Siker a mindennapos testnevelés bevezetése

Szarvas József ÉPÜLET Foglalkozás gyermek iskolás kisfiú kislány SZEMÉLY tanár terem tornaterem Salgótarján, 2012. szeptember 14.
Szarvas József testnevelő tanár egy tornagyakorlatot mutat első osztályos tanulók testnevelésóráján a Salgótarjáni Központi Á
Salgótarján, 2012. szeptember 14. Szarvas József testnevelő tanár egy tornagyakorlatot mutat első osztályos tanulók testnevelésóráján a Salgótarjáni Központi Általános Iskola és Diákotthon Gagarin tagiskolájában 2012. szeptember 14-én. A szeptember 1-jétől fokozatosan életbe lépő új köznevelési törvény mindennapos testnevelést ír elő az első, ötödik és kilencedik évfolyamon felmenő rendszerben. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Balogh Gábor, a Magyar Diáksportszövetség elnöke szerint az iskolai fittségmérések alapján már látszik, hogy fejlődött a diákok állóképessége a mindennapos testnevelés bevezetése óta, ugyanakkor még mindig riasztóan sok az elhízott gyerek. A mindennapos testnevelés feltételeinek javításán folyamatosan dolgozik a kormány. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere tanévkezdéskor bejelentette, hogy 158 infrastrukturális beruházás van folyamatban a köznevelési intézményekben. Egyebek mellett 47 tornaterem és 51 új iskolai uszoda is épül. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár közölte, hogy a kormány elsődleges célja az, hogy minden gyermek sportoljon. 
Vágólapra másolva!

Harminckilenc ország hárommillió tanulója mozgott múlt pénteken az európai diáksport napján. A hazai kezdeményezésű programhoz itthon 450 ezer diák csatlakozott – mondta el a Magyar Nemzetnek a Magyar Diáksportszövetség elnöke.

Múlt pénteken tartották az európai diáksport napját, 39 ország iskoláiban ösztönözték a fiatalokat közös mozgással arra, hogy legyenek aktívak, és táplálkozzanak egészségesen. A programot hazai kezdeményezésre hívták életre még 13 évvel ezelőtt; a Magyar Diáksportszövetség (MDSZ) által megálmodott sportnaphoz évről évre többen csatlakoztak,

idén már hárommillió gyermek mozgott egyszerre a világ különböző pontjain.

A program eredményességét és fontosságát elismerve 2017-ben a parlament hivatalosan is a diáksport napjává nyilvánította szeptember utolsó péntekjét. A mintegy 3500 magyar iskola közül ezúttal 1350 regisztrált a rendezvényre, és országszerte 450 ezer tanuló sportolt az 1,2 millióból.

– mondta Balogh Gábor, hozzátéve: szövetségük tapasztalatai szerint egyre több sportkezdeményezés indul, és a diákok körében is népszerűbb a sportolás, amióta az iskolák nagyobb hangsúlyt helyeznek erre a területre, de még mindig nagyon sok a tennivaló.

Az 5–12. évfolyamosok fittségét már ötödik tanéve mérjük rendszeresen a nemzeti egységes tanulói fittségi teszttel (Netfit). Ennek eredményeiből látszik, hogy van fejlődés, elsősorban a diákok állóképessége javult,

sajnos azonban még mindig nagyon komoly probléma az elhízás.

Az iskolások negyede elhízott, ezzel európai szinten is élen járunk – mutatott rá az MDSZ elnöke. Szerinte akkor lehet változást elérni, ha sikerül elültetni a gyermekekben a napi mozgás igényét, és a saját bőrükön tapasztalják meg a pozitív hatásokat.

Tudjuk, hogy a sport nem csak a testet edzi. A sikeres felnőtté váláshoz számos olyan készségre van szükség, ami tanulható, s amit éppen a sport tud megadni. Én magam is a sport által tanultam meg, hogyan kell célokat kitűzni és megdolgozni értük, hogy miként lehet hatékonyan beosztani az időt és az erőforrásokat, vagy éppen feldolgozni a kudarcélményeket. Nagyon fontos tehát a gyerekek motiválása – fűzte hozzá Balogh Gábor.

Megjegyezte azt is, hogy üdvözlendő a diákolimpiák fokozódó népszerűsége: versenyekre ebben a tanévben összesen 322 ezren neveztek, 13 sportágban. Az MDSZ elnöke felidézte a tavaly útjára indított DO 60 mozgalmat is, amellyel a napi, legalább hatvan percig tartó közepes-erős testmozgás fontosságára hívják fel a figyelmet, részben sportfesztiválok, részben pedig pedagógus-továbbképzések révén.

További tornatermek és új iskolai tanuszodák épülnek (illusztráció) Forrás: MTI/Komka Péter

Még több tornaterem és tanuszoda épül

A mindennapos testnevelés feltételeinek javításán folyamatosan dolgozik a kormány. Ahogy azt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere tanévkezdéskor bejelentette:

158 infrastrukturális beruházás van folyamatban a köznevelési intézményekben. Egyebek mellett 47 tornaterem és 51 új iskolai uszoda is épül.

A sportnap megnyitóján Varga Judit igazságügyi miniszter, az esemény védnöke arról beszélt: korábban ő is aktív sportoló volt, most pedig sportoló családanyaként és állami vezetőként teljes szívéből támogatja a magyar diákok és emberek sportolását.

– fogalmazott. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár azt mondta, a rendezvényen részt vevő diákok példaképek, akik továbbviszik környezetükbe a sport, a mozgásban gazdag életmód fontosságát, majd kiemelte, a kormány elsődleges célja, hogy minden gyermek sportoljon - olvasható a Magyar Nemzet oldalán.