Bebizonyosodott: Karácsony Gergely arra is alkalmatlan, hogy egy kerületet vezessen

KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2019. szeptember 30. Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt beszél a több város ellenzéki polgármesterjelöltjével közösen, a helyi önkormányzatok napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. szeptember 30-án. Karácsony Gergely kijelentette, hogy az október 13-i választás arról is szól, hogy lesz-e még egyáltalán önkormányzatiság, önkormányzati politika. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és fővárosi elnöke a szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett rá, hogy Zugló gazdálkodása is az ellenzéki főpolgármester-jelölt, Karácsony Gergely alkalmatlanságát bizonyítja. Kocsis felhívta rá a figyelmet, képviselő-testületi anyagok azt bizonyítják, hogy Zugló egy 2 milliárdos hitelkeretből tengődik egyik napról a másikra. Ráadásul volt olyan pillanat, amikor a XIV. kerületi önkormányzat számláján mindössze 50 millió forint volt. Zugló költségvetési hiánya idén várhatóan 2,5 milliárd lesz. A Karácsony által „vezetett" kerület a közterületek karbantartásáért felelős cégeknek 150-150 millió forinttal tartozik. Az is egyedülálló, hogy adósságrendezési eljárás indult Zuglóval szemben. Ezenkívül a kerület parkolási rendszere naponta 1 millió forint veszteséget „termel", elmaradt az ígért bérlakásépítés, és nagyon sok fát vágtak ki a Pillangó park botrányba fulladó felújítása miatt. Ha ez nem lenne elég, kiderült egy hangfelvételből, hogy Zugló Karácsony gyengekezűsége miatt a maffiamódszerek alapján működő helyi MSZP zsákmánya lett.
Vágólapra másolva!

Ahogy arra Kocsis Máté is figyelmeztetett, a budapesti választóknak egyszerű döntést kell hozniuk vasárnap: alkalmas vagy alkalmatlan jelöltet választanak a főváros élére.

A budapesti választóknak ugyanis nem érdemes egy olyan jelöltet választaniuk, aki még a saját kerületét sem tudta működtetni, és azt gyakorlatilag a csőd szélére juttatta.

Csődközeli helyzetbe került Zugló Karácsony alkalmatlansága miatt

Az Origo írta meg elsőként nyilvánosságra került dokumentumok alapján, hogy milyen siralmas helyzetben van Zugló. A birtokunkba került ugyanis a zuglói Pénzügyi és Költségvetési Bizottsága 2018. december 14-i jegyzőkönyve.

Forrás: Origo

Ebből kiolvasható Szegvári Etelka gazdasági osztályvezető beszámolója: a ZVK Zrt.-nek, tehát a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltatónak helyiségbérleti díjak címén 800 millió forintos kintlévősége van, ehhez hozzájön még a lakás- és közüzemi tartozásokból fennmaradt 900 millió forint, illetve a közterület-használati díjakból elmaradt 180 millió.

Zuglónak tehát összesen 1880 milliárd forint kintlévősége van, de

ennek a behajtására esély sincs, ugyanis az érintett cégek nagy része már vagy megszűnt, vagy éppen felszámolás alatt áll.

Papp Imre jegyző - aki korábban két Gyurcsány-kormányban is államtitkárként vitt hivatalt - pedig arról beszélt, hogy több mint száz olyan döntés született, aminek „a költségvetésben nem volt lába" -

vagyis nem létező pénzt osztottak szét. Zugló konkrétan egy folyószámlahitelből élt.

Azaz, hitelből tengődik az alkalmatlan polgármester, Karácsony Gergely kerülete.

Zugló tehát csődközeli helyzetbe jutott.

Forrás: Origo

Papp Imre hozzátette: Zugló nem fejlődött, működésre költötte el a költségvetését.

Az egyébként baloldali jegyző is elismeri:

Háhn-Zágon Zsuzsanna, a bizottság tagja elmondta, hogy

a zuglói parkolás 2018-ban 200 millió forintos veszteséget termelt.

