Országosan szétesett az ellenzék kampánya

KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2019. június 27. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd politikusa, az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztás győztese sajtótájékoztatót tart a budapesti Városháza előtt 2019. június 27-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Lényegében feladta a kistelepüléseket, és főként a nagyvárosokra koncentrál az ellenzék, a kormányoldal szerint a remélt hatalom és pénz miatt - írja a Magyar Nemzet hétfői lapszámában. Az összeállításból az tűnik ki, hogy két héttel az önkormányzati választás előtt az ellenzék az egész országban szétesett. Ez a jelenség minden bizonnyal oda vezethető vissza, hogy a múlt héten nyilvánosságra került Karácsony Gergely baloldali főpolgármester-jelölt őszödi beszéde. 
Vágólapra másolva!

A polgári-jobboldali napilap több megyében és településen értékelte, hogyan áll a kormányellenes erők kampánya:

  • Somogy megyében az ellenzéki pártok helyben lényegében lemondtak a falvakról, szervezetileg sem működnek, és jelöltjeik sincsenek. A megyében összesen 230 falu van, ezekben két helyen van jobbikos polgármesterjelölt, a többi településen nincs ellenzéki induló. A lap informátora úgy fogalmazott, hogy a balliberális oldal és a Jobbik csak a nagyvárosokra koncentrál, ahol a hatalom és a pénz van.
  • Kaposváron Szita Károly fideszes városvezető három kihívója közül kettőnek nem vagy alig van kampánya. Az összellenzéki jelölt, Horváth Ákos Ervin többet szerepel, plakátjai is vannak, de a rendezvényeire szinte senki nem kíváncsi. Ezt jól példázza, hogy amikor Bod Péter Ákos vendégszerepelt a somogyi megyeszékhelyen, akkor a politikusokkal és családtagjaikat is beleértve összesen huszonketten voltak az eseményen.
  • Meglepő módon Pécsett az ellenzék egyik polgármesterjelöltje, Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület) gyakorlatilag eltűnt a kampányból, csak időközönként bukkan fel a köztereken. A politikus nem nagyon jelenik meg az ellenzék saját felületein sem, olyan, mintha szándékosan jegelnék. A Magyar Nemzet informátora arról is beszámolt, hogy a balliberális oldalon erősödött a feszültség a pártok között. Emlékezetes, a legtöbb baloldali formáció Péterffy mögé állt be, de az LMP külön indult, az ő polgármesterjelöltjük Kóbor József. A lap úgy tudja, a Péterffyt támogató politikusok közül egyre többen gondolják úgy, hogy Kóbor József jobb összellenzéki polgármesterjelölt lett volna. Akadnak olyan vélemények is, akik azt sem tartják kizártnak, hogy Péterffy végül visszalép Kóbor javára.
  • Nyíregyházán a helyi választási bizottság három elmarasztaló határozatot is hozott a nyíregyházi ellenzékhez kötődő törvénysértések miatt, mivel a balliberális pártok illegálisan plakátoltak, majd szándékosan félrevezették a választókat. Miután az illegálisan kihelyezett kampányanyagokat leszedték, a baloldali ellenzéknek most lényegében nincs kint plakátja a városban.
  • Zalaegerszegen az utóbbi két hétben a legnagyobb attrakció az volt a Jobbikkal kiegészült balliberális oldaltól, hogy Keresztes Csaba polgármesterjelölt és támogatói elültettek háromágyásnyi virágot a kertvárosban.
  • Szegeden Botka László, az Összefogás Szegedért Egyesület színeiben induló balliberális polgármesterjelölt személy szerint altatja a helyi kampányt, miközben az önkormányzat weboldala, a Szeged.hu folyamatosan támadja a kormánypártokat és a vele szövetségben induló Nemesi Pál független polgármesterjelöltet.
  • Debrecenben is szerencsétlenkedik az ellenzék: az egyik polgármesterjelöltjük, Varga Zoltán (DK–MSZP–Párbeszéd–Szolidaritás) és társai egy útszakaszon krétával rajzoltak zebrát egy úttestre, ezzel kívánták felhívni a figyelmet arra, hogy szerintük ott nem biztosított a biztonságos átkelés. A gond csak az, hogy a rajz hosszabb ideig az úttesten maradt, ami egyesek számára megtévesztő lehetett.

