Teljesen belezavarodott Karácsony az őszödi beszédének magyarázatába

KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2019. október 1. Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt az idősek világnapja alkalmából, Könyöradomány helyett érdemi megbecsülést az időseknek címmel tartott sajtótájékoztatóján a belvárosi Széchenyi téren 2019. október 1-jén. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely bár elismerte, hogy valóban ő hallható a múlt csütörtökön kiszivárgott felvételen, arra továbbra sem ad magyarázatot, miért kritizálta keményen saját szövetségeseit. A teljesen alkalmatlan főpolgármester-jelölt azt mondja, teljes mértékben megbízik a Párbeszéd elnökségében, ezért nem lesz semmilyen vizsgálat azzal kapcsolatban, hogy közülük szivárogtatta-e ki valaki a felvételt - pedig ez a legkézenfekvőbb megoldás. Azzal kapcsolatban sem látunk továbbra sem tisztán, hogy a kiszivárgott felvétel az utcán, vagy a Párbeszéd elnökségi ülésén készült-e. Karácsony a sajtótájékoztatón nem védte meg Papp Imrét, Zugló jegyzőjét, aki zaklatási botrányba keveredett.  
Vágólapra másolva!

Karácsony Gergely egy újabb verzióval állt elő a múlt csütörtökön kiszivárgott hangfelvétellel kapcsolatban egy keddi tájékoztatón, ahol az Origo is feltehette a kérdéseit.

Teljes ellentmondás és hárítás

Kitérő választ adott Karácsony azon kérdésre, hogy "elismeri-e a főpolgármester-jelölt, hogy negatív dolgokat mondott a szövetségeseire". A politikus azt felelte, hogy

mondta Karácsony.

Vagyis Karácsony már nem állítja határozottan, hogy van olyan válasza, amit más kérdés mögé vágtak be, csak "nem biztos benne", hogy nincs. Emlékezetes: múlt héten még azzal védekezett, hogy nem Tóth Csabára mondta azt, hogy megfenyegette. Most már, úgy tűnik, ebben sem biztos.

Az ellenzéki oldalon voltak viták, és nehéz az ellenzéki egységet létrehozni, de ez erős, és hiába akarják megbontani, ő ehhez nem fog asszisztálni – mondta fel magyarázkodásként a kampányszöveget Karácsony.

Karácsony Gergely bár elismerte, hogy ő beszél a felvételen, de azzal kapcsolatban nem nyilatkozik, hogy milyen negatív dolgokat mondott a szövetségeseire Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Politikai analfabéták az elnökségben

Karácsony Gergely azt mondta, hogy Erőss Gábor és Mach Péter hangja is felismerhető a felvételen, "valószínűleg több elnökségi ülésen készültek a felvételek, amiket manipulatív módon összevágtak. Néhány órája véglegesítették a kollégáim a feljelentés részleteit, és még keddi napon azt meg is teszik" – mondta Karácsony, vagyis a feljelentést, bár már többször bejelentették, még mindig nem tették meg. Karácsony azzal magyarázta, hogy miért nem mondta korábban ezeket a neveket, hogy a történet elején még nem tudták azonosítani, hogy kik beszéltek, és csak mostanra sikerült.

Kedden azonban már jól emlékezett Karácsony arra, hogy ezek egy elnökségi ülésen készültek.

Mindezek alapján azt is ki lehet jelenteni, hogy a Párbeszéd elnökségében gyakorlatilag politikai analfabéták ülnek, ha a Karácsonynak ilyen általános kérdésekről kell beszélnie az elnökségben, mint amiket a felvételen hallhattunk.

Így magyarázatot kaptunk arra is, miért ragaszkodott sokáig Karácsony ahhoz, hogy hol mondta ezeket a mondatokat. Ahogy azt már múlt héten is írtuk:

nyilvánvaló, hogy a teljesen alkalmatlan zuglói polgármester számára az is kínos, hogy a hangfelvétel hol készült és kiknek mondott ilyen elképesztő mondatokat.

Karácsony biztos benne, hogy nem a párttársai szivárogtattak Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Most akkor követték vagy nem?

Karácsony korábban azt mondta, hogy a felvétel akkor készülhetett, amikor őt állítólag hetek óta követték. Ezzel kapcsolatban most egy kérdésre azt felelte, hogy továbbra is követik őt. Közölte, hogy nem kizárt, hogy ezen követés során egy ilyen típusú beszélgetést felvettek, de a gyerekzsivajra is válasz született: Szabó Tímea kisfia hallható.

Karácsony mindezen kijelentése azért is furcsa, mert korábban meg egyértelműen azt mondta, hogy a Párbeszéd elnökségi ülésén készült a felvétel, majd most megint követésről beszélt.

Karácsony szerint biztosan nem a szövetségesei szivárogtattak, vizsgálat sem lesz

Ezerszázalékig biztosak vagyunk benne, hogy egyetlen elnökségi tag és kollégánk sincsen a kiszivárogtatás mögött – magyarázkodott Karácsony. Majd újabb elképesztő ellentmondásba keveredett:

Emlékezetes: Karácsony nem ezt mondta,

szó nem volt elnökségi tagokkal folytatott magánbeszélgetésről.

