Rekordszámú nevezés érkezett a 15. fóti Nemzetközi Díjlovas Versenyre

fóti lóverseny
Vágólapra másolva!
A Magyar Lovasterápia Szövetség a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat védnökségével és támogatásával 2019. szeptember 27-29. között, immáron tizenötödik alkalommal rendezi meg nemzetközi és hazai Díjlovas Versenyét és Lovasterápiás Versenyét. Idén a Díjlovas Verseny egyben Világkupa is lesz.
Vágólapra másolva!

A 15 évvel ezelőtti kis fóti versenyből egy hatalmas lovas verseny lett, amely egyúttal Világkupa is. A rendezvény főtámogatója az OTP Bank Nyrt., kiemelt támogatók az ELMŰ-ÉMÁSZ, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Mercedes-Benz Hungária Kft. és a Hewlett Packard Enterprise.

A Lovasterápiás Verseny a tavalyi évhez hasonlóan idén is háromnapos lesz, 171 versenyző nevezett az ország különböző pontjairól.

A hiperaktív, tanulásban, illetve értelmileg akadályozott gyerekek önállóan lovagolnak ügyességi pályán, illetve díjlovas programot mutatnak be lépésben és ügetésben. A Jámbor Vilmos Emlékversenyen 4 fős csapatok versenyeznek egymással vezetett lovon, a gyerekeknek játékos feladatokat kell megoldaniuk lóháton.

A gyógypedagógiai lovastorna versenyszámra hiperaktív, tanulásban, illetve értelmileg akadályozott gyermekek nevezhetnek három életkori kategóriában.

A Mádl Ferenc Emlékversenyen a versenyzők bármilyen mesét, történetet előadhatnak, melyben ló és lovasa a legfontosabb szereplők.

A látássérült gyermekek számára külön versenyszámokat hirdetnek meg. Ügyességi feladatokat vezetett lovon, valamint önálló lovaglást és futószáras versenyszámot is. Az idei versenyen is megrendezik az egészséges és sérült lovasok közös, játékos versenyszámát, amely a korábbi években is nagy érdeklődésre tartott számot. A vasárnapi közös versenyszámon Franz Reitzer, az ELMŰ/ÉMÁSZ igazgatósági tagja és Dr. Szili Katalin, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tagja, csapatkapitányként, valamint Ingo Fröhlich, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tagja játékvezetőként közösen segítik az együtt versenyző gyerekeket.

Illusztráció. Fotó: Gilicze Bálint - Origo

A cél, hogy az egészséges és sérült lovasok közösen versenyezzenek, motiválják egymást, ezáltal is hangsúlyozva az integráció fontosságát. A csapatok a szép ajándékokon kívül pénzdíjakban is részesülnek, a verseny összdíjazása 5.000.000 Ft. A fentieken kívül a Gyermekmentő Szolgálat vállalja a gyerekek utazási, étkezési és szállási költségét is.

A nemzetközi és nemzeti díjlovas-versenyszámokban idén három nap alatt 26 versenyszám lesz, 19 ország 102 lovasa méri össze a tudását. Ebből a világkupa fordulóra, mely a nagydíjból és a nagydíj kűrből áll, 25 induló jelentkezett.

Forrás: Photo/Gordoneszter

A versenyen olyan neves lovasok is indulnak, mint a néhány héttel ezelőtt Európa bajnokságot csapatban megnyerő Jessica von Bredow-Werndl, és aki egyéniben bronzérmet nyert. Jelenleg a világranglista 5. helyén áll. Vagy a svéd színekben versenyző, félig magyar származású Patrik Kittel, aki három olimpián vett részt eddig, amelyeken csapatban 4-5. helyezéseket szerzett, és aki jelenleg a Világranglista 13. helyén áll. Ott lesz Alexander Matthias Rath német versenyző is, aki a 2010-es Világbajnokságon csapatban bronzérmet nyert, egyéniben 13. helyezett volt. Német színekben versenyez továbbá Sönke Rothenberg, aki a 2017-es Európa Bajnokságon egyéniben ezüstérmet, míg csapatban pedig Európa Bajnokságot nyert. Ők a fóti versenyen a Világkupára neveztek be.

