Karácsony leleplezte magát és a korrupt ellenzéket: őt csak azért indítják, hogy mögötte szétlophassák Budapestet

sajtótájékoztató, Mindenki Budapestért, mindenki a Tizenötödikért, Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt és Németh Angéla, a XV. kerület közös ellenzéki polgármesterjelöltje
Vágólapra másolva!
Az Origo véleménycikke Karácsony Gergely kiszivárgott mondatairól. Bordács Bálint írása.
Vágólapra másolva!

Egyáltalán nem túlzó azt állítani, hogy akárcsak Gyurcsány Ferenc 2006-os őszödi beszéde, Karácsony Gergely csütörtökön nyilvánosságra került vallomása is be fog kerülni a történelemkönyvekbe. A politika szereplői időnként teljesen mást mondanak, és mutatnak kifele, mint ahogy cselekszenek közösségükön belül, és ha ilyenkor a választópolgárok kapnak egy kis szeletet a belső viszonyokról, az nagyot tud robbanni. Ami 2019. szeptember 26-án történt, az egy óriási közéleti detonáció, ami könnyedén maga alá temethet nagy karrierről álmodozó politikusokat, piszkos kezű pénztárnokokat, sürgő-forgó pártkatonákat, és a nekik terepet, megélhetést, és szellemi megbecsülést biztosító pártokat.

A mai napig az volt a mantra, hogy a legutóbbi választásokon rendre agyonvert ellenzék ezúttal egységesen, rendezetten, magabiztosan és felkészülten vonul a kormánypártok elleni harcba október 13-ára. Unalomig ismételgették az unalmas szólamaikat az unalmas sajtótájékoztatóikon, miszerint itt is, sőt ott is, meg amott is megszületett az összefogás, sohasem volt ekkora egység közöttük, most aztán annyi lesz a Fidesznek. Akinek a politikai realitásérzéke karcolja Lengyel Lászlóét, az sejthette, hogy itt azért rendesen kilóg a lóláb, hiszen egy bugyuta antiszemita párt nehezen állhat össze az Európai Egyesült Államokat hirdetőkkel. Amikor már kezdtek az ellenzéki hívek álmodozni, hogy a félhülye ellenzék magára talált, érkezett az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje, Karácsony Gergely, aki azt üzente, gyerekek, nyugalom, mindez szokás szerint csak szövegelés volt.

Valószínűleg mára már nincs olyan ember Magyarországon, aki ne hallott volna arról, hogy kikerült egy rémkínos 4 in 1 hangfelvétel, amely csupán azt bizonyította, hogy Karácsony Gergely tökéletesen alkalmatlan még arra is, hogy négy (vagy öt?) törpepártot elvezetgessen; az ellenzéki szövetségesek jobban gyűlölik egymást, mint a Fideszt, a kormányellenes erők olyan rosszul állnak, hogy még ők sem tartják esélyesnek magukat; valamint akkora a korrupció Zuglóban, hogy azt egy közép-afrikai ország is megirigyelné.

Karácsony őrült megszállottsággal osztotta ki a nem a nyilvánosságnak szánt hanganyagon szövetségeseit, és azok politikusait: az egyik reménytelen a győzelemre, a másik tök hülye, de azért nem annyira, hogy ne tudná, miért kell börtönbe menni; a harmadik meg szétlopja az egyébként általa irányított kerületet. Nem kell különösebb politikai érzék ahhoz, hogy feltűnjön: nem teljesen erről volt szó korábban! Legtöbben Gyurcsány Ferenc őszödi beszédéhez hasonlították Karácsony Gergely "igazságbeszédét", ami teljes mértékben érthető. Nemcsak azért, mert szövetségesek, hanem azért is, mert ugyanolyan módszerekkel bódították az embereket, különösképpen a reményvesztett ellenzéki érzelmű szavazókat. Csakhogy az ellenzék főpolgármester-jelöltje bizonyos értelemben túl is tett példaképén.

Ugyanis volt egy mondata, amely arról tanúskodik, hogy

ez nem egy szimpla őszödi beszéd volt, hanem a korrupció elfogadásának a himnusza.

Karácsony ugyanis a felvétel egyik pontján azt találta mondani, hogyha az ellenzék egy iskolaigazgatót, egy civilt rak meg polgármesternek, akkor a szocialisták szétlopják mögüle a kerületet. És itt jön a képbe a korrupció imádata: az ellenzék főpolgármester-jelöltje szerint éppen ezért teljesen rendben van, hogy az általa vezetett kormányellenes erők Horváth Csabát, a szocialisták egykori II. kerületi polgármesterét indítják Zuglóban a városvezetői székért. Csabi disztingváltan bonyolítaná le, diszkréten kezelné a borítékáradatot, tudja, hogyan kell lopni - valahogy így hangozhatott Karácsony érvelése, miért is van szükség Horváth Csabára, a szocialisták politikusára a XIV. kerületben.

Csak a bökkenő az, hogy az ellenzéknek természetéből fakadóan nemcsak ide kellene egy "jó" gondnok, hanem Budapestre is. Márpedig választásuk Karácsony Gergelyre esett, aki öt évig éppen Zuglóban volt a "jó" gondnok. Miközben eljátszotta, hogy ő a polgármester, addig a szorgos szocialista kezek úgy nyúlkáltak bele a kerület kasszájába, mint medvebocs a mézesbödönbe. A "jó" gondnok félrenézett, nem szólt semmit, úgy tett, mintha nem történt volna semmi.

Vajon mi lenne a szerepe Karácsony Gergelynek főpolgármesterként? Csak nem az, hogy a szocialisták vakulásig lophassanak, miközben a jó gondnok széttárja a karját?