Mi lesz az ellenzékkel Karácsony Gergely őszödi beszéde után?

Vágólapra másolva!
Bő két héttel a magyarországi önkormányzati választások előtt összeomlani látszik a magyar ellenzék önkormányzati kampánya. Korábban sem álltak jól, de eddig az ellenzék abba a reménybe kapaszkodott, hogy talán Budapesten meg tudja szorongatni a [kormánypárt] Fideszt. A csütörtökön nyilvánosságra került hangfelvétellel – amelyen Karácsony Gergely, az ellenzék főpolgármester-jelöltje az őt jelölő szocialista párttal való rendkívül feszült kapcsolatáról, a szocialisták korrupciós ügyeiről és saját alkalmatlanságáról beszél – úgy tűnik, ez a kevéske remény is szertefoszlik. Lánczi Tamás politológus elemzését a V4NA nemzetközi hírügynökség számára készítette, itt olvashatják.
Vágólapra másolva!

Bár Karácsony Gergely vélhetően mindent tagadni fog, a kiszivárgott felvétel több ponton is kegyelemdöfést visz be az ellenzéknek.

A kormánypártok budapesti kampánykommunikációja arra épült, hogy Karácsony Gergely alkalmatlan jelölt. A felvételen ezt maga Karácsony Gergely is elismeri, amikor arról beszél, hogy Zuglóban és a fővárosi politikában hogyan vált az ellenzéki pártok játékszerévé:

Miközben az ellenzék a korrupció elleni harc bajnokaként pozícionálja magát, Karácsony politikai szövetségeseit köztörvényes bűnözőként írja le:

Az ellenzéki pártok folyamatosan az összefogást és annak sikerességét hangsúlyozzák, főpolgármester-jelöltjük azonban siralmas képet fest az együttműködés valódi állapotáról: Bár a választók valószínűleg eddig is sejtették, hogy a liberális és az egykori szélsőjobbos-antiszemita törpepártok együttműködése nem zökkenőmentes, a hangfelvétel bepillantást enged a színfalak mögé. Karácsony szavai világossá teszik, hogy rendkívül súlyos feszültségek terhelik az összefogást, ami sok bizonytalan szavazót eltántoríthat az ellenzéki jelöltekre való voksolástól.

A hangfelvétel nyilvánosságra kerülése szemmel láthatóan váratlanul érte az ellenzéket és Karácsony Gergelyt, aki belezavarodva a magyarázkodásba, rögtön hazugságba is keveredett: először beismerte, hogy a mondatok egy magánbeszélgetésen hangzottak el, majd azt nyilatkozta, hogy a felvétel egy összevágott anyag. Mindezzel persze még semmit sem magyarázott meg a felvétel tartalmával kapcsolatban.

Nem kérdés, hogy Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde óta ez az ellenzék egyik legpusztítóbb botránya, ami bizonyosan befolyással lesz a kampány hátralévő időszakára.