Este még eshet, de a vasárnap napos és száraz lesz

ősz, napsütés, időjárás
04 October 2018, Hessen, Frankfurt/Main: The sun shines through the leaves of a common oak, which have already changed colour in autumn. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa
Vágólapra másolva!
Vasárnap már hosszabb időre is kisüthet a nap, és valószínűleg eső sem fog esni, napközben akár 25 fok is lehet. Közben nagyjából egész Európában felhős lesz az ég, de a déli részeken akár 30 foknál is melegebb lehet.
Vágólapra másolva!

Reggelig többnyire erősen felhős lesz az ég, eleinte elszórtan várható eső, záporeső, főként északkeleten egy-egy zivatar is lehet, majd hajnalra mindenütt megszűnik a csapadék. Északkeleten foltokban köd képződhet.

Vasárnap a fátyol- és gomolyfelhők mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap.

Csapadék nem valószínű. A néhol erős északnyugati szél éjszakára mérséklődik, majd vasárnap megélénkül, helyenként megerősödik a délnyugati, déli szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 15 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 19 és 25 fok között alakul.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Frank Rumpenhorst

Európa északnyugati területei fölött ciklonok vonulnak egymás után, ennek hatására az északnyugati, északi és középső vidékeken gyakran erősen felhős az ég, és több helyen alakul ki eső, záporeső. Ugyanakkor délen és keleten anticiklon alakítja az időjárást.

Délen általában kevés a felhő, sokat süt a nap, keleten azonban a több-kevesebb napsütés mellett helyenként alacsonyszintű rétegfelhőzet alakult ki.

Számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet északon, északkeleten 5 és 10, a középső tájakon 11 és 22 fok között változik. A legmelegebb délen van, ahol a délutáni órákra 25 és 30 fok közé melegszik fel a levegő, sőt

a Pireneusi-félsziget déli részén néhol 32 fokot is mérnek.

Vasárnap estig a Kárpát-medence fölé eleinte még nedves, majd egyre szárazabb, melegebb léghullámok érkeznek.