Dunai hajóbaleset: kiderült, milyen üzeneteket törölt a Viking Sigyn kapitánya

Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya, Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épülete, 2019. július 31.
Hableány, katasztrófa, baleset, Budapest
Budapest, 2019. július 31. A május 29-ei dunai balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát kísérik a letartóztatásáról döntő bírósági tárgyalásra a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épületének folyosóján 2019. július 31-én. Segítségnyújtás elmulasztása miatt is gyanúsítottként hallgatták ki, és július 29-én őrizetbe is vették a hajóskapitányt. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
A Viking Sigyn kapitánya baleset utáni napon üzeneteket törölt a telefonjáról, ezeknek egy részét most informatikai szakértőknek sikerült visszaszereznie. Jurij C. ezek alapján elismerte, hogy nem látta a Hableányt – írja a Bors.
Vágólapra másolva!

Az ukrán kapitány letartóztatása után kiderült, hogy különböző adatokat, üzeneteket és képeket törölt a telefonjáról. A Bors információi szerint ezeknek egy részét most vissza tudták hozni informatikai szakemberek.

– áll Jurij C. egyik üzenetében, amit a baleset másnapján írt az egyik rokonának.

Forrás: MTI/Mónus Márton

A nyomozás adatai szerint a férfi olyan üzeneteket törölt, amiket a baleset másnapján küldött az egyik rokonának, valamint

a másodkapitányát kérdezgette az ütközésről.

A Hableány meghalt kapitányának családját képviselő ügyvéd, dr. Gulyás Krisztián szerint teljesen emberi reakció volt az Jurij C-től, hogy leírta üzenetben a rokonának, hogy nem látta a Hableányt.

– mondta az ügyvéd.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ahogy korábban megírtuk, a Viking Sigyn szállodahajó gyakorlatilag maga alá gyűrte a Hableány sétahajót május 29-én a Dunán, a Margit híd alatt. A sétahajón 35-en utaztak, köztük 32 dél-koreai turista, az idegenvezetőjük, valamint a hajó két fős magyar legénysége.

A balesetben hét embert mentettek ki élve a vízből, huszonheten meghaltak, egy áldozatot jelenleg is keresnek.