Karácsony Gergely őszödi beszéde sokat elmond az ellenzéki gengszertempóról

KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2019. június 27. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd politikusa, az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztás győztese sajtótájékoztatót tart a budapesti Városháza előtt 2019. június 27-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Leleplező hanganyag került csütörtökön nyilvánosságra, amelyen Karácsony Gergely nyíltan beszél a zuglói MSZP lopásairól, kritizálja ellenzéki szövetségeseit és a családját ért fenyegetésekre is utal. A sok szempontból Gyurcsány Ferenc őszödi beszédére emlékeztető felvételen a baloldal főpolgármester-jelöltje két ismeretlen személlyel osztotta meg például azt a vélekedését, miszerint elásnák, ha visszatérne a kerületébe. Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója szerint a legrelevánsabb következtetés, amit az egész „sztoriból" le lehet vonni, az az, hogy egy ilyen összetákolt politikai konstrukció, illetve egy olyan főpolgármester-jelölt, aki maga vall koalíciós partnerei politikai, szellemi és intellektuális alkalmatlanságáról, maga is totálisan alkalmatlan bármiféle vezető pozíció betöltésére. 
Vágólapra másolva!

A hangfelvétel kiszivárgása-kiszivárogtatása sokat elmond arról a gengsztertempóról, ami az ellenzéki oldalt jellemzi – mondta Szánthó Miklós az Origónak. Egyfelől beszédes tény, hogy azt egy polgárpukkasztó balliberális oldal „tette közzé”, azaz nevetséges az a vád, hogy ez a jobboldal „lejárató akciója” lenne –

hangsúlyozta az Alapjogokért Központ igazgatója. Ez nyilvánvalóan abból fakad, hogy a nagy ellenzéki összefogósdi valójában egy „patyomkin-hadművelet”, egy kirakat-színjáték, miközben a háttérben iszonyatos és mély konfliktusok rémképei sejlenek fel – tette hozzá.

A teljesen alkalmatlan Karácsony Gergelyről kiszivárgott felvétel jó képet mutat az ellenzéki gengsztertempóról Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Szánthó Miklós: Csak papíron működik a szivárványkoalíció

Ez nyilvánvalóan persze nem meglepő, ha belegondolunk, hogy egy olyan összefogásról beszélünk, mely a tegnap még radikálisan szélsőjobboldali Jobbiktól a kommunista utódpárton és az SZDSZ-reinkarnáció Momentumon át Magyarország ma legszélsőségesebb pártjáig, a DK-ig ér.

A politikai, személyes és pártos törésvonalak sokasága tehát magában hordozza az olyan „önlejárató akciókat”, mint Karácsony újabb őszinteségrohamának nyilvánosságra hozatala.

Szánthó Miklós

Szánthó Miklós szerint ami a felvételen konkrétan elhangzik, az pedig mindent elárul arról az erkölcsi és morális klímáról, ami a balliberális „összefogást” jellemzi, ráadásul az érintett plasztikusan körül is írja saját lehetetlen helyzetét – például a zuglói állapotokkal összefüggésben. A legrelevánsabb következtetés azonban, amit az egész „sztoriból" le lehet vonni, az az, hogy

zárta az elemző.

Karácsony Gergely mostani esete nagyban hasonlít Gyurcsány Ferenc őszödi ügyére Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt, Illyés Tibor

„Láthatóan csetlik-botlik”

így reagált Orbán Viktor miniszterelnök arra a felvételre, amelyen a teljesen alkalmatlan zuglói polgármester egy nyilvánosságra került hangfelvételen többek között arról beszélt, hogy a szocik szétlopják a kerületet. A napvilágra került anyagon, azonban még ennél érdekesebb dolgok is elhangzottak, így többek között:

  • „Ha én visszamegyek Zuglóba, akkor engem elásnak (...), tudnék mesélni néhány sztorit, de a szocikkal közösen nem tudunk indulni."
  • „Az a veszély nem fenyeget, hogy a XVII. kerületben Gy. Németh Erzsébet megnyeri a választást."
  • „A Horváth Csaba egyébként egy k*a nehéz falat, mert a Horváth Csaba sajnos egy szikla ebben a konstrukcióban, jobban, mint a Tüttő Kata vagy bárki."
  • „Ennek az alternatívája pedig egy sokkal jobb renoméjú, volt iskolaigazgató, akit a helyi szocik akarnak, aki két perc után nem fogja tudni, hogy hol van, és szétlopnak mögötte mindent." „Csabának legalább annyi esze van, hogy tudja, mi az, amiért börtönbe lehet menni."
  • „Az én zsarolási potenciálom az alkalmas arra, hogy dolgokat helyre tegyen, de bizonyos dolgok nem fognak megmozdulni, és azt fogják mondani, hogy jó, Gergő, akkor menj."
  • „Többször előfordult, hogy ezek az emberek megkerestek bizonyos beruházásokkal kapcsolatban, de kidobtam őket, mint macskát szarni."

Karácsony: Jobban utálom a szocikat, mint a Fideszt

Nem ez az első eset, hogy a több balliberális szervezetnek is hátat fordító Karácsony Gergely a baloldali támogatóit bírálta.