Nem lesz semmilyen belső vizsgálat a felvétel miatt - tette hozzá. Teljes mértékben kizárt, hogy ezzel ellentétes információ lásson napvilágot – mondta Karácsony. Nincs közöttünk áruló – győzködte magát is Karácsony.

Karácsony nem védte meg a jegyzőjét

Papp Imre, Zugló jegyzőjének zaklatási ügye kapcsán Karácsony kifejtette, hogy a jegyző egy köztisztviselő. A magánéleti pletykákkal semmilyen szinten nem kívánok foglalkozni – tette hozzá. Már korábban beszéltek róla, hogy jegyzőként segítse a munkáját,

ha az igazát meg akarja védeni, akkor azt más fórumon megteszi majd az illető - mondta. Vagyis teljesen magára hagyta a jegyzőjét a zaklatási váddal.

Cáfolom, hogy Gyurcsányék helyezték volna Zuglóba Papp Imrét, mivel már régóta ismerjük egymást, a személyes döntésem volt a kinevezése – állította Karácsony Gergely.

Karácsony Gergely nem igazán védte meg a zaklatási ügybe keveredett jegyzőjét Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Hétfőn nem volt még ilyen bőbeszédű Karácsony

Mint arról korábban beszámoltunk, hétfőn elmenekült az újságírók elől a sajtótájékoztatója után Karácsony Gergely, aki mindössze 3 percet és 20 másodpercet adott arra, hogy kérdéseket tegyenek fel neki. Az őszödi beszédének kiszivárgása óta talán még soha nem érezte magát ennyire kellemetlenül a baloldal alkalmatlan főpolgármester-jelöltje, aki miután elmondta a begyakorolt (legújabb) verziót, a "találkozunk majd még, akkor feltehetik a kérdéseiket" felkiáltással távozott az esemény helyszínéről.

Az eseményre azért irányult az átlagosnál nagyobb figyelem a sajtó részéről, mert a napokban került nyilvánosságra a Karácsony őszödi beszédeként elkeresztelt hanganyag, amelyen többek között arról értekezett, hogy

kontrollálhatatlan a korrupció az általa vezetett Zuglóban, Tóth Csaba, a szocialisták helyi erős embere többször megfenyegette őt és családját,

és több fővárosi - egyébként általa kijelölt - ellenzéki polgármesterjelölttel komoly problémák vannak. Tüttő Katát is szidta, a Gyurcsány-párti Gy. Németh Erzsébetet pedig eleve vesztesként jellemezte. Bár Karácsonyék más témában tartották meg az eseményt, a média érthetően inkább a budapesti politika történetének egyik legnagyobb botrányára volt kíváncsi.

Karácsony Gergely nem válaszolt a kérdésekre, elmenekült Forrás: MTI/Mónus Márton

Ennek ellenére pár perc után a "találkozunk majd még, lesz sajtótájékoztató, akkor feltehetik a kérdéseiket" felkiáltással

rohamléptekben vágtatott ki a sajtótájékoztató helyszínéről.

Karácsony Gergely továbbra sem beszél szívesen a kiszivárgott őszödi beszédéről. Itt Gyurcsánynéval, aki Kálmán Olgát akarta jelöltnek, és Gy. Németh Erzsébettel, akit viszont Karácsony szidott Forrás: Facebook

Verziók vannak, magyarázat nincs

Vasárnap már a harmadik verzió kelt lábra a felvételről az elmúlt négy-öt napban, sőt, ma már a negyedik (sőt, egy sajtótájékoztatón belül valójában az ötödik is) - a közvélemény pedig egyelőre nem tudja hová tenni a történteket.

Közvetlenül a botrány kirobbanását követően Karácsony azt mondta, fogalma sincs arról, hol készült a felvétel, és kivel, kikkel beszélgetett.

A múlt csütörtök esti Egyenes Beszédben már azt állította, hogy a barátaival beszélgetett, de arra nem emlékszik pontosan, hogy kikkel. Ezt kiegészítette annyival, tíz perccel később, hogy Tüttő Katát nemcsak becsmérelte, hanem dicsérte is akkor, csak ez nem hallható a hanganyagon. Vagyis, saját korábbi állítását hazudtolta meg, tíz percen belül: arra nem emlékszik, hogy kikkel, de arra igen, hogy egy MSZP-politikusról pontosan mit mondott.

Vasárnapra újabb fordulatot vett Karácsonyék magyarázkodása: Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselője azt mondta sajtótájékoztatóján, hogy

a Párbeszéd elnökségi tagjai beszélgettek a felvételen, ami egyébként az egyik elnökségi ülésen készült.

Ez a korábbiakhoz képest új elemeket tartalmaz, persze az nem derült ki, van-e valóságalapja éppen ennek a "forgatókönyvnek".

