Szijjártó Péter több nemzetközi megállapodást is aláírt New Yorkban

SZIJJÁRTÓ Péter New York, 2019. szeptember 27.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ-közgyűlés 74. ülésszakának általános vitájában a világszervezet New York-i székházában 2019. szeptember 26-án.
MTI/AP/Frank Franklin II
New York, 2019. szeptember 27. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ-közgyűlés 74. ülésszakának általános vitájában a világszervezet New York-i székházában 2019. szeptember 26-án. MTI/AP/Frank Franklin II
Vágólapra másolva!
Több nemzetközi megállapodást írt alá Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban az ENSZ 74. közgyűlésének ülésszaka idején. Ezt közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium vasárnap az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Oktatási, tudományos, diplomáciai, illetve gazdasági megállapodások születtek Magyarország, valamint Indonézia, Bulgária, Tádzsikisztán, Tunézia, Kenya, Mozambik és Bahrein között.

A megállapodások között szerepel, hogy Magyarország 2023-ig é

vente száz ösztöndíjas helyet biztosít indonéz, és húszat tádzsik diákoknak, bolgár felsőoktatási intézményekkel pedig vendégoktatói programok indulnak.

Forrás: MTI/AP/Frank Franklin Ii

A Monica Juma kenyai külügyminiszterrel kötött megállapodás értelmében összehangolja külügyi és diplomáciai képzéseit a kenyai Külszolgálati Akadémia és a magyar Külügyi és Külgazdasági Intézet.

Azt írták, a jövőben a két intézmény megosztja egymással a tudományos tevékenységükre vonatkozó információkat és közös kutatási programok is indulnak.

Hozzátették, hogy a José Condugua António Pacheco mozambiki külügyminiszterrel aláírt megállapodás is arról szól, hogy a két ország külügyminisztériumai között rendszeres szakértői konzultáció kezdődik.

Hemaisz Dzsinaui tunéziai külügyminiszterrel Szijjártó Péter egy vízgazdálkodási együttműködési megállapodást írt alá, aminek értelmében Magyarország és Tunézia megerősítette a vízügyi stratégiák összehangolását.

Ebben kiemelten kezelik a vízlelőhelyek védelmét és a fenntartható fejlődéssel összefüggő vízgazdálkodási eljárásokat.

Kitértek arra is, hogy az ENSZ 74. közgyűlésének ülésszaka alatt Szijjártó Péter részleges vízummentességi megállapodást írt alá Bahreinnel, és Magyarország államutódlási szerződést kötött Montenegróval, aminek alapján elismerik a két állam és jogelődjei között korábban kötött nemzetközi szerződéseket és megállapodásokat.