Papp Imre – a jegyzőkönyv alapján – azonban még tudta tetézni a történetet.

A következőket közölte:

Nem mellesleg, volt olyan pillanat Zugló életében, amikor az önkormányzat számláján mindössze 50 millió forint(!) volt.

Eközben a 2019-es költségvetés tervezésekor az egyensúlyt úgy határozták meg, hogy 2,9 milliárdos ingatlanvagyon értékesítését is beszámították. Ez önmagában is megkérdőjelezhető, hiszen a működéshez a vagyont élik fel, ami hosszú távon sem meggondolt és óvatos lépés.

Idáig egyébként a 2,9 milliárd forintnak a 10 százaléka sem folyt be, és várhatóan a költségvetési egyensúlyhoz 2,5 milliárd fog hiányozni.

Ráadásul a közterületek karbantartásáért felelős cégeknek 150-150 millió forinttal tartozik Zugló.

Az is egyedülálló jelenségnek számít, hogy adósságrendezési eljárás indult a kerülettel szemben, Zuglóval azonban konkrétan ez történt.

Karácsony parkolási botránya - még a parkolást sem tudja megszervezni

Szintén beszámoltunk róla, hogy 2019 februárjában kiderült, a zuglói önkormányzatnak egészen egyedi és elképesztő módon még a Karácsony polgármestersége alatt bevezetett parkolási rendszere is hihetetlenül veszteséges.

Sokáig úgy nézett ki, meg sem valósul a projekt, azonban a sikertelen próbálkozásokat követően 2017 szeptembertől mégiscsak elkezdődött valami. Azonban a számok nem hazudnak,

az új XIV. kerületi parkolási rendszer a legdrágább lett egész Budapesten.

Várnai László, a CivilZugló Egyesület helyi képviselője hozta nyilvánosságra, hogy ez

  • 2017-ben (ami egyébként nem is teljes év volt) 489 789 820,
  • egy évvel később pedig 249 439 981 forint veszteséget termelt a városházának.
Forrás: VÁRNAI LÁSZLÓ BLOGJA

Vagyis az alkalmatlan Karácsony még egy parkolási rendszert - aminek egyetlen lényegi eleme a pénz beszedése a meglévő parkolóhelyekért - sem tud veszteség nélkül üzemeltetni.

A parkolási ügy miatt a kormánypártok több alkalommal is tiltakoztak, a botrány hatalmas lett, végül a helyi Fidesz nyomására az önkormányzat azonnali hatállyal felmondta a vonatkozó szerződéseket.

Ezt követően, július 10-én az önkormányzat Karácsony javaslatára saját kézbe vette a parkolás-ellenőrzést. A baloldali polgármester még július elején azt állította, hogy az első nap tapasztalatai alapján megfelelően működik az új rendszer.

Arról persze nem beszélt, hogy bármilyen új partnert bevont volna, illetve arról sem, hogy a lakosságot vagy a képviselőket tájékoztatta volna az ügyben.

Pedig a politikus a teljes zuglói képviselő-testületet megkerülve kötött új parkolási szerződést.

A szerződés a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. és a Sessionbase Kft. között jött létre. A kellemetlen ügyben Karácsony a tagadást választotta, ami durva hiba volt, hiszen az Origo megszerezte a parkolási szerződéssel kapcsolatos dokumentumokat.

A Karácsony Gergely szerint nem létező szerződés első oldala Forrás: Origo

Ezek pedig egyértelműen megmutatták, hogy

a szerződés értékhatára egymillió forint felett van, ezért az illetékes bizottságot tájékoztatnia kellett volna.

A szerződés utolsó oldala Forrás: Origo

Ezt azonban nem tette meg, a kormánypártok pedig ekkor is több alkalommal felháborodásukat fejezték ki. Bár - egy érvényes képviselő-testületi döntés alapján - ekkor már ingyen kellett volna parkolniuk a zuglóiaknak a kerület egész területén, ám ezt Karácsonyék szabotálták.

