Különleges kincset rejt a Csornai Premontrei Apátság

Csornai Premontrei Apátság
Vágólapra másolva!
Az ország egyik legjelentősebb műkincsét, a negyedik századi Hun diadémot is megnézhetik a látogatók, akik elmennek a Csornai Premontrei Apátságba. Október elsején nyitják meg hivatalosan a látogatóközpontot. A látogatási útvonalat végigjárva a turisták megismerhetik az apátság hétköznapjait és ünnepeit, megnézhetik a különleges, interaktív kiállítást, amely a premontreiek életét mutatja be, megcsodálhatják a templomot, a sekrestyét, a dísztermet és a gyönyörű könyvtárat is.
Vágólapra másolva!

A premontrei-rendet 1120-ban alapította Szent Norbert a francia Prémontré-ben. Magyarországon 1130 körül jelentek meg a premontrei szerzetesek, először Nagyváradon. Csornára 1180-1210 körül érkeztek. A csornai apátság épületét 1551 után aztán elhagyták a szerzetesek, így az épület romossá vált. A török idők elmúltával viszont újra benépesítették az apátságot a premontreiek.
1950-ben a kommunisták feloszlatták a szerzetesrendet, de a rendszerváltáskor, 1989 után újra megkezdhette működését – ismét premontrei szerzetesek költöztek az apátság épületébe, amelyet az 1990-es években felújítottak.
Most nemcsak maga az épület újult meg, hanem a turisták számára is vonzóvá vált – mondta az Origónak Virág Zsolt művészettörténész, a Magyar Kastélyprogram projektmenedzsere. Október elsején hivatalosan is megnyitják a Csornai Premontrei Apátságban a látogatóközpontot, ahol az emberek beleshetnek a szerzetesek mindennapjaiba, megnézhetik azokat a termeket, helyiségeket, ahová eddig nem mehettek be. Megmutatnak egy egyedülálló, negyedik-ötödik századból való kincset is, a Hun diadémot. Különleges, interaktív kiállítás is várja a látogatókat – mondta Morva-Simon Natália, a kiállítás társkurátora.
Az Origo stábja a Csornai Premontrei Apátságban forgatott – nézze meg a videót.