A kínos hangfelvétel

A hangfelvételen Karácsony a következőket mondja:

  • Gy. Németh Erzsébetről (DK): "az a veszély nem fenyeget, hogy a XVII. kerületben Gy. Németh Erzsébet megnyeri a választást."
  • Nem csap az asztalra: "Egy csomó minden rám van bízva, program, tehát ezekkel ők nem foglalkoznak, vagy legalábbis ott, én soha nem egyeztettem senkivel, amik hatalmi kérdéseken túl vannak, ott azt csinálok, amit akarok. Ezekben persze nem. Én úgy működök, hogy viszonylag ritkán csapok az asztalra, és ezt be akarom osztani. Nem egy autoriter ember vagyok, és eddig egyszer volt olyan, hogy azt mondtam, hogy ez így lesz, és akkor az úgy lett."
  • Horváth Csabáról (MSZP): "A Horváth Csaba egyébként egy kurva nehéz falat, mert a Horváth Csaba sajnos egy szikla ebben a konstrukcióban, jobban, mint a Tüttő Kata, vagy bárki. Az egész az, hogy őt kiszereljük ebből a dologból, és rábeszéljük az előválasztásra, ez volt a vigaszág. ...Ennek az alternatívája pedig egy sokkal jobb renoméjú, volt iskolaigazgató, akit a helyi szocik akarnak, aki két perc után nem fogja tudni, hogy hol van, és szétlopnak mögötte mindent. Csabának legalább annyi esze van, hogy mi az, amiért börtönbe lehet menni. Ez nyilván kifelé nagyon ciki, meg tartalmiakban is sok szempontból ciki."
  • Tüttő Katáról (MSZP): "A Tüttő Katát én is benéztem, nem tudtam, hogy a Leisztingernek vannak ezek az ügyei az V. kerületben. A Tüttő egyébként a XII. kerületben is indulhatott volna, ha tudom ezeket, csak én is későn tudtam meg. Nem akarok álnaiv lenni, hogy akkor a Leisztingernek az élettársa, a volt felesége, vagy a mostani, ezt nyilván nem tudom, nyilván nem egy erős ajánlólevél."
  • Alkalmatlanságáról: "Az én zsarolási potenciálom az alkalmas arra, hogy dolgokat helyre tegyen, de bizonyos dolgok nem fognak megmozdulni, és azt fogják mondani, hogy jó, akkor Gergő, akkor menj."
  • Tóth Csabáról és a zuglói maffiamódszerekről: "Ha én visszamegyek Zuglóba, akkor engem elásnak (...), tudnék mesélni néhány sztorit, de a szocikkal közösen nem tudunk indulni. ... Igaz, hogy Tóth Csaba megfenyegette a családodat? - Ne viccelj. Többször."

Gyurcsány a háttérben?

Mivel továbbra sincs épkézláb magyarázat arra, hogyan, és miért került ki két és fél héttel a választások előtt egy belső, a baloldal közös főpolgármester-jelöltjére nézve káros felvétel az internetre, ami egyébként az ellenzéki médiumokban jelent meg először, erős a gyanú, hogy

Karácsony ejtése állhat a háttérben.

Az időzítés, a beszélgetésrészletek tartalma és a hír megjelenésének helye mind arra felé mutat, hogy az ellenzék elengedte a főpolgármester-választást, és a zuglói polgármesterből akarnak bűnbakot csinálni, mint aki egyedüli felelőse a budapesti ellenzék várható nagy vereségéért.

Sokan Gyurcsány Ferencet látják a háttérben. Mint ismert, a Demokratikus Koalíció elnöke az utóbbi időben nem ápol jó viszonyt a baloldal - papíron - közös főpolgármester-jelöltjével,

az előválasztási versengéskor például azt mondta róla, hogy elment mögüle a támogatás. Egyébként Bayer Zsolt, a kiváló publicista show-műsorában, a Hír TV-ben is azt valószínűsítette, hogy Gyurcsány áll a háttérben. Erről beszélt a Hír TV Sajtóklubjában a Magyar Demokrata főmunkatársa, a kitűnő publicista, Szentesi Zöldi László is.

A közvélemény-kutatásokban már látszik

Az mindenesetre biztos, hogy Karácsony őszödi beszédének nyilvánosságra kerülésével nagyon elment a támogatás a politikus mögül. A Nézőpont Intézet hétfő reggel hozta nyilvánosságra legújabb mérését, amelynek a legérdekesebb mozzanata, hogy a baloldali szavazók is kezdenek elfordulni Karácsonytól. Jelen állás szerint az október 13-án biztos részvételt ígérő budapestiek 56 százaléka szavazna Tarlós Istvánra. Karácsony Gergely népszerűsége közben 38 százalékra csökkent. Ezzel tovább nőtt a jelenlegi főpolgármester előnye Karácsonnyal szemben.

  • Egyrészt a főpolgármester tábora is bővült 3 százalékponttal,
  • másrészt Karácsony Gergely szavazótábora is csökkent (40-ről 38 százalékra).

A kutatóintézet szerint ennek hátterében az áll, hogy

az ellenzékkel szimpatizáló szavazók egyre kisebb része szavazna Karácsony Gergelyre.