Péterfalvi: Az emberek saját testi adatait is védeni kell

Vágólapra másolva!
Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a személyes adatok védelméről, de egy konkrét per kapcsán szóba került a GDPR kérdése is.
Vágólapra másolva!

Péterfalvi Attila arról beszélt, hogy az emberek saját testi adatait is védeni kell, hiszen ma már a technikai fejlődés olyan léptékben halad, amire korábban senki nem gondolt volna. Jelentős kutatások folynak, amelyek az emberiség előrelépést segítik, de ezeknek lehetnek árnyoldalai is.

Példaként hozta fel a NAIH vezetője az önvezető autókat, amelyekbe nem lehet kitakart arcú emberek képét betáplálni, hiszen ebben az esetben csak akkor állnának meg, ha kitakart arcú emberek lépnek az autó elé.

Hozzátette, felmerülhet a kérdés, hogy mi van abban az esetben, ha ezek a személyes adatok rossz kezekbe kerülnek, ezt meg kell akadályozni, de ez nem egyszerű, hiszen a technikai fejlődés nagyon gyors ütemben halad. Fontosak a jogszabályok, ahogy az etikai következmények is, ezek megalkotásában az álamnak, a jogszabályok megalkotóinak van felelőssége, azonban ezek a kérdések csak globális összefüggésben válaszolhatók meg. Hiszen az nyilvánvaló – tette hozzá, hogy a magyar kormány is felismerte, az okos városok, az okos eszközök biztosítják a fejlődést, de nagyon oda kell figyelni, mit lehet kezdeni azokkal a veszélyekkel, akik realitásként megjelennek.