Kovács László: Aki korrupció gyanújába keveredik, fel kell függeszteni

Kovács László, MSZP, Parlament, országgyűlés, plenáris ülés,
Vágólapra másolva!
Még 2014-ben azt javasoltam az MSZP-ben, hogy akit korrupcióval vádolnak meg, és nincs olyan bírósági ítélet, ami ennek ellentmondana, annak függesszék fel a tagságát, hogy ne vetüljön a gyanú árnyéka a pártra – így kommentálta Kovács László, az MSZP nagy tekintélyű egykori elnöke azt a nyilvánosságra került hangfelvételt, amin Karácsony Gergely arról beszélt, hogy szétlopják a kerületet a zuglói MSZP-sek, Tóth Csaba MSZP-s képviselő pedig többször megfenyegette a családját.
Vágólapra másolva!

Nem voltam személyesen tanúja az ügynek, így a pontos részleteket nem ismerem – mondta a nyilvánosságra került hangfelvétellel kapcsolatban Kovács László az Origónak. Az MSZP volt elnöke az ügy kapcsán kifejtette, amikor hazajött Brüsszelből a bizottsági ciklusa lejártával 2009-ben, akkor már nem volt az MSZP vezetője, és egyetlen párttisztsége sem volt.

- mondta.

"Miután hazatértem, láttam, hogy az MSZP népszerűsége lefelé megy, jelentkeztem Mesterházynál, hogy segítsek a 2014-es kampányban.

- emlékeztetett Kovács László. Természetesen voltak ellenérvek ez ellen, mert több olyan eset is volt, amikor alaptalanul vádoltak valakit – tette hozzá. Kovács László elmondta, hogy ő akkor felsorolta 10-11 olyan vezető szocialista nevét (Kósáné Kovács Magda, Kiss Péter, stb.), akik ellen korábban soha nem merült fel semmilyen korrupciós vád.

Kovács László: Minden gyanú felett kell állnia a szocialista politikusoknak Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Amikor tényleges bírósági ítélet nem ment fel valakit, ott nem engedheti meg magának egy párt, hogy ilyen gyanú terhével bent maradjon.

Kovács László egy finnországi példát is elmondott. Abban az esetben egy általa megismert nagyon tehetséges finn fiatal politikus egyik napról a másikra kilépett a pártból. Ő akkor megkérdezte az illetőt, miért tette, majd elmondta, hogy kiderült, hogy a bátyja belekeveredett egy bankbotrányba.

- emlékeztetett az MSZP volt elnöke.

Kovács László később egy vezető finn politikusnál érdeklődött erről az esetről, és akkor megtudta, hogy az illető fiatalember később sem kerülhetett vissza a szociáldemokrata pártba, mivel a finn szocdem párt minden tagjának minden gyanú felett kell állnia.

Remélem, hogy a nyilvánosságra került felvétel nem rontja meg a viszonyt az ellenzéki oldalon, és nem romlanak Karácsony esélyei.

Kovács László azt mondta, bízik benne, hogy Karácsony nyerni fog, és nem fog csalódást okozni. Az MSZP volt elnöke arról is beszélt, hogy ő teljes mértékben kész a tapasztalatával segítséget adni a politikusnak. Számíthat a támogatásomra, nem állást akarok - mondta Kovács László.