Az alkalmatlan polgármester 2018 novemberében ígért százórányi ingyenes parkolást a XIV. kerületi autótulajdonosoknak, majd 2019 májusában azt, hogy a zuglóiak számára ingyenes lesz a parkolás idén júniustól.

Persze, ebből sem lett semmi, kiderült, hogy Karácsony hazudott.

100 új önkormányzati bérlakás építését ígérte meg Karácsony, ebből 0 épült meg

Karácsony Gergely az általa sokat hangoztatott, állítólagos lakhatási válság megoldását is célul tűzte ki a XIV. kerületben, hangsúlyt helyezve a bérlakásprogramra, felújításokra és építésekre.

Karácsony Gergely Forrás: MTI/Mónus Márton

Az önkormányzat 626/2016. számú határozatában, a polgármester előterjesztésére 2017-re konkrétan ötven önkormányzati lakás felújítását irányozta elő, valamint száz új lakás építését.

A 2018-as adatokból az látszik, hogy az épített lakások száma 0, azaz nulla.

Ha pedig az ellenzéki pártok közös főpolgármester-jelöltjének ötéves teljesítményét nézzük, látjuk, hogy az eredmény hasonló az említett 2017-es adathoz. Vagyis nulla.

Nemhogy nem épült egy sem a száz önkormányzati lakásból, még megvalósíthatósági tervek sem készültek.

Karácsony tehát ebben is hazudott, és nem teljesítette a 2014-es kampányban tett ígéreteit.

2,5 milliárdot vesztettek el a zuglóiak Karácsony alkalmatlansága miatt

A Fidesz-KDNP zuglói polgármesterjelöltjének, Rozgonyi Zoltánnak a szeptember 28-i elmondása alapján,

a kerület az elmúlt években Karácsony Gergely polgármestersége alatt 2,5 milliárdos külső forrást hagyott elveszni,

mert nem megfelelően készítette elő a pályázatokat, valamint szabálytalan felhasználás miatt vissza kellett fizetni a kapott pénzeket, illetve „egyszerűen" csak elügyetlenkedte az egész projektet.

Rozgonyi Zoltán, a Fidesz zuglói polgármester-jelöltje Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A fideszes politikus példaként említette, hogy

Rozgonyi Zoltán elmondta, hogy elmaradt a patakpart fejlesztése is, amire szintén 100 milliót adott a főváros. A Tér-Köz pályázaton újabb 100 milliót kapott a kerület a Vezér út Egressy és Mogyoródi út közötti szakaszának zöldítésére, azonban ez sem tart sehol - tette hozzá, majd megjegyezte,

ebben a projektben ráadásul még plusz 300 milliós kormányzati támogatásra is jogosult lett volna Zugló, de nem pályázott.

Kiemelte, hogy

az önkormányzatnak 3 millió forintot kellett visszafizetnie a HungaroControlnak,

mert a támogatást nem arra használták fel, amire kapták.

- jelentette ki, amit azzal indokolt, hogy bár erről testületi döntés született, azt mégsem sikerült betervezni a költségvetésbe egyik évben sem.

A kormánypárti jelölt arról is beszélt, hogy

Háromszoros áron újítják fel a Pillangó parkot, közben rengeteg fát kivágtak

Az alkalmatlan főpolgármester-jelölt „mintaprojektjének" emlegetett Pillangó parki felújítás is botrányos körülmények között zajlik.

A projekt befejezését 2019 januárjára, februárjára ígérték, azonban még most sincs készen.

Az egész felújítás a korábban beharangozott árnak nagyjából a háromszorosába kerül, a legutóbbi állás alapján legalább 600 millió forint lesz.

A zuglóiak közösen próbálnak meg fellépni Karácsony Gergely ámokfutása ellen, többek között petíciót és egy tízpontos tiltakozó listát is átadtak az önkormányzatnak.

Ebben például ellenezték kilencvenhárom fa kivágását, sokallták a zöldterületek helyére szánt rengeteg térkövet,

illetve fölöslegesnek tartották a néhány éve elkészült, jó állapotú járda felszedését.

