Szemét, fecskendők és használt óvszerek - így néz ki Karácsony kerülete

Vágólapra másolva!
A botrányos parkolási rendszer mellett lepusztult városrészek és romló közbiztonság Karácsony Gergely polgármesteri tevékenységének eredménye Zuglóban - írja a Magyar Nemzet, amelynek munkatársai egy civil bloggerrel járták végig a Francia utat, ahol hegyekben álló szemét, fecskendők és használt óvszerek fogadták őket.
Vágólapra másolva!

Karácsony Gergely, a baloldal főpolgármester-jelöltje nem igazán kampányol zuglói eredményeivel, így a Magyar Nemzet munkatársai úgy döntöttek, körbenéznek a városrészben. Ehhez egy, a helyi viszonyokat feltérképező budapesti blogger segítségét vették igénybe, akinek a navigálásával járták be a kerületet. A Városkép Romboló elnevezésű Facebook-oldal kezelője, aki a főváros legproblémásabb részeiről készít videókat, úgy látja, hogy

Zugló egyes közterületeinek állapota kirívóan leromlott az elmúlt években.

A problémás helyszínek között említette

  • a Bosnyák tér mögötti, egykori Csömöri úti sportpályát és környékét,
  • a Fogarasi út végi, egykori Match közért környékét, valamint
  • az Öv utcai senki földjét is.

Ennek ellenére a Francia utat nézte meg a Magyar Nemzet stábja. A Thököly úttól indultak el a Francia úton át a Kerepesi út irányába, ahol bal oldalon a vasúti töltés fut végig, amelynek alján húzódik a hírhedt sufnisor, ahol az illegális szemétlerakás is virágzik, és az építmények mögött sok helyen hajléktalanok laknak, és drogosok lövik be maguknak a napi adagjukat.

Forrás: Magyar Nemzet

A Francia út–Egressy út előtti kereszteződésben egy építési területen elhagyott, kibelezett munkagép állt, ablakai betörtek, a jármű összegraffitizett állapotban, akárcsak a házfalak többsége. A látkép tovább haladva sem változott, hiszen az Egressy út utáni részen található a főváros belső és középső kerületeiben igen ritka földutak egyike, amely az illegális hulladéklerakók Mekkája. A behajtást jelenleg semmi sem gátolja, a környékbeliek elmondása alapján éjszaka érkeznek a teherautók, amelyekről vélhetően a lomtalanítások után megmaradó felesleget dobálják le. Az út mentén egy elhagyott, rendszám nélküli autó állt. A blogger már többször készített itt a nagyobb szemétlerakásokról kép- és videóanyagot, de arra is volt példa, hogy a lakosság által nagyobb kövekből összeeszkábált útakadályt talált itt. A stáb ezen a ponton szóba elegyedett egy kutyáját sétáltató férfival, aki szerint

csak harci kutyával merészkedik erre a környékre sötétedés után.

A földút mellett, bal oldalon egy betonkerítéssel elhatárolt terület áll, a kerítés egyik panele kiütve, és a résen szemetes- és sitteszsákokat, valamint építési törmeléket szórtak be. A kerítés után egy személyautó áll, ablakai kitörve, azokat rongyokkal fedték le, valószínűleg laknak benne. A stáb benézett az út mellett húzódó sufnisorok mögé is, ahol szemét és hajléktalanok összetákolt kartondoboz viskói láthatók. Néhány helyen használt fecskendőket találtak, az egyik tákolmány mögött pedig egy óvszer csomagolása és egy szakadt, lila melltartó őrizte egy pásztoróra emlékét.

Az Ajtósi Dürer sor végén található aluljáróhoz érve átmentek a töltés másik oldalán húzódó Mexikói útra. Az aluljáró felett CivilZugló felirat díszelgett, mellette két hajléktalan pihent meg a szokásos napi körútjukról "hazafelé" tartva. Az alagút túloldalán két nő és két férfi beszélgetett. "Az utóbbi években már nem kaszálják a töltést, és tiszta szemét minden" - mutatott körbe az egyik férfi. Az út mellett kanapé, szivacsok és mindenféle kidobott limlom látható. "Az önkormányzat a MÁV-ra mutogat, a MÁV az önkormányzatra."

Senki sem szeretne semmit tenni a hulladéklerakók ellen - mondta az egyik nő a Magyar Nemzetnek. A beszélgetők szerint a szörnyű helyzeten könnyű lenne javítani, hiszen a térfigyelő kamerák és az útzárak felszerelésével távol lehetne tartani a szemetelőket és javulhatna a közbiztonság is, ám az önkormányzat évek óta nem tesz semmit a környéken lakók érdekében. Elmondták továbbá, hogy legutóbb 2015 és 2016 elején járt erre Karácsony Gergely, szemétgyűjtést rendezett, ám a felszedett hulladékot napok alatt "pótolták", és a környéken élők azóta is nap mint nap szembesülnek a bűnözéssel, a drogosokkal, a prostitúcióval és az illegális hulladéklerakással.

Rozgonyi: Karácsonyék nem igazán büszkék

"Feltehetően egyáltalán nem fogják hivatalosan átadni Karácsony Gergelyék a felújított Pillangó parkot, láthatóan nem igazán büszkék az eredményre" - ezt már Rozgonyi Zoltán, Zugló fideszes polgármesterjelöltje mondta a konzervatív-polgári napilapnak. Bár hasonló parkfelújítási projektekhez képest jóval magasabb összeget - közel 680 millió forintot - költött a Karácsony vezette XIV. kerületi önkormányzat a zászlóshajó-beruházására, és a kerületiekkel is egyeztetett a polgármester, mégsem sikerült elnyernie a park környékén lakók elégedettségét.

"Az egyeztetések eredményeként egy 200-250 milliós beruházásról volt szó, majd egyik napról a másikra háromszor akkora költségvetés támogatását kérték Karácsonyék a Fidesz-frakciótól, ám ennek az lett volna a feltétele, hogy ebből az összegből további hat-hét parkot is felújítanak. Azonban ezt nem fogadta el a testület, így a nagyobbik kormánypárt sem támogatta az említett összegben a közbeszerzés kiírását." - tette hozzá.

Forrás: Magyar Nemzet

"Továbbá kiderült, hogy Karácsony és köre több olyan dolgot is beleálmodott a beruházásba, amelyekkel fel akarták dobni a kampányukat, így például egy kutyafuttatót is kialakítottak a parkban 15 millió forintból, ám egy farönkön és egy sámlin kívül nincs benne semmilyen eszköz" - nyilatkozta az alpolgármester. Szavai szerint rendszeresen keresik meg a környéken lakók a felújítással kapcsolatos panaszaikkal, szerinte mára Budapest-szerte elhíresült kifejezéssé vált a járdafa, amely a Pillangó park sétáló- és kerékpárútjainak kellős közepén tornyosuló fákat jelöli, ezek különösen balesetveszélyesek a biciklisek és a vakok számára. Olyan helyekről viszont, ahol erre nem volt szükség, terebélyes ősfákat vágatott ki Karácsony, és a zöld területet is indokolatlan mértékben csökkentette térkövekkel, járólapokkal.

húzta alá a fideszes jelölt.