Várhelyi Olivér a hivatalos magyar biztosjelölt

Várhelyi Olivér; Orbán Viktor
Brüsszel, 2017. október 20. Az Európai Bizottság honlapján közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli Állandó Képviselet vezetője részt vesz az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napi ülésén, 2017. október 19-én Brüsszelben. (MTI/Európai Bizottság/Mario Salerno)
Vágólapra másolva!
Várhelyi Olivér, Magyarország Európai Unióhoz akkreditált nagykövete lehet az új magyar EU-biztos – mondta egy kérdésre válaszolva hétfőn este Orbán Viktor miniszterelnök a finn kormányfővel közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Trócsányi László jelöltségét ma délelőtt másodszorra is leszavazta az Európai Parlament jogi szakbizottsága. Ezután egyeztetett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság leendő elnöke Orbán Viktorral.

Orbán Viktor miniszterelnök és Várhelyi Olivér egy korábbi felvételen Forrás: MTI/Mario Salerno

Orbán Viktor hétfőn este kérdésre válaszolva elmondta, hogy Ursula von der Leyen kérte, hogy Trócsányi László helyett jelöljön valaki mást. A bővítési biztosi pozícióban viszont nincs változás.

Az EP nem válogathat a magyar politikusok között, így egy technokratát jelöltem, Várhelyi Olivér személyében - mondta Orbán Viktor.

Von der Leyen szóvivője elmondta, az új biztosjelöltnek az egész jelölési folyamaton újra át kell esnie, és a JURI szakbizottságnak is rá kell bólintania a személyre.