Karácsony Gergely tehát úgy változtatta meg a környéken élők lakókörnyezetét, hogy egyébként azt senki sem kérte, nem volt rá igény.

Karácsony őszödi beszédében kiderült, hogy szétlopja Zuglót a helyi MSZP

Szeptember 26-án került nyilvánosságra egy hangfelvétel, amelyen az alkalmatlan ellenzéki főpolgármester-jelölt beszél Zugló MSZP általi szétlopásáról, és arról, hogy a szocik helyi országgyűlési képviselője megfenyegette Karácsonyt és a családtagjait.

A felvételből kiderül, hogy Karácsony szerint Horváth Csaba MSZP-s politikus azért kapta a zuglói indulás jogát, mert részt vett az előválasztás folyamatában, azért, hogy megkísérelje legitimálni Karácsony jelöltségét.

Karácsony Gergely és Horváth Csaba Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az alkalmatlan főpolgármester-jelölt erről szó szerint így vall a nyilvánosságra került hangfelvételen: „A Horváth Csaba egyébként egy k@rva nehéz falat, mert a Horváth Csaba sajnos egy szikla ebben a konstrukcióban, jobban, mint a Tüttő Kata, vagy bárki. Az egész az, hogy őt kiszereljük ebből a dologból, és rábeszéljük az előválasztásra, ez volt a vigaszág."

Majd jön a talán legmegdöbbentőbb rész Karácsony beszédéből:

a zuglói MSZP-sek szét akarják lopni a kerületet. Horváth sem becsületes, de legalább óvatos, és tudja, miért jár börtön:

„Ennek az alternatívája pedig egy sokkal jobb renoméjú, volt iskolaigazgató, akit a helyi szocik akarnak, aki két perc után nem fogja tudni, hogy hol van, és szétlopnak mögötte mindent. Csabának legalább annyi esze van, hogy mi az, amiért börtönbe lehet menni. Ez nyilván kifelé nagyon ciki, meg tartalmiakban is sok szempontból ciki."

A hangfelvétel utolsó részleteiből egyértelműen kiderül, hogy

maffiamódszerekkel dolgozik a magyar baloldal.

Karácsony a következőket mondja:

Később Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselőt lényegét tekintve bűnözőnek nevezi, aki megfenyegette őt és családját: "Igaz, hogy megfenyegette a családodat?

– tette hozzá Karácsony.

Az Origo megkeresésére válaszolva Tóth Csaba egyébként tagadta, hogy megfenyegette volna Karácsonyt vagy annak a családját, csak azt ismerte el, hogy kettejük között komoly viták voltak.

Tóth Csaba Forrás: Origo

Ugyanakkor Várnai László, a CivilZugló Egyesület politikusa, volt LMP-s zuglói önkormányzati képviselő arról írt a közösségi oldalán, hogy

Tóth Csaba többször is megfenyegette a baloldali főpolgármester-jelöltet; erről maga Karácsony Gergely mesélt neki többször.

A helyi ügyeket jól ismerő politikus szerint „az elásnak Zuglóban" kifejezés nem metafora a XIV. kerületben, hiszen ott van Sápi Attila eltűnt MSZP-s képviselő, akiről azt írja Várnai: „A képviselő Tóth bizalmi embereként tudott eleget ahhoz, hogy érdemes legyen inkább elásni, mintsem, hogy beszéljen."

Elárulta ő is, hogy a zuglói MSZP maffiaszerűen működik.

Várnai szerint Karácsony az elmúlt években annyira tartott a szocialista Tóth Csabától, hogy átengedett minden általa is jól ismert korrupciós ügyet, ingatlaneladást, közbeszerzést, parkolást.

Karácsony Gergely tehát kerületi polgármesterként bizonyította, hogy teljesen alkalmatlan vezető. Még egy kerületet sem tud elvezetni. Zugló összeomlásáról, Karácsony szánalmas teljesítményéről még fogunk szót ejteni.