődéshez Nemesi Pál jelentheti a garanciát.

A Fidesz-KDNP támogatásával induló független polgármesterjelölt elmondta, hogy a kampány során nagyon sok emberrel beszélgetett, közülük az idősebbek az egészségügyet, a biztonságot nevezték a legfontosabb kérdésnek, és azt, hogy a családok együtt maradhassanak Szegeden.

Nemesi Pál az ingyenes gyógyszer-házhozszállítás megszervezését, a vészhívórendszer kibővítését, a járóbeteg-ellátás szervezettségének javítását említette a gyorsan megvalósítható intézkedések között. Az egykori 1-es kórház épületében pedig időskori ellátóközpontot kell kialakítani az önkormányzati tulajdonú ingatlan értékesítése helyett - tette hozzá Nemesi Pál.