Tartja előnyét a Fidesz-KDNP a Gyurcsány vezette ellenzékkel szemben

Vágólapra másolva!
A Századvég szeptemberi pártpreferencia-vizsgálata szerint az önkormányzati választásokhoz közeledve a kormánypártok stabilan őrzik előnyüket, míg az ellenzéki oldalon Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció stabilizálta vezető pozícióját.
Vágólapra másolva!

A felmérés szerint a kampányidőszak sem hozott változást az ellenzéki erők támogatottságában, a Fidesz-KDNP népszerűsége töretlen. Ha most vasárnap lennének a választások, a teljes népesség 37 százaléka voksolna a kormánypártokra. A Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom bázisa mindössze 8-8 százalék, míg a Jobbik támogatottsága 6 százalék. Az MSZP nem tudta kiheverni az európai parlamenti választásokon elszenvedett kudarcot, jelenleg 5 százalékon áll. Ebben a szegmensben az LMP-re és a Mi Hazánk Mozgalomra 2, más létező pártokra pedig a megkérdezettek 3 százaléka voksolna. A bizonytalanok aránya 29 százalék.

Hasonló képet láthatunk a biztos szavazó pártválasztók körében is. Továbbra is jelentős a szakadék a kormánypártok és a baloldal támogatottsága között: a Fidesz-KDNP ebben a közegben 54 százalékon áll. Gyurcsány Ferenc a májusi európai parlamenti voksolás óta magabiztosan uralja az ellenzéki térfelet, a Demokratikus Koalíciót a biztos szavazók 11 százaléka támogatja. Az átrendeződő baloldal nyertesei közé tartozik még a Momentum Mozgalom, amely ebben a közegben 10 százalékon áll, az MSZP és a Jobbik viszont továbbra sem tudott kimozdulni a holtpontról: az előbbi 7, az utóbbi 8 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Továbbra is a bejutási küszöb alatt áll az LMP és a Mi Hazánk Mozgalom: a biztos 2. oldal szavazó pártválasztók 3-3 százaléka szavazna e pártokra. Más létező pártok ebben a szegmensben 4 százalékon állnak.

Forrás: Századvég