Összevissza beszélve, kínosan magyarázkodott a teljesen megzavarodott Karácsony Gergely az őszödi beszéde után

KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2019. június 19. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje az aHang vitáján Budapesten, az Átrium Színházban 2019. június 19-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában zavaros magyarázkodásba kezdett a ma nyilvánosságra került őszödi beszédével kapcsolatban a láthatóan megrendült Karácsony Gergely. Mint ismert, a felvételen többek között a zuglói szocialisták korrupciójáról beszélt, és felemlegette, hogy Tóth Csaba XIV. kerületi MSZP-s politikus megfenyegette a családját. A baloldal főpolgármester-jelöltje többször is megcáfolta saját magát az adás során: miközben folyamatosan azt állította, nem tudja, mikor és hol mondta ezeket a mondatokat, olyan részleteket is elárult, amiről csak akkor tudhatna, ha emlékezne a beszélgetésre (ami nyilvánvaló, hiszen meglehetősen életszerűtlen, hogy ne emlékezne ilyen erős vádakra, mint amik elhangzanak a szájából). Ez azt jelenti: Karácsony számára nem csak az kínos, amit mondott, hanem az is, ezeket mikor és hol mondta, különben nem állítaná azt, hogy nem emlékszik.
Vágólapra másolva!

Miután csütörtök reggel kiszivárgott Karácsony Gergely őszödi beszéde, este a politikus az ATV Egyenes Beszéd című műsorába ment magyarázkodni. "Nem kell sokat gondolkodnom, mit mondok, elmondom, hogy mi van" - ilyen álmagabiztos módon kezdte a beszélgetést a baloldali ellenzék főpolgármester-jelöltje, a folytatás azonban hihetetlenül kínosra sikerült.

Gyakorlatilag nem volt két egymást követő mondat a balliberális politikus magyarázkodásában, ami ne mondott volna ellent egymásnak.

Emlékeztetőül: szerda reggel még azt mondta

  • Gy. Németh Erzsébetről, hogy az a veszély nem fenyeget, hogy a XVII. kerületben megnyerje a választást,
  • Horváth Csabáról, hogy tudja hol a határ, miért jár börtön és miért nem.
  • Tóth Csabáról, hogy megfenyegette őt és a családját.

Szerda estére azonban a következő varázslatos változások következtek be, a következőket mondta Karácsony az ATV-ben:

  • "Gy. Németh Erzsébet meg fogja nyerni a kerületét"; "Gy. Németh egy kiváló politikus"; "Magyarország egyik legfelkészültebb politikusa";
  • Horváth Csaba egy tapasztalt városvezető, kell egyfajta politikai rutin, és ez Csabának megvan;
  • Szó sem volt arról, hogy Tóth Csaba fenyegette meg, ezt egy tőle független gazdasági szereplő tette meg.

Mindennek ellenére azt állította a műsorban, hogy "olyanokat mondott a felvételen, amit korábban a nyilvánosság előtt is mondott" (ez hazugság), és sírással küszködve adott elő egy összeesküvés-elméletet arról, hogyan hallgatták le, majd egy kérdésre válaszolva kénytelen volt elismerni, hogy nem a "titkosszolgálat" hallgatta le (pedig nem sokkal előbb a szintén vendég Gyurcsányné még ebbe próbált kapaszkodni).

A beszélgetés egyik drámai csúcspontján Karácsony Gergely elcsukló hangon azt találta mondani, hogy "köszönöm azt, hogy ezt a beszélgetést nyilvánosságra hozták!" Ezzel párhuzamosan viszont három év börtönnel fenyegette a felvétel készítőjét és nyilvánosságra hozóját.

Az adás végén az ATV riporterének arra a kérdésére, miszerint mennyire ütötte meg ez a botrány, úgy válaszolt, semennyire. "Pedig úgy tűnik, mintha megütötték volna, és az ütés miatt most dacos" - mondta ki a teljesen nyilvánvaló tényt a műsorvezető.

Szerda reggel a baloldali-ellenzéki portálokon jelent meg az a felvétel, amelyen Karácsony Gergely arról beszélt, hogy kifejezetten rossz a viszonya az őt kormányfőjelöltnek, és főpolgármester-jelöltnek jelölő MSZP-vel, a zuglói szocialisták szét akarják lopni a kerületet, valamint Tóth Csaba, az MSZP helyi országgyűlési képviselője többször megfenyegette őt és családját. Őszödi beszédében több ellenzéki politikust is bírált, így többek között Tüttő Kata, belvárosi MSZP-s polgármesterjelöltről, Gy. Németh Erzsébet, XVII. kerületi DK-s polgármesterjelöltről, Horváth Csaba, zuglói MSZP-s polgármesterjelöltről, és Tóth Csabáról, az MSZP zuglói országgyűlési képviselőjéről is negatívan nyilvánult meg.
Egyre nagyobb bajban van Karácsony Gergely, a baloldal főpolgármester-jelöltje: két és fél héttel az önkormányzati választás előtt magyarázkodásra kényszerült kiszivárgott őszödi beszéde miatt Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A beszélgetés legérdekesebb pillanatai azok voltak, amikor Karácsony életszerűtlen módon ragaszkodott ahhoz, hogy nem emlékszik, hol és mikor beszélt a korrupt szocialistákról és Tóth Csabáról. Ha ez igaz lenne, az azt jelentené, hogy nagyon súlyos mentális problémái vannak, de mi ezt nem állítjuk róla. Feltehetően arról van szó, hogy Karácsony számára nem csak az elhangzottak jelentenek veszélyt, hanem az is, hogy kiderül, ezek a mondatok hol és mikor hangzottak el. Az is valószínűnek tűnik, hogy Karácsony tudja, mondhatott más kínos dolgokat is ebben a beszélgetésben.

Összeomlott Karácsony kampánya

Az Origo az ügy kapcsán több egykori és korábbi vezető szocialista politikust is megkeresett. Kovács László, az MSZP nagy tekintélyű egykori elnöke úgy kommentálta a hírt portálunknak, hogy aki korrupció gyanújába keveredik, azt fel kell függeszteni.

"Előre megjósolom magának, hogy a választási kampány hátralévő részében még legalább 100 ehhez hasonló kreált felvétel, ügy fog napvilágot látni - ezt már Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke mondta, aki Karácsony mellé állt, és szavaiból az is kiderült, a szocialisták tartanak attól, hogy vannak még ilyen felvételek.

Tóth Csaba, az MSZP Zuglóban megválasztott országgyűlési képviselője pedig Karácsony Gergely utólagos tagadására hivatkozott, amikor a botrányról kérdeztük.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint maffiaviszonyok vannak a baloldalon, Boros Bánk Levente, politológus pedig Karácsony őszödi beszédeként értékelte a hanganyagon elhangzottakat, és a zuglói szocialista maffiahálózatra utalva azt mondta, a baloldal főpolgármester-jelöltje nem a maga ura, csak egy báb.