Szijjártó Péter: A magyar gazdaság dimenzióváltása sikeres

SZIJJÁRTÓ Péter; Szijjártó Péter miniszter és az SK Innovation elnök-vezérigazgatójának találkozója  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter látogatása New Yorkban
New York, 2019. szeptember 24. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Jun Kim, a dél-koreai SK Innovation elnök-vezérigazgatójának találkozója (k), a magyar külképviseleten New Yorkban 2019. szeptember 23-án. Mellettük Haekwon Ryu, a mérnöki iroda csapatvezetője (b). MTI/KKM/Burger Zsolt
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter az ENSZ-közgyűlés jelenleg zajló ülésszakának helyszínén, New Yorkban tartózkodik. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy az amerikai beruházókkal folytatott tárgyalásai alapján egyértelműen beigazolódott, hogy a magyar gazdaság dimenzióváltása megtörtént.
Vágólapra másolva!

Az országot nem kizárólag mint ideális termelési helyszínt jellemzik a vállalatok, hanem olyan beruházási helyszínként tekintenek rá, ahol magas hozzáadott értékű tevékenységet, komoly szakképzettséget igénylő kutatást és fejlesztést, illetve erre épülő tevékenységet is érdemes végezni - mondta Szijjártó Péter az MTI-nek az ENSZ-közgyűlés jelenleg zajló ülésszakának helyszínén, New Yorkban.

A miniszter több amerikai - gyógyszerészeti, elektronikai és pénzügyi - vállalat vezetőivel folytatott kétoldalú megbeszélést.

Átadta emellett az elmúlt év legjelentősebb amerikai befektetőjének járó Chain Bridge Budapest Award elismerést, amelyet ezúttal az alumíniumiparban érintett Arconic amerikai vállalat (a korábbi Alcoa) kapott meg.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Jun Kim, a dél-koreai SK Innovation elnök-vezérigazgatójának találkozója (k), a magyar külképviseleten New Yorkban 2019. szeptember 23-án. Mellettük Haekwon Ryu, a mérnöki iroda csapatvezetője (b). Forrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

Szijjártó Péter elmondta, hogy az IBM amerikai informatikai óriáscég most közölte mértékadó ranglistáját a tavalyi év fejleményeiről.

A ranglistán Magyarország az egymillió lakosra jutó új munkahelyek létrehozásának szempontjából az ötödik helyre került világszinten.

A legkeresettebb befektetési célpontok között az ország a járműiparban a negyedik, a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó beruházások tekintetében pedig a kilencedik helyet foglalja el.

- vonta le a következtetést a miniszter.

Ez a magyar munkaerő képzettségének, az oktatási rendszer fejlettségének és annak köszönhető, hogy a kifejezetten magas anyagi ráfordítást igénylő kutatás-fejlesztési beruházásoknak kedvez az az adópolitika, amely a lehető legtöbb fejlesztési forrást hagyja a vállalatoknál - emelte ki.