Forrás: Photo/Gordoneszter

A hazai versenyzők között nagykörben Nébel Viktória, Schmidt Anita és Losonczy Anikó indulnak. A nemzetközi versenyen a Világkupán kívül többek között Szent György-díj, Intermediate I. Kűr, Intermediate II., Nagydíj, Nagydíj Special, valamint Nagydíj Kűr versenyszámokat rendeznek.

A verseny összdíjazása 9600 euró.

A nemzeti Díjlovas Verseny résztvevői nehéz, közép és könnyű osztályú díjlovas kategóriában indulnak, a verseny összdíjazása 800.000 Ft.

Idén is lesz Díjlovagló Parasport versenyszám, mely egyben a mozgásukban akadályozott felnőtt lovasok számára az Országos Bajnokság is lesz. Az Országos Bajnokságot a Magyar Paralimpia Szövetség támogatja.

Az egyes versenyszámok házigazda szerepét a Gyermekmentő Szolgálat ismert közéleti tagjai, politikusok, művészek, sportolók vállalták el.

A három napos verseny alatt az egészségmegőrzésre is nagy hangsúlyt fektetnek a szervezők.

Az OTP Bank, mint a Gyermekmentő Szolgálat főtámogatója, hosszú évek óta segíti a szervezet sokrétű egészségügyi programját. Az idei OTP Bank Fogászati Roadshow egyik állomása az NGYSZ Fóti Lovasterápiás és Oktató Központja lesz, ahol a verseny mindhárom napján 9 és 17 óra között a gyerekek az ingyenes fogászati szűrésen és szaktanácsadáson vehetnek részt. A mobil fogászati rendelő mellett arcfestők, lufihajtogatók szórakoztatják az érdeklődő gyerekeket.

Forrás: Photo/Gordoneszter

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nőgyógyászati szűrőkamionja is kitelepül Fótra, melyben pénteken az érdeklődőket orvosaink nőgyógyászati tanácsadással várják. A nőgyógyászati kamion működését a Waberer's International Nyrt. támogatja.

Pénteken a Magyar Vöröskereszt Budapest Pest Megyei Szervezete a fóti iskolás gyerekeknek bemutatót tart az elsősegélynyújtás alapjairól.

A verseny kiemelt szponzora, az ELMŰ-ÉMÁSZ támogatásával és közreműködésével megújuló energiákkal működő zöld parkot alakítanak ki a fóti intézetben, az Élhető Jövő Parkot. A verseny közönsége a helyszínen megismerkedhet a nap, a szél és a víz energiájával fenntartható módon működő környezetvédő megoldásokkal. A fenti megoldások fóti intézetet Közép-Európa legmodernebb technológiai intézetévé varázsolták, melynek kialakításában a Műszaki Egyetem és az Óbudai Egyetem is részt vett.

A Mercedes-Benz Hungária Kft. a verseny egyik kiemelt támogatójaként a MobileKids (MoKi) programjával jelenik meg a rendezvényen.

A program célja, hogy játékos formában segítsen a gyermekeknek elsajátítani a biztonságos közlekedés szabályait. Ennek érdekében számos elméleti és gyakorlati feladat, illetve egy fantasztikus gyermek KRESZ-pálya is várja a kicsiket, ahol kisautókkal és biciklikkel is közlekedhetnek.

A MobileKids (MoKi) programról bővebb információ a http://www.kozlekedjbiztonsagosan.hu oldalon található.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Hewlett Packard Enterprise (HPE) közötti együttműködés közel harmincéves múltra tekint vissza. A partnerség fontos részét képezi az IT infrastruktúra biztosítása a NGYSZ intézeteiben.

A Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központ területén működik a HPE Aruba Meridian felhő alapú navigációs rendszere. Az egész világon ez a teljeskörű installáció rendelkezik a legnagyobb lefedettséggel egy adott területre vetítve, Magyarországon pedig a Lovasterápiás Központ büszkélkedhet elsőként ezzel az innovatív technológiával.

A háromnapos versenyről, és az MLTSZ munkájáról bővebb információ a http://www.lovasterapia.hu oldalon található.