Hatvanezer migráns jutott át Görögországba és tart Európa belseje felé

Tüntető illegális bevándorlók és görög rohamrendőrök összecsapása az észak-görögországi Szalonikitől nyugatra fekvő Diavatában lévő migránstábor előtt 2019. április 4-én
MTI/AP/Jánisz Papanikosz
Vágólapra másolva!
Tarthatatlanná vált a migránshelyzet Görögországban. Legutóbb ötven-hatvanezer migráns jutott át tengeri útvonalakon - szinte gond nélkül - Törökországból Görögországba, ahol a befogadóközpontok már így is telítve vannak. A görög kormány hétfőn, egy Leszbosz szigeti táborban történt zavargás után úgy döntött, hogy a jövő év végéig 10 ezer migránst küld vissza Törökországba. 
Vágólapra másolva!

A görög táborok nem zártak, így csak ezen az ötven-hatvanezer migránson múlik, hogy meddig maradnak - mondta Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese kedd reggel az M1 aktuális csatornának adott interjújában, amelyben arról is beszélt, hogy a görög hatóságok szinte tehetetlenek velük szemben. Azok a migránsok, akik az Európai Unió felé tartanak, most gond nélkül lépnek be Görögországba.

A görög táborok pedig nem zártak, így

csak a migránsokon múlik, hogy meddig maradnak,

a különböző hatóságokon meg az, hogy meddig tudnak eljutni - tette hozzá az igazgatóhelyettes. Jelenleg már nem Bulgária - ahol szintén határzár épült -, hanem Albánia felé hagyják el Görögországot, majd Montenegró és Bosznia-Hercegovina következik.

Migránsok Athénban Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Ayhan Mehmet

10 ezer migránst akarnak visszaküldeni 2020 végéig

A görög kormány hétfőn úgy döntött, hogy 10 ezer migránst küldenek vissza Törökországba jövő év végéig. A döntés az után született meg, hogy egy Leszbosz szigeti menekülttáborban tűz és zavargások törtek ki.

Az erőszakos migránsok harcának halálos áldozatai is vannak.

Míg az előző kormány négy és fél éve alatt 1806 embert küldtek vissza, Kiriakosz Micotakisz kormánya tízezerre akarja növelni a visszaküldött bevándorlók számát 2020-ig - áll a minisztertanács után kiadott közleményben.

Az égei-tengeri szigetekre érkezett bevándorlók számának növekedése miatt Görögország az Európai Unió és Törökország között 2016-ban megkötött szerződés óta

a "legsúlyosabb" bevándorlási időszakát éli, 70 ezer emberrel a területén

- közölte hétfőn Leszboszon Lefterisz Oikunomu polgári védelmi miniszterhelyettes.

A Brüsszel és Ankara között 2016. március 20-án életbe lépett megállapodás előirányozza a Törökországhoz közeli görög szigetekre (Leszbosz, Híosz, Kósz, Lerósz és Számosz) érkező illegális bevándorlók és a szíriai menekültek - akik számára Törökország biztonságos országnak számít - visszaszállítását török földre.

A német kormány egyetért a visszaszállítással

Az eddiginél több embert kell visszaszállítani Törökországba

az égei-tengeri görög szigetekről - mondta hétfőn Steffen Seibert német kormányszóvivő Berlinben.

Forrás: Origo

Steffen Seibert azt mondta, "tragédia, és minket is megráz", hogy a Leszbosz szigeti móriai táborban tűzvész pusztított, és meghalt két ember, ezért is mindent meg kell tenni a táborokban uralkodó állapotok javításáért. Ennek "egyik kulcsa" az eddiginél több ember visszaszállítása Törökországba, a 2016-os megállapodás alapján. Az athéni vezetés is így ítéli meg a helyzetet, és "teljes mértékben bízunk abban, hogy megteszi a helyes lépéseket" - tette hozzá a német kormányszóvivő.

Azokra az újságírói felvetésekre, hogy a megoldás egy másik kulcsa az lehetne, hogy Németország átvesz menedékkérőket Görögországtól, hangsúlyozta, hogy az európai uniós tagországok, így Németország is jelentős segítséget nyújt Görögországnak a menekültügyben mutatkozó gondok megoldásához, most pedig az EU-Törökország megállapodás azon elemének végrehajtására kellene összpontosítani, amely az illegális migráció visszaszorítása céljával

a görög szigeteken jogalap nélkül tartózkodó emberek visszaszállításáról szól.

A 2016 márciusában kötött EU-Törökország megállapodás szerint vissza kell küldeni mindazon elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket, akik Törökországból átkeltek a görög szigetekre. Uniós tagországok cserébe a tehermegosztás jegyében legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Több európai ország, köztük a németek, a franciák és az olaszok is azon dolgoznak, hogy kötelező kvótát vezessenek be az Európai Unióban a migránsok befogadására. Magyarország és több más állam azonban ezt határozottan elutasítja.