Karácsony ezt 2012-ben egy zártkörű, a Debreceni Egyetemen megtartott beszélgetésen mondta. Miniszterelnök-jelöltként, 2017 decemberében pedig úgy fogalmazott: „Alapvetően az az érzésem, hogy a faszért hagytam magam rábeszélni erre a miniszterelnök-jelöltségre, mert sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem."

A csütörtökön kiszivárgott hanganyag alapján feljelentést tett az ügyészségen a közérdekű ügyekben tett bejelentéseiről ismert Tényi István.

A feljelentés szerint fennállhat a költségvetési csalás gyanúja, ugyanakkor a hangfelvétel tartalma alapján akár a vesztegetés, a zaklatás, a kényszerítés, a zsarolás és a bűnpártolás is felmerülhet.

Szánalmas magyarázkodásba menekült Karácsony Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Szánalmas és zavaros magyarázkodás

Karácsony a felvétel nyilvánosságra kerülését követően nagyon szánalmas magyarázkodásba kezdett. Azokra a kérdésekre, amelyek azt firtatták, hogy a felvétel szerint MSZP-s és DK-s politikusokat minősít, a családját ért fenyegetéseket és zuglói közpénzek ellopását is említi, valamint az ellenzéki együttműködés résztvevőivel vívott csatákról beszél, Karácsony válaszában a Fideszre és a kormánypárthoz kötődő, meg nem nevezett üzleti körökre hárította a felelősséget. Hozzátette: a vádat nem tudná bíróságon bizonyítani, ezért nem nevezett meg senkit.

Később a teljesen alkalmatlan főpolgármester-jelölt zavaros magyarázkodásba kezdett az ATV-ben. A baloldal főpolgármester-jelöltje többször is megcáfolta saját magát az adás során:

miközben folyamatosan azt állította, nem tudja, mikor és hol mondta ezeket a mondatokat, olyan részleteket is elárult, amiről csak akkor tudhatna, ha emlékezne a beszélgetésre

(ami nyilvánvaló, hiszen meglehetősen életszerűtlen, hogy ne emlékezne ilyen erős vádakra, mint amik elhangzanak a szájából). Ez azt jelenti: Karácsony számára nem csak az kínos, amit mondott, hanem az is, ezeket mikor és hol mondta, különben nem állítaná azt, hogy nem emlékszik.

Maffiamódszerek

jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. A tárcavezető azt is megjegyezte: szinte bánja, hogy a Fidesz tanácskozásairól nem szivárognak ki titkos felvételek, mert a választók számára kiderülne belőlük, mennyivel igényesebb politikai kultúra jellemzi az ő megbeszéléseiket.

Tóth Csaba meglehetősen abszurd módon Karácsony Gergely utólagos tagadására hivatkozott, mintha nem is lenne felvétel arról, amit mondott.

éppen ezért egyáltalán nem ingott meg a bizalmam Karácsonyban, és továbbra is támogatjuk őt" - így kommentálta az Origónak a kiszivárgott hangfelvételt, annak ellenére, hogy a felvételen Karácsony erről beszél. (Tóth Csaba magyarázata azért abszurd, mert Karácsonynak nem kellett a nevét kimondania, hiszen a kérdező kimondta). Tóth azt közölte, hogy a kampány folytatódik, és mivel Karácsony - most, utólag - azt állítja, hogy őt nem fenyegette meg senki, ezért nem is érdemes tovább foglalkozni az üggyel.

Kovács László szerint a gyanú árnyékát is kerülni kell Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Kovács László: Ne vetüljön a gyanú árnyéka sem

Még 2014-ben azt javasoltam az MSZP-ben, hogy akit korrupcióval vádolnak meg, és nincs olyan bírósági ítélet, ami ennek ellentmondana, annak függesszék fel a tagságát, hogy ne vetüljön a gyanú árnyéka a pártra – így kommentálta Kovács László, az MSZP nagy tekintélyű egykori elnöke azt a nyilvánosságra került hangfelvételt, amin Karácsony Gergely arról beszélt, hogy szétlopják a kerületet a zuglói MSZP-sek, Tóth Csaba MSZP-s képviselő pedig többször megfenyegette a családját.

Az egyik legpusztítóbb botrány

Lánczi Tamás szerint a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése szemmel láthatóan váratlanul érte az ellenzéket és Karácsony Gergelyt, aki belezavarodva a magyarázkodásba, rögtön hazugságba is keveredett: először beismerte, hogy a mondatok egy magánbeszélgetésen hangzottak el, majd azt nyilatkozta, hogy a felvétel egy összevágott anyag. Mindezzel persze még semmit sem magyarázott meg a felvétel tartalmával kapcsolatban.

mondta a politológus.

Péntek reggelre teljes hallgatásba burkolóztak az ellenzéki propagandaoldalak a teljesen alkalmatlan Karácsony Gergely őszödi beszédéről. Míg máskor egy-egy kiszivárgott felvétellel hetekig foglalkoznak a balliberális propagandisták, most a számukra is nagyon kínos felvételről inkább mélyen hallgatnak. Az Index-től a 444 nevű Soros-blogig, a 24-től a naponta hazugságokkal lebukó hvg-ig eltüntették Karácsony Gergely és a magyar baloldal megsemmisítő önleleplezését.