Az összeállításból az tűnik ki, hogy

két héttel az önkormányzati választás előtt az ellenzék az egész országban szétesett,

mindenhol azt a képet mutatják magukról, hogy alkalmatlanok egy település irányítására. Normális esetben ennek éppen fordítva kellene lennie, azonban a kormányellenes erőknél az látható két héttel az októberi megmérettetés előtt, hogy a kistelepülésekről szinte teljesen kivonultak, a nagyvárosokban befulladt a kampányuk, polgármesterjelöltjeik érthetetlen módon háttérbe lettek vonva, valamint politikusaik alig-alig jelennek meg a nyilvánosság előtt.

Hiába egyesült az ellenzék, két héttel az önkormányzati választás előtt mind a kistelepüléseken, mind a nagyobb városokban a szétesés jeleit mutatja Fotó: Polyák Attila - Origo

Karácsony őszödi beszéde cincálta szét az ellenzéket

Ez a jelenség minden bizonnyal oda vezethető vissza, hogy a múlt héten nyilvánosságra került Karácsony Gergely őszödi beszéde. Ennek azért volt kiemelt jelentősége, mert Budapest az ország fővárosaként az egyik legnagyobb téttel bíró terep az önkormányzati választáson, és a rég nem látott botrány felbukkanása éppen a budapesti ellenzéket érintette. Emlékezetes, múlt hét közepén a baloldali-ellenzéki portálokon jelent meg az a felvétel, amelyen a Párbeszéd társelnöke arról beszélt, kifejezetten rossz a viszonya az őt kormányfőjelöltnek és főpolgármester-jelöltnek jelölő MSZP-vel, a zuglói szocialisták szét akarják lopni a kerületet, valamint Tóth Csaba, az MSZP helyi országgyűlési képviselője többször megfenyegette őt és családját. A hanganyagon több ellenzéki politikust is bírált, így többek között Tüttő Kata belvárosi MSZP-s polgármesterjelöltről, Gy. Németh Erzsébet, XVII. kerületi DK-s polgármesterjelöltről, Horváth Csaba zuglói MSZP-s polgármesterjelöltről, és Tóth Csabáról, az MSZP zuglói országgyűlési képviselőjéről is negatívan nyilvánult meg.

Egész biztosan nem tett jót a kormányellenes erők megítélésének, hogy több ellenzéki politikus is keményen bírálta Karácsonyt a mondatai miatt. Kovács László, az MSZP nagy tekintélyű egykori elnöke úgy kommentálta a hírt, hogy aki korrupció gyanújába keveredik, azt fel kell függeszteni.

Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt nyilvánosságra került őszödi beszéde megrengette az ellenzéket Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az sem volt szerencsés, hogy az alkalmatlan Karácsony és az ellenzék összevissza beszélt a hanganyag nyilvánosságra kerülését követően:

eddig összesen három, egymásnak ellentmondó verzióval álltak elő.

Ahogy beszámoltunk róla, Karácsony először azt mondta, hogy fogalma sincs, hogy hol készült a felvétel, és kivel, kikkel beszélget. Ez volt az első verzió. Később az ATV-ben már azt állította, hogy a barátaival beszélget, de nem tudja, hogy kikkel, és semmire nem emlékszik. Ez ugye egy újabb verzió. Majd ezt is kiegészítette, nagyjából tíz perc múlva az ATV-interjúban, amikor arról volt szó, hogy becsmérelte Tüttő Katát a hangfelvételen. Ekkor Karácsony azt mondta: emlékszik, hogy később Tüttő Katát dicsérte is. Vasárnap jött a harmadik verzió: Szabó Tímea, aki Karácsony mellett a Párbeszéd másik társelnöke, azt állította, hogy a Párbeszéd elnökségi tagjai vannak a felvételen, és a beszélgetés egy elnökségi ülésen készült. Karácsony Gergely őszödi beszédének és következményeinek egyik legfontosabb eleme, hogy kristálytisztán látszik: a zuglói polgármester mennyire mást mond szövetségeseinek a szemébe és mást a háta mögött.